De ce apare tremorul mâinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de substanţe excitante, cum este cafeaua, dar şi efortul intens pot provoca mişcări involuntare ale membrelor superioare. Există situaţii în care tremorul mâinilor persistă timp îndelungat, iar atunci poate fi vorba despre dezechilibre grave, atrag atenţia specialiştii.

Medicii împart tipurile de tremor în mai multe categorii, ţinând cont de circumstanţele în care apare manifestarea. O categorie ce nu reprezintă un simptom pentru boli este tremorul de postură. Acesta apare atunci când o persoană încearcă să menţină, timp îndelungat, o anumită poziţie. De exemplu, atunci când stăm cu braţele întinse în faţă pentru multă vreme, pot apărea tremurături. Acestea încetează după o vreme şi sunt doar un semnal că musculatura nu este foarte bine antrenată pentru efort. Alt tip de tremurături fiziologice sunt cele provocate de emoţii intense.

Cafeaua poate fi de vină

Foarte des, tremurăturile apar pe fondul consumului unor excitante, precum cafeaua şi ţigările. Explicaţia este aceea că excesul de cafeină şi de nicotină contribuie la pierderea mineralelor din organism necesare menţinerii elasticităţii fibrei musculare şi ligamentelor. Astfel se elimină şi nutrienţii necesari funcţionării optime a sistemului nervos. Combinate cu oboseala şi cu stresul, astfel de excitante pot cauza tremorul mâinilor din cauza dezechilibrelor produse în organism. În astfel de situaţii se ajunge pe fondul carenţelor temporare de potasiu, de calciu şi de magneziu. Eliminarea consumului de cafea şi evitarea fumatului şi adăugarea unor suplimente alimentare cu minerale înlătură problema.  Când apar fără o cauză ce poate fi identificată, la vârste înaintate, tremorul membrelor poartă numele de „tremurături senile". Acest tip de afecţiune atinge aproximativ 2% din populaţie. În acest caz se presciu medicamente betablocante (precum propranololul) sau antiepileptice.

Pot fi semn de Parkinson

Atunci când tremorul apare în stare de repaus, acesta poate fi un simptom al bolii Parkinson. Tremuratul atinge mai ales extremităţile şi singura rezolvare sunt medicamente care tratează simptomul. „În afară de tulburările motorii, persoanele cu boala Parkinson mai pot avea şi alte disfuncţii: pierderea mirosului, care nu are un tratament specific, dureri musculare, mai ales în timpul nopţii, tulburări de somn, tulburări vegetative  precum cele de tranzit intestinal, scăderea tensiunii arteriale la trecerea din culcat în poziţia ortostatică, tulburări de sudoraţie, tulburări cognitive care pot evolua către o formă de demenţă specifică în stadiile avansate ale bolii, tulburări psihiatrice determinate de boală, dar adesea accentuate sau modificate de medicamentele care atenuează tulburările motorii", explică prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România.

"În afară de tulburările motorii, persoanele cu boala Parkinson mai pot avea şi alte disfuncţii.''
prof. dr. Ovidiu Băjenaru

Consumul cronic de alcool, alt vinovat

Alcoolul consumat constant pentru perioade lungi de timp poate conduce la tremorul accentuat al mâinilor. A doua fază a dependenţei de alcool, aceea în care toleranţa la băutură scade şi beţia se produce foarte repede, este adesea însoţită de tremor al mâinilor. În aceeaşi etapă se pot instala şi semne de psihoză alcoolică.

Citiţi mâine în „ADS Sănătate"

Numai cu „ADS"

- Dosar: 100 de trucuri ca să rămâi tânăr
- Ce obiceiuri de viaţă contracarează efectele stresului
- Care alimente ar trebui să predomine în dieta zilnică pentru a fi longevivi
- Reportaj: Psoriazisul, o boală care izolează social
- Din ce cauze pot apărea herniile
- Noi tratamente pentru bolnavii de hepatită C
- Ce indicaţii au relaxantele musculare
- Terapii fel şi fel cu flori de fân
- 7 lucruri de ştiut despre homeopatie
- «Poftim la pepene, cu mic, cu mare!»
- Bârfa, «leac» pentru infecţii şi pentru depresie. ;

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite