Cum îmbătrâneşte vaginul. Modificări care au loc la 30, 40, 50 şi 60 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fel ca orice altă parte a corpului, şi vaginul suferă diferite modificări odată cu trecerea timpului. Graviditatea, utilizarea pilulelor contraceptive sau menopauza sunt situaţii în care aceste schimbări sunt majore. Ce recomandă medicii ginecologi şi obstetricienii pentru a atenua din neplăceri.

Fireşte că fiecare femeie e diferită, la fel şi vaginul ei, chiar dacă vorbim despre surori, explică dr. Alyssa Dweck, profesor asistent ginecolog la Ichan School of Medicine at Mount Sinai din New York, citată de prevention.com.

Fiecare etapă din viaţa unei femei e diferită, perioada gravidităţii sau a menopauzei împlică modificări la nivelul vaginului, unele dintre ele neplăcute, altele reversibile. Care sunt acestea şi cum ar trebuie abordate. Iată câteva sfaturi de la specialişti:  

La 30 de ani

Cele mai multe femei folosesc la această vârstă pilule contraceptive, fapt care le produce o uşoară uscăciune vaginală. Probabil, spune dr. Dweck, pentru că pilula stopează ovulaţia, ceea ce limitează lubrefierea naturală. Doar o parte dintre femei experimentează însă astfel de situaţii şi este deocamdată neclar de ce unele au astfel de probleme, iar altele, nu.

Este vârsta la care unele femei decid să populeze planeta. Graviditatea şi naşterea au un impact major asupra aparatului genital feminin. De exemplu, unele femei se pot trezi cu hemoroizi ca urmare a presiunii maxime exercitate de uter . Această presiune extinde vasele de sânge, situaţie frecventă mai ales în ultimul trimestru de sarcină şi imediat după naştere. Hormonii din timpul sarcinii pot determina modificarea culorii la nivelul vulvei făcând-o mai închisă. Nu este însă niciun motiv de îngrijorare, dau asigurări ginecologii, culoarea iniţială va reveni imediat după naştere.

Deteriorarea muşchilor şi a nervilor din zona genitală ca urmare a efortului depus în timpul naşterii trebuie combătută prin exerciţii pelviene care ajută şi în caz de incontinenţă urinară, dar favorizează şi recăpătarea plăcerii sexuale.

La 40 de ani

Dacă aţi fost sclava îndepărtării sistematice a părului din zona pubiană veţi observa că, în timp, acesta se răreşte, iar pigmentul pielii se schimbă, consecinţă a îmbătrânirii şi a reducerii cantităţii de estrogenului din organism. Această reducere este semn de premenopauză care debutează în această decadă şi se încheie după 50 de ani. Alte schimbări care au loc sunt o oarecare uscăciune vaginală şi o pierdere a elasticităţii ţesuturilor.

La 50 de ani

Menopauza vine cu cele mai notabile schimbări vaginale şi vulvare. Ţesuturile se subţiază şi se usucă, îşi pierd elasticitatea, schimbări care pot face ca actele sexual să devină chinuitoare şi dureroase. Iritaţiile pot determina senzaţia de urinare. Recent, medicii au început să descrie un aşa-numit sindrom genitorurinar al menopauzei. Denumirea diferă, unii prefer să o numească atrofie vaginală, însă important de ştiut este că însoţeşte întotdeauna menopauza. Alte modificări sunt pierderea grăsimii şi a colagenului din zona genitală ca urmare a dispariţiei estrogenului. „Eu le spun femeilor că este singura zonă a corpului în care îşi doresc să aibă falduri şi colăcei, însă singura unde pierd la menopauză şi ridurile şi grăsimea, întrucât întreaga zonă, într-un anume sens, se contractă“, mai spune Faubion.  Odată cu pierderea estrogenului se schimbă şi pH-ul vaginului, făcându-l sensibil la infecţiile bacteriene.

La 60 de ani

Bufeurile şi transpiraţiile nocturne pot zăbovi vreme de câţiva ani, dar până la urmă situaţia se remediază, dar nu se poate spune acelaşi lucru despre schimbările aduse de menopauză la nivelul vaginului. Mai mult de jumătate din femei au raportat la această vârstă probleme vaginale. „Când sexul ajunge să doară pentru femeile aflate în perioada de postmenopauză, acestea au o reacţie involuntară de încordare a muşchilor pelvieni care nu face decât să înrăutăţească lucrurile. Creierul le spune: chestia asta o să doară şi de cele mai multe ori aceasta se întâmplă. N-o să credeţi, dar multe dintre noi avem nevoie de terapie fizică pentru a renunţa la exerciţiile Kegel“, mai spune Faubion.

Alt risc major adus de postmenopauză este acela al prăbuşirii zonei genitale produsă de slăbirea ţesutului care fixează uterul, colul şi ovarele. Această prăbuşire poate fi severă, părţi ale paratului genital putând ajunge în afara vaginului, situaţie în care se impune intervenţia chirurgicală.

Ce e de făcut?

Orice vârstă aţi avea, dacă aceste schimbări vă îngrijorează nu ezitaţi să vorbiţi cu medicul dvs ginecolog. Acesta va indica cea mai bună soluţie pentru fiecare caz în parte, care să reducă disconfortul vaginal, fie că e vorba despre utilizarea cremelor hidratante pentru vagin,  pentru lubrefiere sau a unui tratament hormonal. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite