Cancerul ovarian apare mai ales după vârsta de 50 de ani. Peste 1.800 de românce sunt diagnosticate în fiecare an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca şi celelalte tipuri de cancere, şi cel de ovare este descoperit în faze târzii ale bolii pentru că ne lipseşte educaţia sanitară, atrag atenţia oncologii. În fiecare an, în România, sunt diagnosticate 1.850 de femei , din care 1.050 pierd lupta cu boala. 8 mai este Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian.

Prevenţia este cel mai important lucru asupra căruia trebuie să se concentreze femeile care au factori de risc în cancerul ovarian. Ele nu numai că trebuie să aibă un stil de viaţă sănătos, ci trebuie să meargă periodic la medic pentru control, astfel încât să depisteze boala în faze timpurii, potrivit dr. Dragoş Median, medic specialist oncolog. Potrivit acestuia, trebuie să învăţăm să mergem la controale medicale periodice chiar dacă suntem sănătoşi, aceasta fiind o regulă simplă care ne poate feri de multe neplăceri.

Ce factori de risc sunt asociaţi cu cancerul de ovare

Cancerul ovarian evoluează fără simptome care apar în faze tardive ale bolii şi au conotaţii mai degrabă digestive.  Potrivit dr. Dragoş Median, singura metodă care poate depista această boală gravă este ecografia transvaginală.

Factorii de risc cel mai frecvent asociaţi cu cancerul ovarian sunt istoricul de familie – între 10 şi 20% din femeile care au rude de gradul I diagnosticate cu o formă de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse să se confrunte cu cancerul ovarian; vârsta avansată – aceste tip de cancer apare mai ales după vârsta de 50 de ani la femeile care au intrat la menopauză.

Alţi factori de risc sunt lipsa naşterilor, debutul precoce al menstruaţiei – sub 12 ani; administrarea terapiilor hormonale şi sindromul ovarelor polichistice – riscul de cancer creşte simultan cu scăderea secreţiei de testosteron.

Proiect internaţional de identificare a problemelor-cheie

„Dacă se pune diagnosticul corect, se alică tratamentul potrivit şi dacă intervenţiile sunt realizate corect şi la timp, în stadii incipiente, atunci putem spune că această boală este vindecabilă. Din păcate însă, femeile din România nu numai că nu ştiu care sunt factorii de risc, dar nici nu au o educaţie corectă din punct de vedere al prevenţiei bolii“, a mai spus dr. Dragoş Median.

Specialistul este unul din cei 10 medici clinicieni din lume aleşi să se implice într-un proiect dezvoltat de Coaliţia internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian – World Ovarian Cancer Coalition – prin care se urmăreşte identificarea problemelor-cheie cu care se confruntă femeile cu acest tip de cancer pentru a putea beneficia de un plan de prevenţie personalizat. Cercetarea urmează să se finalizeze la sfârşitul acestui an, cu recomandări specifice pentru fiecare ţară.

„Suntem recunoscători pentru colaborarea pe care o avem cu WOCC şi aşteptăm cu nerăbdare să aflăm care sunt rezultatele studiului şi să implementăm pentru prima dată în România un plan de acţiune cu adevărat eficient pentru pacientele cu cancer ovarian“, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolanvilor de Cancer din România.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite