Aparate auditive de ultimă generaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele dintre ele, odată intrate în ureche, nu mai sunt deloc vizibile, altele pot fi controlate cu telefonul mobil. În prezent există o varietate de dispozitive pentru hipoacuzici, însă ele nu se pretează la toate tipurile de deficienţe de auz, de aceea trebuie recomandate de un audiolog.

Potrivit unei cercetări recente, în prezent, doar una din zece persoane care au deficienţe de auz poartă un aparat auditiv.

„La noi în ţară, proporţia persoanelor cu hipoacuzie în diferite grade, de la uşoară la profundă, este între 9 şi 12%. Adică aproximativ două milioane de persoane ar avea nevoie de un aparat auditiv, dar numai 20.000-30.000 folosesc unul", atrage atenţia audiologul Diana Badea de la Starkey Laboratories.

Motivele sunt multiple, de la lipsa de informare la teama de stigmatizare, purtarea unui aparat auditiv fiind încă asociată cu vârsta a treia sau cu un handicap.

Noi dispozitive „invizibile"

În prezent există însă aparate auditive atât de mici şi care se introduc atât de adânc în canalul auditiv, încât nimeni nu le poate vedea. Este vorba despre o categorie de dispozitive digitale care se introduc profund în canalul auditiv, foarte aproape de timpan.

„Se numeşte OtoLens şi este un aparat personalizat 100%, lipsit de efecte secundare de tipul ţiuitului, înfundării urechilor sau auzului neclar. Până în prezent exista un aparat care se introducea adânc în ureche, dar era analog şi nu putea fi manevrat decât de un specialist", explică audiologul Diana Badea.

Zgomotele de fond sunt eliminate complet

O altă mare inovaţie în domeniul aparatelor auditive constă într-un nou sistem de analiză a zgomotului. „Mai exact, aparatele noi, de clasă superioară, elimină zgomotul de fond, inclusiv zgomotele dintre cuvintele pronunţate, astfel încât să lase vorbirea cât mai clară", precizează specialistul.

Această calitate a dispozitivelor de ultimă generaţie este dată de noua tehnologie Dual Core, care se foloseşte şi la calculatoare, adică beneficiază de două procesoare, în loc de unul, cum se foloseau până nu demult, iar viteza de reacţie este de aproape trei ori mai mare decât cea a aparatelor mai vechi.

De asemenea, unele aparate auditive noi folosesc nanotehnologia în locul comutatorilor mecanici, astfel încât anumite funcţii de care hipoacuzicul are nevoie la un moment dat să se activeze automat, fără intervenţia sa.

Accesorii pentru convorbirile telefonice

Pe lângă noile game de aparate auditive, există în prezent şi o varietate de accesorii pentru acestea, menite să uşureze comunicarea hipoacuzicilor în orice situaţie. Un exemplu este dispozitivul wireless care creşte claritatea sunetului transmis în timpul conversaţiilor la telefonul mobil.

De asemenea, deoarece sunetele procesate sunt percepute mai greu de hipoacuzicii purtători de aparate auditive, unele astfel de accesorii pot elimina zgomotele de fond care perturbă auzul mesajelor provenite de la televizor sau de la sistemele audio.

Statul decontează o sumă fixă

În prezent, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate decontează 919,11 lei pentru aparatele auditive, indiferent de gradul de hipoacuzie al pacientului.

„Această sumă este suficientă pentru achiziţionarea unor dispozitive pentru pierderile mai simple de auz. Însă pentru pierderile neurosenzoriale sau mixte este nevoie de aparate mai complexe, digitale, care să poată prelucra sunetul mult mai fin", menţionează audiologul.

Cât costă

Preţul aparatelor auditive de ultimă generaţie variază de la 1.300-1.400 de lei pentru cele mai simple la 4.000-4.500 pentru cele cu un grad de claritate a sunetului mai mare.

„Termenul de garanţie a unui astfel de aparat este de doi ani, iar perioada medie de folosinţă este de cinci ani", spune Diana Badea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite