Adevărul despre multivitamine: nu ajută deloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei noi studii de amploare, pe mii de voluntari, au ajuns la acelaşi rezultat: suplimentele cu multivitamine sunt total inutile pentru sănătate.

„Nu vă mai irosiţi banii pe suplimente cu multivitamine!“ este mesajul pe care îl transmit oamenii de ştiinţă din spatele a trei dintre cele mai mari cercetări pe tema beneficiilor pastilelor cu vitamine şi minerale. „În ancheta multivitaminele şi sănătatea, cazul este închis, credem noi. Suplimentarea dietei oamenilor bine hrăniţi cu majoritatea suplimentelor de vitamine şi minerale nu are niciun beneficiu clar pentru sănătate şi poate fi chiar nocivă“, au punctat cercetătorii americani de la Şcoala de Sănătate Publică „Johns Hopkins Bloomberg“ din Baltimore, SUA.

Această constatare a oamenilor de ştiinţă americani este cu atât mai îngrijorătoare cu cât în România, 61% din medicamentele pe care părinţii le administrează copiilor fără recomandarea medicului sunt suplimente alimentare cu vitamine, arată o statistică recentă prezentată de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Niciun beneficiu pentru cardiaci

Informaţia care zdruncină piaţa suplimentelor alimentare vine din partea a cinci cercetători americani care au publicat în revista de specialitate „Annals of Internal Medicine“ o analiză cu un mesaj cât se poate de clar în ceea ce priveşte ineficienţa majorităţii vitaminelor şi mineralelor în cazul oamenilor sănătoşi.

Primul dintre cele trei studii analizate a fost, de fapt, o metaanaliză a 24 de cercetări anterioare, cu un număr uriaş de subiecţi: 350.000 de indivizi care au luat suplimente vreme îndelungată suplimente cu vitamine şi minerale. Concluzia a fost că nu există dovezi clare că aceste suplimente reduc în vreun fel riscul de boli cardiovasculare sau de cancer. De altfel, specialiştii atrag atenţia că rezultatele ridică, un semnal de alarmă privind suplimentele cu betacaroten (precursor al vitaminei A) şi cele cu vitamina E. Acestea ar putea, de fapt, să crească riscul de cancer pulmonar în cazul persoanelor cu predispoziţie în acest sens.

Cel de-al doilea studiu a cuprins numai 5.950 de participanţi, toţi medici de sex masculin cu vârste de peste 65 de ani, care au luat zi de zi o multivitamină timp de nici mai mult, nici mai puţin de 12 ani. Scopul era acela de a observa posibilele efecte benefice ale multivitamine în prevenirea tulburărilor de memorie. Dar, la fel ca suplimentul alimentar în sine, studiul s-a dovedit inutil. Testele de memorie realizate pe tot parcursul cercetării nu au arătat nicio diferenţă între bărbaţii care au luat multivitamine şi cei care au primit, de fapt, o pilulă care conţine numai apă şi zahăr (placebo).

Nici în cazul persoanelor care au suferit un infarct nu sunt eficiente multivitaminele şi multimineralele. Aceasta este concluzia celui de-al treilea studiu care a urmărit timp de cinci ani 1.700 de voluntari cu un atac de cord în antecedente, care au luat zilnic doze mari de multivitamine şi multiminerale. Cercetătorii au vrut să vadă dacă astfel de ajutoare scad în vreun fel riscul unui al doilea infarct, care este foarte mare. Răspunsul este categoric: „Nu“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite