Ce boli ascunde inflamarea ganglionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simţi la palpare că ai ganglionii inflamaţi? Nu te alarma, uneori, ganglionii se pot simţi şi dacă eşti perfect sănătos. Află, totuşi, când este cazul să te îngrijorezi.

Ganglionii, adevărate „santinele” ale organismului, reprezintă primul punct de apărare a corpului nostru în faţa bolilor care ne ameninţă. Ei sunt răspândiţi peste tot pe suprafaţa corpului: în zona inghinală, la axile, în zona claviculei, a gâtului, dar şi a abdomenului, depozitând celule albe care distrug celulele canceroase şi bacteriile din organism.

1 cm diametru este dimensiunea normală

În timpul unui control medical, doctorul poate palpa aceste zone pentru a vedea dacă ganglionii sunt măriţi sau inflamaţi. Dacă, în timp ce îţi palpezi singur zona axilară sau a gâtului, simţi prezenţa ganglionilor, nu te alarma. Şi în cazul persoanelor sănătoase ganglionii se simt la palpare, însă aceştia au un diametru mai mic de un centimetru, nu sunt dureroşi şi nu sunt însoţiţi de înroşirea sau de tumefierea locală a pielii. Unii ganglioni sunt palpabili la pacienţii firavi, în timp ce alţii sunt mai profunzi, fiind vizibili doar la examenul radiologic.

Şi o simplă  răceală duce la inflamare

Ceea ce trebuie reţinut este faptul că un ganglion inflamat într-o anumită zonă a corpului nu semnalează întotdeauna că acea zonă este bolnavă. De exemplu, o inflamare de peste 2 cm a ganglionilor inghinali avertizează asupra existenţei unei infecţii în zona genitală. Pe de altă parte, aceiaşi ganglioni se pot inflama şi atunci când avem doar un guturai.

Infecţiile bucale , o altă cauză

Ganglionii limfatici situaţi pe părţile laterale ale gâtului, submandibular sau în spatele urechii se pot inflama atunci când eşti răcit sau te doare gâtul. Infecţiile mai puternice pot duce şi ele la mărirea ganglionilor, care capătă astfel o consistenţă crescută şi o mai mare sensibilitate. Ei se pot inflama dacă ai tăieturi ori infecţii la nivelul cavităţii bucale sau tumori. De asemenea, virozele şi înţepăturile de insecte duc la inflamarea ganglionilor.

Scurtă lecţie de anatomie

Sistemul limfatic ajută organismul să lupte împotriva bolilor şi a infecţiilor. El este format dintr-o reţea de vase limfatice, asemănătoare vaselor de sânge, care traversează întreg corpul. Aceste vase transportă limfa, un fluid incolor care conţine celule – limfocite, cu rol de apărare a organismului împotriva infecţiilor.

Un ganglion este format din¬tr-un ţesut în care stau şi se mul¬tiplică limfocitele  globulele albe). Această înmulţire necontrolată a limfocitelor duce la o creştere a dimensiunii ganglionilor, de la câţiva milimetri la câţiva centimetri.

Creşterea în dimensiune este, în general, rezultatul unei inflamaţii locale sau generalizate din organism. Prin mărirea în diametru a ganglionilor limfatici, organismul trage un semnal de alarmă asupra infecţiei.

Specialistul nostru

Dr. Ioana Maria Marinescu
medic de familie


Ganglionii sunt organe mici, ce aparţin sistemului limfatic, cu rol foarte important în menţinerea sănătăţii noastre. Aceştia, ca parte a sistemului imunitar, au menirea de a fabrica limfocite de apărare a organismului. De multe ori, pacienţii se sperie şi consideră că atunci când un ganglion este mai mare şi afecţiunea este mai gravă. Însă acest lucru nu este întotdeauna valabil. Frecvent, ganglionii puţin inflamaţi vestesc afecţiuni mai grave decât cei puternic inflamaţi.

Cei cu un diametru mai mare apar de multe ori ca reacţie de apărare a organismului, sugerându-ne astfel că boala nu este atât de severă încât să nu putem lupta contra ei. Este ca atunci când o persoană suferă de o afecţiune pulmonară, dar nu are febră. Tocmai lipsa febrei ar trebui să ne alarmeze, deoarece febra este modul organismului de a lupta cu boala.Dacă febra nu apare înseamnă că organismul este prea slăbit pentru a lupta.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite