Ce putem trata cu flori de salcâm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că suferi de migrenă, de o criză de ulcer sau de constipaţie, fie că te confrunţi cu stări de anxietate sau cu accese de tuse, florile de salcâm sunt aliaţi de nădejde în combaterea tuturor acestor probleme.

Migrenele cauzate de stres

„Muntele" de probleme pe care trebuie să le rezolvăm zi de zi îşi pun amprenta asupra sănătăţii. Dar infuzia preparată din florile de salcâm are darul să liniştească, să calmeze, să combată stresul şi migrenele apărute pe fond de oboseală. Aceasta se prepară din trei linguriţe de flori uscate de salcâm care se lasă zece minute într-o cană cu apă clocotită. Se beau câte două căni de infuzie în fiecare zi, îndulcită, de preferat, cu miere de salcâm. Cura se face timp de o lună. Salcâmul este foarte bun şi pentru înlăturarea stărilor de greaţă care însoţesc episoadele de migrenă.

Tusea convulsivă

Florile de salcâm sunt un antitusiv eficient. Dintre substanţele active importante, doi compuşi specifici, robinina şi acacina, împreună cu uleiul volatil, calmează crizele puternice de tuse convulsivă. Se beau zilnic câte două-trei căni de infuzie călduţă, preparată din flori de salcâm, îndulcită cu miere polifloră sau de salcâm, aceasta din urmă având şi efecte emoliente.

Atenţie: Persoanele alergice la salcâm trebuie să manifeste prudenţă în folosirea florilor.

Insomniile cronice

Adăugate în salatele de fructe, florile de salcâm s-au dovedit un remediu savuros şi eficient în cazul insomniilor. Salata-somnifer se prepară din două mere, trei linguri de flori de salcâm, două linguriţe de miere de salcâm şi cinci-şase linguri de apă plată. Se rad merele, se adaugă mierea, apoi se desprind florile de salcâm de pe tija plantei şi se amestecă în această compoziţie. Ultimul ingredient, apa plată, încălzită puţin, se toarnă în salată şi se amestecă foarte bine cu o lingură de lemn sau de sticlă, pentru a evita oxidarea compoziţiei. O salată de acest fel se consumă zilnic, timp de o lună. De asemenea, insomniile se tratează şi prin consumul florilor de salcâm în stare proaspătă.

La micul dejun se iau două linguri de flori de salcâm amestecate cu două linguriţe de miere. Persoanele care se confruntă cu tulburări de somn trebuie să-şi facă provizii de flori proaspete de salcâm, pe care să le păstreze în congelator, în pungi de hârtie, apoi învelite în plastic. Cei care au probleme frecvente de somn vor consuma flori de salcâm amestecate cu miere, timp de o lună. Tratamentul reduce accesele de mânie sau de iritare.

Unele afecţiuni digestive

În tratamentul gastritelor hiperacide şi al ulcerului gastric sau duodenal, se ia câte o linguriţă cu pulbere de flori de salcâm, de două-trei ori pe zi, mai ales înainte de masă. Cura trebuie să dureze minimum o lună şi se poate repeta după o pauză de 21 de zile.

În cazul constipaţiei, pasta de flori de salcâm are efecte garantate. Aceasta se prepară din zece linguri de flori de salcâm uscate, mărunţite şi amestecate cu cinci linguri de miere. Din acest amestec se ia câte o linguriţă dimineaţa, pe stomacul gol, şase-opt săptămâni.

Vaginita şi candidoza

În cazul afecţiunilor genitale precum vaginita şi candidoza se fac băi de şezut cu apă caldă (în 10 litri se adaugă 30 de picături de tinctură de salcâm). Tratamentul trebuie urmat cel puţin zece seri la rând.

În cazul nevralgiilor dentare, se tamponează gingia cu o bucăţică de vată înmuiată în tinctură de salcâm diluată cu apă (trei picături de tinctură în două linguri de apă).

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra ­Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

image

Preparatele obţinute din flori de salcâm au acţiune sedativă şi antispastică la nivelul musculaturii netede gastrice. De aceea, se folosesc în dureri abdominale, în gastrite hiperacide, în boala de reflux şi în ulcerul duodenal. De asemenea, florile de salcâm au acţiune sedativă la nivelul sistemului nervos central, reduc nivelul stresului, efect deosebit de benefic în cazul gastritelor şi ulcerelor declanşate de stres.

Ca pansament gastric, se utilizează florile de salcâm, sub formă de pulbere sau de flori mărunţite, care se administrează pe stomacul gol, câte o linguriţă rasă de trei-patru ori pe zi. Se pot folosi amestecuri de plante pentru accentuarea efectului antispastic şi alcalinizant: salcâm, zmeur, lemn-dulce, dud şi muşeţel.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite