Ce riscuri poate avea „anestezia în coloană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pericolele pe care le implică această anestezie sunt foarte reduse, însă nu absente, motiv pentru care pacientul trebuie să semneze un consimţământ. În cazuri foarte rare, rahianestezia poate provoca o scădere a tensiunii arteriale, hemoragie sau infecţii. Un alt pericol, şi acesta redus, este lezarea unui nerv.

Această formă de anestezie regională, ce presupune injectarea substanţei ­anestezice la nivelul măduvei spinării, este foarte utilizată în spitalele din întreaga lume tocmai pentru că are riscuri reduse. Majoritatea operaţiilor de cezariană se efectuează cu rahianestezie, fără a exista pericolul ca substanţa anestezică să afecteze în vreun fel sănătatea fătului. Intervenţiile chirurgicale ce trebuie efectuate în jumătatea inferioară a corpului sunt aproape întotdeauna realizate cu anestezie rahidiană: cele ortopedice, intervenţiile din chirurgia vasculară, unele intervenţii ginecologice, unele abdominale (hernia inghinală şi femurală), precum şi cele din sfera urologică.

Consimţământul este cerut prin lege

Deşi numărul incidentelor anestezice este redus, acestea există şi trebuie aduse la cunoştinţa pacientului. În acest sens, cu o zi înaintea operaţiei ce necesită rahianestezie, prin lege, bolnavul trebuie să primească un document care explică riscurile şi care trebuie semnat de acesta după studierea lor. Dacă intervenţia este o urgenţă medicală şi bolnavul este conştient, anestezistul este cel care-i explică riscurile, iar dacă nu este conştient, acestea sunt aduse la cunoştinţa unei rude de gradul 1.

Hipotensiunea, cel mai frecvent risc

Cel mai frecvent dintre toate efectele adverse este hipotensiunea arterială survenită la scurt timp de la injectare.„În cazuri foarte rare, hipotensiunea poate pune viaţa în pericol, în special dacă bolnavul este vagoton, adică leşină des, cu uşurinţă. Acesta poate face o criză cardiacă", spune medicul Elena Copaciu, şeful clinicii Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Acul poate leza nervii

În cadrul rahianesteziei, există riscul ca un nerv să fie lezat. De obicei însă, bolnavul simte durere şi medicul întrerupe injectarea înainte de a se produce o paralizie.„Prin injectarea în coloană poate fi lezată accidental o variantă anatomică a unui vas sanguin, cu riscul producerii unei hemoragii. Înainte de apariţia acelor de unică folosinţă, anestezia implica şi un risc de infecţii (meningită). Acum însă, pericolul este foarte redus", potrivit medicului Elena Copaciu. Un alt efect nedorit este o posibilă reacţie alergică la substanţele folosite. Aceasta poate merge de la o simplă urticarie şi până la şoc anafilactic.

"Rahianestezia nu implică riscuri mai mari la noi decât în celelalte ţări europene. Substanţele anestezice utilizate în spitalele noastre nu diferă de cele din ţările dezvoltate."
Dr. Elena Copaciu
Şef clinica ATI, Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite