Doar 10% din românii cu boli psihice sunt integraţi în societate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O treime din populaţie are sau va avea, la un moment dat, o problemă de sănătate mintală. Din totalul persoanelor cu astfel de probleme din România şi care se tratează şi care sunt considerate apte de muncă, doar 9,8% sunt angajate.

Restul persoanelor diagnosticate cu tulburări mintale care nu lucrează, deşi îşi doresc să o facă şi sunt apte de muncă, nu se pot angaja din cauza stigmatizării, atrag atenţia specialiştii.
„Stigmatizarea începe cu etichetarea cuiva. Astfel apar divizările: grupul «nostru» al celor superiori şi grupul «lor» al celor fără valoare. Stigmatizarea permite menţinerea prejudecăţilor, duce la pierderea suportului social, determină finanţarea scăzută a serviciilor psihiatrice. Pacientului îi provoacă umilinţă, jenă, suferinţă, descurajare, amplificarea tulburărilor psihice, în unele cazuri-suicid. Din această cauză, ei vor apela cu întârziere la serviciile şi profesioniştii din sănătatea mintală. Vor prefera să izoleze social, se vor integra cu dificultate în comunitate şi vor întâmpina dificultăţi în găsirea unui nou loc de muncă", precizează prof. dr. Cătălina Tudose, psihiatru si preşedinta Societăţii Române Alzheimer.

Citeşte şi:
Sucul de sfeclă roşie, cea mai bună băutură energizantă

2 din 3 operaţii de apendicită se fac inutil

Reintegrare socială prin artă

Majoritatea persoanelor care suferă de tulburări de sănătate mintală refuză să recunoască acest lucru tocmai de teama stigmatizării. Totuşi, Simona Istrate, o pictoriţă talentată a ales nu doar să facă public faptul că are o astfel de problemă, ci chiar să se implice, prin intermediul tablourilor sale, într-un proiect de amploare al Asociaţiei Aripi.
Concret, Simona Istrate a acceptat ca lucrările ei să fie expuse în vederea vânzării pentru proiectul „Casă cu casă se face sat". El urmăreşte construcţia, pe un teren de 3,75 ha de lângă Sighişioara primit în dar de Asociaţie, a unui mic sat. Acesta va cuprinde 12 case româneşti şi 26 din spaţiul european (construite de fiecare stat membru al Uniunii Europene). Complexul va funcţiona şi va fi coordonat de către persoane cu probleme de sănătate mintală.
Tablourile sunt disponibile pe site-ul www.forumulsanatatiimintale.ro/expozitie-tablouri/, iar banii strânşi în urma expoziţiei vor fi investiţi în realizarea unui film de promovare a Complexului European de la Sighişoara.
„Mă implic pentru că acest Complex înseamnă o şansă pentru noi, persoanele cu probleme de sănătate mintală. Problema noastră cea mai mare rămâne stigmatizarea. Aceasta este mai rea decât boala în sine, îşi pune amprenta mai puternic", menţionează Simona Istrate.

Nu te enerva! Scrie cu stânga!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite