Cât de sănătos este să faci saună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă faptul că induce o stare de relaxare profundă, sauna are efecte terapeutice dovedite. S-a demonstrat că reduce inflamaţia mucoasei respiratorii, că atenuează durerile de la nivelul articulaţiilor şi că îmbunătăţeşte metabolismul. Află ce alte beneficii se pot obţine făcând saună.

Pentru a obţine rezultate, o şedinţă de saună ar trebui să dureze aproximativ 15 minute. Indiferent dacă este uscată sau umedă, sauna ar trebui să cuprindă trei etape: una de încălzire, una de răcire şi cea de-a treia, de repaus. După faza de răcire, se recomandă un duş cu apă călduţă. Repausul se face într-o cameră învecinată, la o temperatură normală.

Spre deosebire de celelalte două faze, cea de încălzire se poate repeta, însă acest lucru depinde de gradul de toleranţă la căldură a persoanei în cauză. Şedinţele de saună uscată se recomandă de maximum două-trei ori pe săptămână, iar cele de saună umedă se pot face în fiecare zi. Efectele terapeutice ale saunei pot fi potenţate prin folosirea unor uleiuri esenţiale, precum cel de mentă, cel de eucalipt, de trandafir şi de lavandă. De asemenea, şedinţa de saună poate fi urmată de masaj.

Ajută la detoxifierea organismului

Sauna este inclusă în primele cinci metode de detoxifiere, fiind frecvent recomandată de medici. Căldura determină transpiraţia abundentă şi, totodată, deschide porii pentru eliminarea reziduurilor din corp. Totuşi, mulţi medici consideră că sauna nu este o metodă de detoxifiere eficientă. Profesorul Donald Smith, de la Departamentul de Toxicologie al Universităţii California din Santa Cruz afirmă că prin transpiraţia indusă de căldură se elimină o cantitate nesemnificativă de toxine, mai exact 1% din cantitatea de reziduuri. Ba, mai mult, prin acest tip de detoxifiere nu se elimină metalele grele din corp, cum ar fi mercurul. Opinia profesorului Smith este susţinută de medicul Dee Anna Glaser de la Universitatea St. Louis, Statele Unite.

Persoanele care aleg sauna ca metodă de detoxifiere ar trebui să ceară, în prealabil, sfatul medicului. Deoarece există riscul de deshidratare, cu 20 de minute înainte de şedinţa de saună, se recomandă un litru de apă. În plus, continuă să bei apă şi în timpul saunei. În lipsa unei hidratări corespunzătoare, pot apărea stări de ameţeală sau, mai grav, complicaţii la nivel renal, în cazul persoanelor care au pietre la rinichi.

Stimulează imunitatea

Persoanele care obişnuiesc să meargă la saună sunt mai puţin predispuse la infecţii respiratorii şi la boli inflamatorii. Fitoterapeuţii explică lucrul acesta prin faptul că hipertermia indusă de căldură stimulează imunitatea naturală a organismului. Dacă faci saună în anotimpul rece, trebuie să-ţi iei câteva măsuri de protecţie. În primul rând, nu se recomandă ca imediat după saună să vii în contact cu frigul. Aşteaptă măcar 20 de minute înainte de a ieşi afară. Dacă este ger, îmbracă-te cu mai multe rânduri de haine şi acoperă-ţi capul şi mâinile.

Combate stresul şi oboseala

O oră de saună pe zi, împărţită în patru şedinţe, cu pauze de câte o oră între ele, reprezintă un excelent mod de îmbunătăţire a stării de spirit. Căldura creşte ritmul cardiac şi dilată vasele de sânge, îmbunătăţind astfel circulaţia sangvină. Prin urmare, muşchii se relaxează, stare ce atrage după sine eliminarea tensiunii nervoase. De aceea, sauna este considerată una dintre cele mai bune metode de combatere a stresului şi a anxietăţii.

Terapie antiaging la îndemână

Sauna are efecte benefice asupra epidermei, comparabile cu cele obţinute în urma folosirii aparatelor performante, este concluzia unui studiu realizat în urmă cu patru ani la Universitatea „Friedrich Schiller" din Germania. Temperatura mare stimulează sinteza de colagen, îmbunătăţind astfel elasticitatea pielii şi conferindu-i tonicitate. În plus, îndepărtează excesul de sebum, prevenind apariţia acneei la persoanele cu predispoziţie în acest sens. Pentru efecte vizibile, se recomandă câte 30 de minute de saună (o şedinţă dimineaţă şi una seara), de trei ori pe săptămână, timp de trei luni.

Ţine astmul sub control

Un studiu realizat la Universitatea din Oulu, Finlanda, a arătat că persoanele care merg la saună fac faţă mai uşor simptomelor specifice astmului şi bronşitei cronice, precum tusea şi respiraţia şuierătoare. În perioada în care au mers la saună, un grup de voluntari bolnavi de astm au folosit sprayurile bronhodilatatoare de două ori mai puţin decât în restul timpului. În plus, episoadele de răceală, frecvente în anotimpul rece, s-au redus substanţial.

Cine are interzis

Sauna este contraindicată persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace şi circulatorii grave, de boli renale şi hepatice. De asemenea, trebuie evitată în caz de epilepsie, de infecţii cutanate, de tumori sau de boli inflamatorii. Nici femeile însărcinate nu trebuie să se hazardeze să meargă la saună, deoarece îşi pot pune sarcina în pericol.

Specialistul nostru

Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Sauna sau baia de transpiraţie (umedă sau uscată) are o multitudine de beneficii şi, de aceea, se recomandă oricărei persoane care nu are probleme serioase de sănătate. Nu au voie să meargă la saună persoanele bolnave de cancer, cele cu boli cronice şi circulatorii grave, precum şi cele cu afecţiuni renale şi hepatice. Sauna este contraindicată şi gravidelor. În schimb, pot merge la saună persoanele care urmăresc o îmbunătăţire a metabolismului sau cele care doresc o stimulare a axului endocrin. De asemenea, sauna poate provoaca vasodilataţie arterială prin îmbunătăţirea irigării şi oxigenării celulare. S-a mai observat că uşurează expectoraţia în cazul persoanelor care suferă de bronşită simplă sau astmatiformă ori de sinuzită. De asemenea, sauna este renumită şi pentru faptul că ajută la eliminarea toxinelor din corp. 

Recomandare

Pentru a preveni problemele, cere acordul medicului înainte de a face saună.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite