Cauzele pentru care apare constipaţia. Ce spune scaunul despre sănătatea sistemului digestiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constipaţia este o problemă de sănătate pe care o experimentăm cu toţii la un moment dat. Stresul, alimentaţia, hormonii sau medicamentele pot determina scurte episoade în care sănătatea intestinală are de suferit.  La mijloc pot fi însă şi boli grave de tipul cancerului de colon sau de rect.

„Norma în materie de scaun variază de la de trei ori pe zi, pentru unii, până la o dată la trei zile, pentru alţii“, a explicat dr. Anish Sheth, gastroenterolog la Princeton, autoarea cărţii „Ce poate spune scaunul despre sănătatea corpului“.

Pentru a înţelege mai bine constipaţia e important să cunoaştem câteva lucruri despre procesele care au loc în sistemul digestiv, scrie health.com. Din momentul ingerării alimentelor şi până la eliminarea resturilor pot trece între 24 şi 72 de ore. În interiorul stomacului, mâncarea este fărâmiţată în mici particule care ajung mai apoi în intestinul subţire unde, sub acţiunea unor enzime, este descompusă în grăsimi, proteine şi alţi nutrienţi şi are loc absorbţia.

Ce rămâne – un amestec de fibre, bacterii, grăsimi nedigerate şi mucus – ajunge în intestinul gros unde este extrasă apa. Materiile fecale trec apoi în rect – ultima „cameră“, unde sunt „compactate“,  înainte de a fi eliminate. Când întreg procesul se încheie, de la nivelul rectului sunt transmise semnale către creier că este timpul pentru o „vizită“ la toaletă. În momentul excreţiei, muşchii abdominali şi cei rectali se contractă, în timp ce muşchiul sfincterul se relaxează.

Uneori, din motive mecanice, muşchii intestinali nu funcţionează cu o viteză normală, iar cu cât scaunul stă mai mult în intestinul gros, cu atât are loc o deshidratare mai mare a materiilor fecale, făcând eliminarea scaunului şi mai dificilă. Un alt motiv poate fi legat de funcţionarea anormală a muşchiul sfincterului.

 Alte cauze care blochează eliminarea cu greutate a materiilor fecale din intestinul gros sunt bolile care afectează nervii -  cum se întâmplă, de exemplu, în scleroza multiplă ori în Parkinson, fisuri anale, hemoroizi, sindromul intestinului iritabil, cancer.

Însă în cazul unui episod scurt de constipaţie, motivele sunt mult mai simple.

Stres. În momente de stres şi anxietate, neutransmiţărorii de la nivelul creierului interacţionează cu receptorii de la nivelul colonului „comandându-le“ să mai reducă din „viteză“.

Călătorii. Obiceiurile de fiecare zi pot fi date peste cap de schimbarea fusului orar, a mediului, laolaltă cu o dietă nu prea sănătoasă şi o hidratare necorespunzătoare.

Medicamente. Anumite medicamente pot interacţiona cu buna funcţionare a colonului, astfel că dacă suspectaţi că acesta este motivul, vorbiţi cu medicul curant despre eventuala schimbare a terapiei.

Hormoni. Schimbările hormonale - din timpul menstruaţiei, sarcinii sau premenopauzei – pot afecta, de asemenea, buna funcţionare a intestinelor. Bolile de tiroidă, diabetul pot fi alte cauze.

Dieta săracă în fibre şi deshidratarea. Fibrele pot fi descopuse uşor în sistemul digestiv, ajungând repede în intestine. Cele mai bune surse de fibre sunt fructele şi legumele, vegetalele şi nucile. Femeile au nevoie de circa 25 de grame de fibre pe zi. Hidratarea corespunzătoare ajută la eliminarea mai uşoară a scaunului.

Laxativele pot masca adevărata cauză a constipaţiei. Utilizarea lor frecventă distruge echilibrul bacteriilor bune din intestine.

Mişcarea. Muşchii de la nivelul intestinelor urmează trendul general din organism. Astfel, cu cât mai multă mişcare faceţi, cu atât muşchii sunt mai activi, favorizând o bună digestie de la un capăt la celălalt.

Cititul sau verificarea contului de Facebook în timp ce staţi pe scaunul de toaletă face mai mult rău decât bine pentru că pune presiune îndelungată pe muşchii rectali. În timp, aceştia devin slabi, făcând eliminarea materiilor fecale şi mai dificilă.

Cât de normal e scaunul

Culoarea, consistenţa, mirosul şi forma pot fi indicii că avem probleme de sănătate.

Astfel, este permisă orice nuanţă de maro, dar nu şi de roşu sau negru. Culoarea galbenă sau albicioasă indică faptul că organismul nu reţine suficienţi nutrienţi din alimentaţie.

Consistenţa lichidă este semnul existenţei unei inflamaţii  - consecinţa vreunei infecţii, a consumului de medicamente sau a intoleranţei la alimente -, în timp ce contrariul arată că nu aveţi suficiente fibre în dietă.

Mirosul este inevitabil şi este dat de gazele care rezultă în urma digestiei. Dacă mirosul este prea intens înseamnă că aveţi o dietă bogată în grăsimi şi zahăr sau poate indica o infecţie la nivelul intestinului.

Forma extrem de subţire, cât un creion, coroborată cu pierderea sistematică în greutate- pot indica un cancer care se dezvoltă în colon.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite