De ce ne este cald atunci când temperatura aerului e aceeaşi cu cea a corpului nostru? Pericolele la care ne expunem pe caniculă INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un profesor de fiziologie la Universitatea din Arizona (SUA) explică de ce ne este cald atunci când afară temperatura o atinge sau chiar o depăşeşte pe cea a corpului nostru.

Jeffery W. Walker explică, în revista de ştiinţă americană „Scientific American“, cum reacţionează corpul nostru atunci când temperatura aerului din mediul înconjurător e la fel de ridicată ca a corpului nostru şi de ce ne este cald. Potrivit acestuia, „corpul uman este ca un motor care generează continuu mari cantităţi de căldură, iar radiatorul său, ca să spunem aşa, nu dispersează eficient căldura în special în perioadele caniculare“. De ce?

„Căldura este un produs secundar, imposibil de evitat, care provine din felul în care acţionează ţesuturile corpului. Muşchii inimii, diafragma şi braţele; canalele ionice care menţin proprietăţile electrice ale nervilor şi reacţiile biochimice care ajută, printre altele, procesul digestiv şi sintetizează ţesuturi celulare – toate generează continuu căldură corporală. În acest vulcan de organe interne active, corpul are o nevoie acută de a risipi căldură în jurul său. Iar acest lucru se petrece când sângele circulă foarte aproape de suprafaţa pielii, când se elimină aerul cald, umidificat, din plămâni, şi prin evaporarea transpiraţiei.

Aceste procese funcţionează cel mai bine atunci când temperatura ambientală este de aproximativ 20 de grade Celsius, atunci când ne simţim cel mai confortabil. Tot ele ajută ca temperatura corpului să se menţină la 37 de grade. Dar atunci când aerul de afară se potriveşte cu temperatura corpului, mecanismele de risipire a aerului nu sunt optime, astfel că începe să ne fie foarte cald, mai ales când umiditatea e ridicată. De altfel, umiditatea are un efect semnificativ asupra corpului, pentru că apa de pe corp absoarbe căldura, pe care apoi o risipeşte prin evaporare. Or, orice lucru care intervine în procesul de vaporizare a apei (aerul umed, lipsa unui brize, îmbrăcămintea grea) ne face să ne fie foarte cald şi să simţim un mare disconfort“, explică profesorul.

Ce se întâmplă în corpul nostru când e foarte cald? CLICK PE IMAGINEA DE MAI JOS PENTRU A O MĂRI

efectele caniculei corp si creier

Grafic Business Insider. Surse: BBC, MIT, National Institute on Aging, Matthew Cramer, cercetător post-doctorat la Institute for Exercise and Environmental Medicine în Texas

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite