Adevărul Live: Ce probleme ascunde amorţeala mâinilor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amorţeli doar pe o parte a palmei sau pe toate degetele, de la cot în jos sau doar la nivelul pumnului, însoţite sau nu de dureri insuportabile. Despre toate acestea, despre cauzele mâinilor amorţite, precum şi despre tratamente vorbim cu dr. Oana Morari, medic neurolog cu competenţe în electromiografie, la Adevărul Live.

Cei mai mulţi pacienţi cu trimitere pentru electromiografie vin cu suspiciuni de afectare a unor nervi din zona mâinii – distală cum spunem noi, medicii – sau proximală, apropo de coloana cervicală.

Alţii vin pentru un diagnostic de excludere.

Orice problemă poate fi asociată cu amorţeala mâinilor, inclusiv faptul că dormim într-o anumită poziţie. Există însă o amorţeală care nu trece şi atunci pacientul se sperie şi vine la medic.

Amorţeala mâinilor poate fi un simptom destul de grav în condiţiile în care avem un nerv blocat într-o anumită zonă, dar pot să fie şi probleme banale – o poziţie incorectă, dar care nu a produs leziunea vreunei structuri.

Sunt pacienţi care vin dar la care nu găsim ceva modificat la examenul neurologic şi nici la examinare electromiografică. Poate fi vorba de un atac de panică sau de un stres mai puternic.

La mine ajung pacienţi cu o suspiciune de diagnostic, sunt pacienţi văzuţi de un coleg specialist – medic de familie sau coleg neurolog. Orice specialist pentru că amorţeala mâinilor poate să facă parte din manifestarea multor boli.

În momentul în care se prezintă un pacient pentru un consult neurologic , atunci verificăm dacă e vorba de sesnibilitate, dacă e vorba de scădere de forţă musculară, dacă sunt modificări de reflexe, la nivel de tegumente.

Dacă este vorba de o amorţeală care ţine de teritoriul unui nerv  atunci putem să ne dăm seama din prima cam ce căutăm. Sau dacă e vorba de coloană. D exemplu, dacă-mi amorţeşte degetul mare şi amorţeala nu este doar locală, ci coboară de la nivelul coloanei pe dosul palmei, poate să însemne afectarea unei rădăcini – C 7 – de la coloană. Sau dacă amorţesc primele 3 degete de la mână, noaptea, cu o amorţeală care trezeşte pacientul din somn, atunci vorbim de un sindrom de tunel carpian.

Sau dacă amorţesc ultimele 2 degete şi amorţeala pleacă de la cot în jos atunci putem presupune că pacientul a stat într-o poziţie incorectă, sprijinit mult în cot.

Dacă ne amorţeşte umărul şi coboară puţin în jos atunci este un C5 care ţine de coloană.

Toţi nervii mâini îşi au originea în coloana cervicală.

Sindromul de tunel carpian este o afecţiune destul de frecventă. Ea este de cele mai multe ori ocupaţională şi afectează mai ales femeile. Apare şi la femeile cu hipotiroidie şi la gravide. Este reversibil. Apare la mâna dominantă. Este o afectare a nervului median.

Cel mai des apare pe la 30-40 de ani.

Un chist sinovial dacă apare pe undeva pe lângă un nerv poate să comprime nervul sau ramuri din nerv la nivelul palmei. Orice modificare în articulaţie duce la afectarea nervului.

Anumitemedicamente pot da şi ele amorţeli şi furnicături.

Când amorţelile devin permanente sau când apar în vârful degetelor şi urcă trebuie să mergem la medic. Există o legătură între pacienţii cardiaci şi amorţeala mâinii stângi. Însă e vorba mai degrabă despre umăr, nu neapărat de palmă, nu distal. Trebuie să fim atenţi unde amorţeşte.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite