7 simptome ale accidentului vascular cerebral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Somnolenţa şi durerea de cap intensă pot semnala un atac cerebral.
Somnolenţa şi durerea de cap intensă pot semnala un atac cerebral.

Anual, 1 din 5 persoane moare din cauza unui accident vascular cerebral. Este bine să ştim care sunt simptomele acestei complicaţii ameninţătoare de viaţă.

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când o arteră blocată sau ruptă determină lipsa bruscă a sângelui oxigenat în creier. Atunci când sângele bogat în oxigen nu poate ajunge la celulele nervoase dintr-o anumită regiune a creierului, acestea suferă deteriorări sau mor. Există două tipuri de AVC: accidentul vascular ischemic, provocat de un blocaj arterial, cauzat, de regulă, de un cheag de sânge în creier sau în vasele de la nivelul gâtului.

Accidentele ischemice reprezintă 90% din totalul accidentelor vasculare. Al doilea tip este accidentul vascular hemoragic, care este mai rar, dar mai grav. Acesta se produce ca urmare a unei sângerări în creier, prin ruperea unui vas de sânge sau a unei dilatări apărute pe un vas de sânge subţiat.

În fiecare an, zeci de mii de persoane din ţara noastră suferă un prim AVC. În 60% dintre cazuri, acesta este fatal. Accidentele vasculare provoacă 20% din totalul deceselor şi sunt prima cauză majoră de handicap. În România trăiesc aproximativ 1 milion de bolnavi care au suferit un AVC.

Aşa se manifestă!

1.    O stare subită de slăbiciune, furnicături sau amorţeală în braţ, mână sau picior, mai accentuată pe una din jumătăţile corpului
2.    Somnolenţă, fără un motiv întemeiat.
3.    O stare de confuzie apărută brusc, cu dificultăţi de vorbire. Bolnavul găseşte greu cuvintele potrivite, limbajul devine incoerent sau de neînţeles. Pot să apară, de asemenea, dificultăţi de percepere a discursului celorlalţi.
4.    Pierderea bruscă a vederii (la un ochi ori chiar la ambii) sau vederea dublă.
5.    O stare de ameţeală, lipsa echilibrului sau a coordonării. În unele cazuri, aceasta este urmată de pierderea cunoştinţei.
 

Află pe clicksanatate.ro la ce alte semne să fii atent!

Fiert, crud sau copt? Care e mai sănătos?

Pătrunjelul te scapă de kilogramele în plus

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite