Biopsia lichidă pentru bolnavii de cancer. Ce este şi în ce tipuri de cancere este indicată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sângele pacienţilor cu cancer conţine ADN tumoral provenit din distrugerea celulelor canceroase
Sângele pacienţilor cu cancer conţine ADN tumoral provenit din distrugerea celulelor canceroase

Biopsia este o analiză fără de care nu se poate pune diagnosticul corect în cancer. Biopsia clasică presupune recoltarea de ţesut tumoral şi analiza sa în laborator. Procedura a evoluat, timpul analizării probelor s-a scurtat, rezultatele fiind disponibile chiar în timpul intervenţiilor medicale.

În funcţie de rezultatul biopsiei, medicii din diverse specialităţi medicale pot stabili tipul de cancer, stadiul bolii şi pot recomanda pacienţilor tratamente personalizate.

Procedura biopsiei a evoluat mult, timpul alocat prelucrării probelor s-a redus substanţial, unele rezultate fiind disponibile rapid, chiar în timpul intervenţiilor medicale, ceea ce ajută medicii să ia cele mai corecte decizii pentru pacienţi.

Ultima noutate în ceea ce priveşte biopsia este dezvoltarea unei metode moderne de evaluare şi monitorizare a pacienţilor cu cancer.

Este vorba despre biopsia lichidă, ale cărei beneficii sunt descrise de medicul primar genetician Mariela Militaru, expert Genetic Center: „Biopsia lichidă este, de fapt, un test din sânge, care se face pacienţilor bolnavi de cancer. Ideea acestei analize a venit din SUA, medicii americani făcând primele studii în domeniul biopsiei lichide. Ei au analizat sângele pacienţilor care sunt trataţi pentru diverse tipuri de cancer, sânge în care se găseşte aşa-numitul ADN tumoral. Acest ADN provine de fapt din distrugerea celulelor tumorale şi este prezent în sânge. Însă timpul lui de înjumătăţire este undeva la 6 ore, până când se elimină prin ficat sau prin rinichi. În aceste condiţii, testarea este utilă în special pentru a urmări evoluţia pacienţilor cu cancer în urma efectuării tratamentelor respective. Se foloseşte pentru cancerul de plămân şi se va folosi şi pentru cancerul colorectal“.

Furnizează informaţii despre evoluţia bolii

Aşadar, pentru moment, biopsia lichidă ajută pacienţii deja diagnosticaţi cu cancer şi le poate furniza medicilor informaţii importante despre evoluţia bolii şi eficienţa tratamentului aplicat. Medicii o consideră însă o analiză a viitorului, capabilă chiar să diagnosticheze cancerul, înainte de orice simptom.

„Biopsia lichidă va ajuta mulţi pacienţi să fie mult mai bine monitorizaţi, iar aceştia nu vor mai avea nevoie de biopsie clasică pe tumora respectivă sau de alte teste invazive. Va fi mult mai simplu, biopsia lichidă este o metodă de viitor. După părerea mea, probabil că peste câţiva ani, biopsia lichidă ne va ajuta să vedem dacă putem dezvolta un cancer, chiar dacă nu am avut nimic până acum prezent. Cred că în următorii 5 ani se va dezvolta şi acest concept“, este de părere dr. Militaru.

Conform performanţei actuale, precizia testului se situează între 85 şi 90 la sută. Specialiştii spun că există cazuri când cantitatea de ADN tumoral din sânge este prea mică şi atunci rezultatul testului poate ieşi negativ. La Genetic Center România rezultatele biopsiei lichide sunt gata în maximum 14 zile de la recoltare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite