Şi copiii pot face cancer de piele! Când este recomandat să verificaţi aluniţele celui mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi este mult mai rar decat la adulţi, cancerul de piele poate fi întâlnit şi la copii. Riscul de a dezvolta cancer de piele este şi mai mare în cazul adolescenţilor, incidenţa în cazul acestora apropiindu-se alarmant de cea a adulţilor tineri.

Dr. Adriana Diaconeasa, medic dermato-venerologie, cu experienţă în dermato-pediatrie, explică, mai jos, care sunt cauzele apariţiei acestui tip de cancer şi cum se pot aplica mijloace de prevenţie şi depistare precoce.

Atunci când vorbim de cancere de piele la copii, ne referim la două mari categorii: melanomul, cancerul de piele dezvoltat la nivelul celulelor melanocitare, de altfel şi cea mai agresivă formă a acestui tip de cancer, şi cancerul non-melanom – carcinoamele cutanate şi alte tumori maligne rare dezvoltate la nivelul pielii, acestea din urmă fiind mai mult excepţii, dezvoltate în cadrul unor sindoroame genetice sau în cazul copiilor cu imunodepresie. Melanomul însă, reprezintă un diagnostic cu un impact foarte grav, a cărui vindecare depinde de momentul în care este depistat. Din fericire, dacă este descoperit în fază incipientă, melanomul poate fi vindecat într-o proporţie foarte mare. 

„La copii, incidenţa în lume este estimată undeva la 0,8 cazuri noi anuale la un milion de copii sub vârsta de 10 ani. Este, deci, extrem de rar. După această vârstă, la adolescenţi, incidenţa poate creşte uşor. La adolescenţi, riscul se apropie de cel al adulţilor tineri, astfel încât trebuie educaţi să fie atenţi la modificări rapide apărute la nivelul aluniţelor existente, precum şi la dezvoltarea de leziuni noi atipice”, atrage atenţia dr. Adriana Diaconeasa, medic primar dermato-venerologie şi dermato-pediatrie, în cadrul clinicilor Bioderm. 

Aluniţele care se dezvoltă brusc, semne de întrebare

Apariţia unor leziuni pigmentare şi aluniţe este normală în perioada copilăriei şi adolescenţei, la fel şi creşterea lor în dimensiuni şi modificările lente. Medicul dermatolog, cu ajutorul unei dermatoscopii, este singurul care poate să deosebească leziunile normale aflate în dezvoltare de cele cu risc real. Astfel, dacă există motiv de îngrijorare privind aluniţele copilului, este recomandată o vizită la medical dermatolog, care va stabili, de la caz la caz, necesitatea şi programul unor monitorizări ulterioare. Foarte important, orice modificare rapidă sau leziune nou apărută pe pielea copilului ar trebui să fie verificată de medicul dermatolog.

„La copiii ce nu au ajuns încă la pubertate  - până în 10-12 ani -, părinţii ar trebui să fie atenţi mai ales la aluniţele închise la culoare sau chiar mai deschise, care apar şi se dezvoltă brusc în câteva săptămâni – aşa-numiţii nevi Spitz - precum şi la eventuala modificare a nevilor melanocitari congenitali  - cei apăruţi în primul an de viaţă. Dermatoscopia va fi în acest caz obligatorie şi de mare ajutor. Începând cu perioada adolescenţei, monitorizarea leziunilor tumorale de pe piele se supune aproximativ aceloraşi reguli ca la adulţi, în funcţie de factorii de risc şi de orice modificare care atrage atenţia”, adaugă dr. Adriana Diaconeasa.

Printre factorii de risc ai cancerului de piele se numără antecendentele familiale de astfel de afecţiuni, pielea deschisă la culoare  - fototip 1 şi 2 -, un număr mare de aluniţe, arsuri solare în copilărie, imunosupresia şi afecţiunile genetice rare.

Dermatosocopia, investigaţia neinvazivă ce poate salva vieţi

Dermatologii recomandă ca, cel puţin o dată pe an, şi copiii să fie programaţi pentru dermatoscopie. Această metodă de examinare a pielii este neinvazivă, nedureroasă şi rapidă, şi constă în vizualizarea leziunilor pielii cu ajutorul unui dermatoscop care măreşte imaginea de până la 120 de ori, oferind o imagine full-HD, şi care permite vizualizare în profunzime a leziunilor pigmentare. Investigaţia este cu atât mai necesară în cazul copiilor care ptrezintă factori de risc.

 „Copiii ar trebui aduşi la medicul dermatolog atunci când se observă o leziune melanocitară  - aluniţă - nou apărută şi care se dezvoltă rapid, cu aspect nodular, cu dimensiune peste 6 milimetri, căpătată în mai puţin de 1 lună, cei cu nevi congenitali  - apăruţi în primul an de viaţă - sau cu traumatisme la nivelul aluniţelor. Dermatologul va lua în acest caz decizia de examinare dermatoscopică  - eventual cu stocarea şi compararea imaginilor -, precum şi decizia terapeutică: excizie sau monitorizare dermatoscopică ulterioară”, mai spune medicul dermatolog Adriana Diaconeasa.

Screeningul trebuie dublat de o serie de măsuri dedicate prevenţiei, mai ales că măsurile de prevenţie luate în copilărie sunt foarte importante pentru tot restul vieţii, mai ales în ceea ce priveşte riscul de melanom.

Expunerea la soare nu trebuie interzisă, fiind importantă în procesul de sinteză a vitaminei D, cât şi în dezvoltarea optimă fizică şi emoţională a copilului. Totuşi, arsurile solare căpătate în copilărie dublează riscul de cancer mai târziu, în viaţa de adult. „Prin urmare, prevenţia se va face prin combinarea mai multor metode: se evită expunerea la soare la orele de risc  - 12:00-16:00 -, se folosesc cremele fotoprotectoare şi se poartă haine de protecţie”, conchide medicul dermato-pediatru.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite