Ce trebuie să ştii despre fibroza chistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fibroza 
chistică este însoţită de o serie de complicaţii ale aparatului respirator.
Fibroza chistică este însoţită de o serie de complicaţii ale aparatului respirator.

Fibroza chistică sau mucoviscidoza este o boală genetică gravă, cu o rată de transmitere de un caz la 2.000 – 2.500 de nou-născuţi.

Una dintre cele mai întâlnite boli genetice ale rasei albe, fibroza chistică este însoţită de o serie de complicaţii ale aparatului digestiv şi respirator. Mucoviscidoza se manifestă printr-o vâscozitate atipică a mucusului secretat de glandele intestinale, pancreatice şi bronhice.

Frecvent, boala evoluează cu fibroza chistică a pancreasului şi a plămânilor. Cel mai mare risc de a dezvolta boala o au copiii ai căror părinţi sunt purtători ai genei defective de fibroză chistică.  

Bronşitele repetate, semn de boală

La naştere, copilul cu fibroză chistică poate avea un aspect normal. Totuşi, pot apărea unele semne, cum ar fi întârziere în eliminarea meconiului şi ocluzia intestinală. Sugarul mai poate prezenta bronşite frecvente, bronhopneumonii severe, infecţii cu stafilococ şi tuse însoţită de expectoraţie vâscoasă. Boala poate evolua spre insuficienţă respiratorie severă, posibil fatală.

De asemenea, retardul de creştere, durerile abdominale, cianoza unghiilor şi a buzelor pot fi semnale de alarmă. La adolescenţi, se pot constata, pe lângă întârzieri de creştere şi rezistenţă slabă la efort fizic. Intensitatea simptomelor diferă de la un pacient la altul.

Află pe clicksanatate.ro dacă te afli într-o grupă de risc şi ce teste depistează fibroza chistică!

Cum să eviţi transpiraţia excesivă

3 leacuri care alungă durerile de picioare

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite