Caravana cu Medici: lecţii pentru societate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna mai 2016, Comisia Europeană publica un raport îngrijorător despre decesele evitabile, la nivelul Uniunii Europene. România se află la primul loc în privinţa deceselor care pot fi prevenite, procentul fiind de aproape 50%, faţă de media europeană de 33%.

Autorii studiului consideră că acest procent impresionant de mare al deceselor evitabile se corelează cu accesul deficitar la tehnologiile şi la cunoştinţele medicale ale momentului. 

Cu cât o populaţie are un acces mai mic la medici, servicii medicale, investigaţii moderne şi mijloace eficiente de tratament, cu atât cetăţenii respectivi sunt expuşi riscului de deces prematur. 

În România, pe fondul plecării medicilor în străinătate şi pe fondul distribuţiei inegale a personalului medical pe teritoriul ţării, sunt multe localităţi pur şi simplu neacoperite cu medici. Ba chiar trăim unul dintre paradoxurile civilizaţiei: locuitorii au acces la telefonie mobilă sau la televiziune prin cablu, dar suferă din punctul de vedere al accesului atât la servicii medicale, cât şi la mijloace primare de sanitaţie, apă curentă, canalizare. În aceste condiţii, asigurarea sănătăţii publice reprezintă o provocare din ce în ce mai mare, cu atât mai mult cu cât discutăm despre grupuri vulnerabile per se, precum vârstnicii care locuiesc majoritar în localităţile rurale în care nu profesează medici. 

Bazându-se pe această argumentaţie, dar şi pe presiunea din ce în ce mai mare a costurilor pe care le presupune asistenţa medicală spitalicească, pe plan mondial se discută din ce în ce mai mult despre medicina 4P - personalizată, predictivă, preventivă şi participativă - o medicină care pune în centrul cetăţeanul sau pacientul şi care-şi propune să livreze serviciul medical cât mai aproape de mediul în care trăieşte persoana respectivă - la serviciu, acasă, la şcoală etc. Tehnologiile moderne permit din ce în ce mai mult monitorizarea bolilor cronice, de exemplu, la domiciliul bolnavului cu diabet, hipertensiune arterială sau cardiopatie ischiemică, fără a fi nevoie de deplasarea la spital sau la cabinetul unui medic. Esenţiale, în acest caz, sunt informarea şi educarea pacientului şi a familiei.

În acelaşi timp, tehnologia modernă permite diagnosticarea bolilor sau cel puţin identificarea persoanelor aflate la risc pentru diverse patologii, în timpul campaniilor de depistare a bolilor, derulate de diferite ONG-uri în România, şi în anul 2016, campanii care au implicat deplasarea unor echipe medicale pe teren, în acele localităţi deficitare din punctul de vedere al accesului la servicii medicale. 

„Caravana cu Medici”, proiect derulat de Asociaţia cu acelaşi nume, a ajuns, în acest an, în 12 localităţi uitate de autorităţile medicale, unde a realizat analize şi controale medicale multi-disciplinare, alături de sesiuni de explicare a bolilor, a diagnosticului şi tratamentului eficient al acestora. 

Echipa Caravanei este formată din sute de medici primari, medici specialişti şi studenţi la medicină, care au dat un sens concret şi modern Jurământului lui Hipocrate, implicându-se pentru a schimba destinul medical al unor oameni care, din cauza lipsurilor materiale sau a educaţiei precare, nu s-au prezentat la medic ani de zile. În Teişani, de exemplu, 90% dintre femeile consultate de medicii din Caravană nu îşi făcuseră niciodată o ecografie mamară şi nici nu conştientizau importanţa acestui test pentru depistarea precoce a cancerului de sân, principala cauză de mortalitate prin tumori maligne la femeile din România. 

Exemple de acest fel pot fi găsit în fiecare dintre misiunile de câte două zile (sâmbătă-duminică) pe care tinerii medici şi studenţii la medicină le-au pus în practică în ultimele 12 luni la „Caravana cu Medici”. Este genul de experienţă utilă şi pentru cetăţenii din zonele respective, şi pentru formarea medicilor, dar mai cu seamă pentru societate. De fapt, pentru societate este mai mult decât o experienţă plăcută - este un model. Care ar trebui ajutat să crească, să se multiplice şi să devină parte integrantă a sistemului de sănătate publică, cu speranţa că astfel procentul de decese evitabile va fi din ce în ce mai mic, pe măsură ce se va îmbunătăţi accesul la tehnologia şi cunoştinţele medicale ale momentului istoric pe care-l trăim.

____________________

Asociatia Caravana cu Medici este fondată în 2014 de 5 medici rezidenti care au alături o echipă de aproape 250 de medici voluntari. Misiunea ONG-ului este să realizeze o reţea naţională prin intermediul căreia medicii să acorde periodic îngrijiri medicale persoanelor aflate în zonele mai puţin favorizate din punct de vedere economic. Proiectul „Caravana cu Medici” se desfăşoară sub egida Societăţii Române de Medicină Internă şi în colaborare cu Clinica de Nefrologie şi Medicină Internă a Institutului Clinic Fundeni, fiind susţinut de Ambasada Danemarcei, Bayer, Fundaţia Vodafone, Synevo şi Avon. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite