Alergia la ambrozie apare în iunie. Care polenuri prezente în aer pot da probleme respiratorii în această perioadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu luna martie, polenurile prezente în atmosferă sunt mai întâi ale arborilor din familia mestecenilor, după care urmează, în mai-iunie, de graminee - adică cereale sălbatice şi de cultură, apoi de ambrozie.

Erupţie, prurit, rinoree, strănut, lacrimi care nu se mai opresc, toate simptome ale alergiilor la polen, al căror sezon este abia la debut.

Alergia este o reacţie anormală a sistemului imunitar al unor indivizi, în general, predispuşi genetic, la contactul cu substanţe străine din mediul înconjurător  - din aer, alimente, medicamente. „Se produce inţial o reactie de hipersensibilizare, iar după contacte repetate apar şi manifestările clinice ale bolilor alergice“, explică dr. Poliana Leru, medic primar boli interne şi alergologie, şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“.

Începând cu luna martie, polenurile prezente în atmosferă sunt mai întâi ale arborilor din familia mestecenilor, după care urmează în mai-iunie, de graminee – adică cereale sălbatice şi de cultură - şi apoi de ambrozia.  

„Aceasta din urmă apare în aer din iunie-iulie şi atinge valori maxime în august-septembrie. Pe lângă polen, mai există în aer şi diverse specii de mucegaiuri. Polenurile si mucegaiurile fac parte din categoria particulelor biologice care participă la poluarea atmosferică“, adaugă alergologul.

Tratamentul simptomatic este util la început

„Tratamentul simptomatic este necesar pentru calmarea simptomelor şi poate fi suficient la început , în forme uşoare de boală. Dacă simptomele se agravează sau nu mai cedează şi dacă se confirmă factorul cauzal, respectiv alergenul, atunci se poate face tratamentul etiologic, adică imunoterapia alergenică specifică“.

Deşi o mai recomandă şi alţi specialişti, imunoterapia trebuie indicată şi efectuată doar de către specialiştii alergologi, adaugă medicul. „Aceasta se face numai în cazuri cu sensibilizare la una - două substanţe, deoarece în general nu se administrează simultan mai multe preparate, uneori pot fi administrate consecutive“. 

Nu există preparate standardizate pentru toate alergiile

„De exemplu, încă nu există pentru mucegaiuri şi există unele contraindicaţii. Indicaţia optimă este la copii şi tineri cu monosensibilizare, pentru a preveni agravarea simptomelor şi apariţia unor complicaţii, precum astmul alergic.

Imunoterapia alergenică se poate face cu preparate injectabile, subcutanat sau cu forme mai noi, cu administrare sublinguală. Avantajul formelor sublinguale este că pacienţii îşi pot administra singuri, acasă, fără a fi necesare vizite repetate la medic. Durata tratamentului este între 3-5 ani, iar răspunsul este în general bun, dar nu 100%“.

Terapia biologică se face cu anticorpi monoclonali  anti-Imunoglobuline E , care blochează mecanismul reacţiei alergice. Se face doar în spital, sub supravegehre medicală. Este indicată şi gratuită în astmul alergic sever. Poate fi utilă şi în unele forme de urticarie, dar în această indicaţie nu este compensată“.

Utilitatea în alergii alimentare şi alte alergii nu este confirmată. „Eficienţa a fost dovedită în studii, dar experienţa este relativ scurtă, nu se cunosc beneficiile pe termen lung“, a conchis dr. Poliana Leru.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite