Articol publicitar

Arnica montana, povestea unei margarete-minune în numeroase tratamente

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate am zărit-o când am străbătut poienile de munte, în zilele însorite, poate nu. Micuţă şi nu prea, cu o inflorescenţă de un galben sclipitor, arnica este o adevărată comoară a munţilor, dar şi a farmaciei naturii. În popor se mai numeşte şi podbal de munte, carul-pădurilor sau al zânelor sau chiar margareta munţilor. Oricum s-ar numi însă, potenţialul terapeutic natural al acestui strop de soare este cunoscut de multă vreme.

Beneficiile pentru sănătate ale florii de arnica sunt foarte cunoscute în homeopatie. Preparatele pe bază de arnica sunt indicate în aplicaţii locale, externe, pe răni cu suprafaţă mică, pentru acţiunea lor antiinflamatoare, analgezică şi antiseptică, dar şi intern, în anumite cantităţi, ca sedativ, cât şi în spasmele arteriale şi ateroscleroză.

Trei sunt substanţele biochimice mai importante pe care le găsim în arnica şi cărora se datorează aceste efecte şi anume: heledinul – substanţă cu rol atiinflamator şi antalgic; flavonoizii – cunoscuţi pentru acţiunea lor antioxidantă şi polizaharidele, importante pentru creşterea imunităţii, stimularea fagocitozei şi diminuarea spasmului vascular.  Împreună , acestea formează un scut natural imbatabil împotriva acţiunii factorilor nocivi din mediul natural, precum bacterii, ciuperci de pământ, raze nocive ale soarelui sau chiar animale erbivore.

Nu în orice floare se ascund însă aceste puteri vindecătoare. miraculoase. Calitatea plantei de arnica depinde în special de prezenţa unui anumit număr de substanţe active al căror conţinut variază în mod natural.

Arnica este şi o floare-minune în homeopatie, iar transformarea sa în antiinflamatorul homeopatic cel mai utilizat din lume este rezultatul unui secol aproape de experienţă şi de inovaţie.

Imagine indisponibilă

Cum devine această floare o putere vindecătoare

Arnica montana creşte la altitudini de peste 800 de metri, dar nu mai mult de 2.500 de metri, în Europa Centrală. Planta preferă solurile acide, puţin înclinate unde umiditatea nu stagnează. Înfloreşte vara, are o înălţime între 20 şi 60 de centimetri, şi se recoltează în iunie-iulie, şi chiar la începutul lui august, în cazul înfloririlor tardive.

Culegerea plantei reprezintă tradiţie, experienţă şi ştiinţă, iar Laboratoarele Boiron se asigură că plantele recoltate şi recepţionate respectă anumite norme foarte stricte.

Astfel, obţinerea unui material de bună calitate presupune culegerea florilor de arnica doar atunci când vremea este însorită, după ce roua s-a ridicat,pentru că planta trebuie să fie zvântată şi nu umedă. Se culege doar inflorescenţa principală, celelalte fiind cruţate pentru a lăsa planta să-şi continue dezvoltarea. În plus, pentru ca florile să-şi păstreze proprietăţile este necesar ca acestea să fie depozitate în saci de tifon după recoltare.

Şi mai este un lucru foarte important care ţine de activitatea de recoltare şi anume timpul de livrare. Planta trebuie culeasă, depozitată şi adusă la poarta producătorului în maximum 48 de ore de la recoltare. Este important de ştiut că, în Franţa de pildă, arnica montana nu are acces liber. Deşi este o plantă sălbatică, ea creşte întotdeauna pe terenul unui proprietar, fie privat, fie public, iar culegătorii au obligaţia de a cere o autorizaţie pentru recoltare.

Arnica montana este deopotrivă exploatată, dar şi conservată

Pentru Laboratoarele Boiron – unul dintre cei mai mari producători de medicamente homeopatice – arnica montana este recoltată manual, de echipe de culegători care culeg întreaga plantă. 

Laboratoarele Boiron sunt semnatare ale Convenţiei de la Markstein (2007), convenţie unică, statuară între toţi actorii implicaţi în această activitate, de la reprezentanţi al industriei farmaceutice şi până la agricultori, culegători, primari, responsabili ai ONF - Oficiul Naţional al Pădurilor - şi ai AVEM  - Asociaţia de Economie Montană din Vosges. În baza acestei convenţii este reglementată întreaga activitate a persoanelor care se ocupă de culegerea plantei, dar şi măsuri pentru conservarea acesteia ca patrimoniu natural comun.

Laboratoarele îşi asumă în acest fel cea mai mare responsabilitate cât şi cel mai mare angajament în respectarea naturii şi în protejarea rezervei ei biologice.  „Aceste parteneriate ne permit să avem o materie primă de calitate optimă“, spune Françoise Merceron, farmacist şi responsabil achiziţii plante al Companiei Boiron.

Imagine indisponibilă

Ce se întâmplă cu arnica după ce ajunge la laborator

Odată ajunsă la laborator, planta este verificată inclusiv din punctul de vedere al termenului de livrare şi al provenienţei, calitatea întregului lot fiind apoi controlată. „Se verifică dacă planta nu este parazitată, dacă nu a fost deteriorată pe durata transportului şi dacă nu conţine elemente străine. Se măsoară de asemenea gradul său de umiditate, precum şi radioactivitatea sa cu ajutorul unui computer Geiger” explică Carmen Pont, reprezentanta Departamentului de control botanic din cadrul Laboratoarelor Boiron.

Urmează apoi analizele fitochimice, controlul elementelor străine şi pierderea la uscare din planta proaspătă. Dacă totul este în regulă, se poate trece la etapa de prelucrare şi fabricaţie. Aceasta este etapa în care, din floarea-minune, sunt extrase acele principii active care o fac faimoasă.

În Laboratoarele Boiron se utilizează metoda triplei impregnări, după brevetul unic şi specific al lui Jean Boiron, metodă care garantează o repartizare omogenă a diluţiei atât pe suprafaţa, cât şi în interiorul granulelor sau globulelor.

În esenţă, arnica montana de la Boiron înseamnă circa 20 de culegători profesionişti, maximum 48 de ore de la recoltare şi livrarea la laborator, cinsprezece livrări între lunile mai şi iulie, opt persoane dedicate procedeului de fabricaţie, o lună de la punerea la macerare şi până la transmiterea eşantioanelor de tinctură-mamă la control.

Arnica montana este probabil antiinflamatorul cel mai utilizat din lume, mai ales în traumatisme ivite în urma căderilor, lovirilor, a zgârieturilor, echimozelor, fragilităţii capilarelor şi oboselii musculare. Studiile efectuate au evidenţiat eficienţa acestui medicament şi siguranţa în administrare, precum şi lipsa efectelor adverse cunoscute.

Acest material face parte dintr-o campanie de informare corectă referitoare la homeopatie şi la beneficiile tratamentelor homeopatice, pe baza experienţei şi a studiilor realizate până acum. Proiectul este realizat in colaborare cu (compania) Boiron.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite