Trei compuşi care reduc tumorile la prostată, descoperite în turmeric, struguri şi mere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinaţiile de substanţe naturale din fructe ar putea ajuta în tratamentul cancerului
Combinaţiile de substanţe naturale din fructe ar putea ajuta în tratamentul cancerului

Cercetătorii au identificat în turmeric, mere şi struguri mai mulţi compuşi naturali care au potenţialul de a limita dezvoltarea tumorilor în cancerul de prostată. Aceasta ar putea preveni şi trata unul dintre cele mai comune tipuri de cancer.

Un studiu recent al cercetătorilor din SUA, citat de Medical News Today, arată că în turmeric, mere şi struguri există mai mulţi compuşi naturali care au potenţialul de a reduce dimensiunile tumorilor de prostată: curcumina, care se regăseşte în turmeric, acidul ursolic, prezent în coaja de măr, şi resveratrolul, găsit în strugurii roşii şi în fructele de pădure.

Aceste substanţe par să aibă cele mai puternice efecte atunci când sunt asociate, este de părere cercetătorul Stefano Tiziani de la Universitatea Austin din Texas, coautor al studiului realizat alături de colegii săi şi prezentat în jurnalul „Precision Oncology“.

Tumorile la prostată reprezintă al doilea cel mai frecvent tip de cancer, după cel de piele, care afectează bărbaţii din SUA.

Studii anterioare au identificat o serie de compuşi, care se regăsesc în special în alimentele vegetale şi au potenţialul de a reduce riscul de cancer de prostată.

Pentru această cercetare, Tiziani şi colegii săi au utilizat o nouă metodă de screening cu randament mare cu care au fost testate 142 de substanţe naturale în vederea identificării celor mai eficiente în stoparea dezvoltării celulelor care alcătuiesc tumorile la prostată.

Compuşii au fost testaţi pe celule canceroase prelevate de la şoareci şi oameni, atât individual cât şi prin asociere.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că în cazul asocierii dintre acidul ursolic şi curcumină sau resveratrol, compuşii naturali au împiedicat absorbţia glutaminei de către celulele canceroase având ca urmare prevenirea dezvoltării tumorilor la şoareci.

Glutamina este un aminoacid care stimulează dezvoltarea celulelor tumorale în cazul cancerului de prostată iar prevenirea absorbţiei sale le "înfometează" pe acestea până la eradicare, precizează sursa citată.

În plus, s-a dovedit că atât curcumina şi resveratrolul, cât şi acidul ursolic, nu au produs efecte adverse asupra şoarecilor deoarece sunt compuşi naturali.

Cercetătorii au notat, însă, că doza care trebuie administrată trebuie să fie mai mare decât cea consumată în mod obişnuit prin alimentaţie. „Aceşti nutrienţi au proprietăţi cu potenţial anticancerigen şi sunt uşor disponibili. Pentru efectul lor contra celulelor tumorale în cazul cancerului de prostată nu trebuie decât să creştem concentraţia dincolo de nivelurile oferite de o alimentaţie sănătoasă“, a explicat Stefano Tiziani, citat de agerpres.ro.

Cercetătorii sunt de părere că aceste rezultate se arată promiţătoare în vederea punerii în practică a unei abordări naturale pentru prevenirea şi tratarea cancerului de prostată.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite