Gripa este foarte contagioasă. Cum evităm îmbolnăvirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusul gripal se răspândeşte extrem de uşor, prin tuse, strănut sau obiecte contaminate
Virusul gripal se răspândeşte extrem de uşor, prin tuse, strănut sau obiecte contaminate

Virusurile gripale sunt foarte contagioase şi ne pot face să ne simţim de-a dreptul mizerabil. Simptomele gripei sunt de cele mai multe ori mult mai serioase decât strănutul şi nasul înfundat , semne pe care le putem pune şi pe seama unei răceli banale.

Debutul gripei este rapid, cu febră, dureri de cap, de muşchi, de gât, tuse şi oboseală, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com. Alte semne ale instalării gripei sunt nasul înfundat,frisoane, ameţeală şi greaţă.

Cele mai multe simptome ajung să se amelioreze după 5 zile, dar, uneori, pot dura o săptămână sau chiar mai mult. Chiar şi atunci când febra şi junghiurile au trecut ne putem simţi slăbiţi timp de câteva săptămâni.

Fiind o boală foarte contagioasă, gripa o putem lua cu uşurinţă de la o persoană infectată care strănută sau tuşeşte în apropierea noastră. Alte surse din care putem lua virusul sunt obiectele infectate după care ne atingem nasul, gura sau ochii. Gripa este mai frecventă şi se răspândeşte mai uşor iarna pentru că petrecem mai mult timp în spaţii închise, în contact cu alte persoane, astfel că virusul se transmite mai uşor.

Antibioticele nu combat gripa

Dincolo de tratamentul cu antivirale prescris de medic , acasă putem lua câteva măsuri care să ne amelioreze starea de sănătate. Astfel, hidratarea este foarte importantă şi indicaţia este să consumăm apă plată sau ceaiuri din plante, să folosim sprei cu apă sărată pentru desfundarea nasului sau să facem inhalaţii. Gargara cu apă sărată domoleşte durerea de gât. În plus, medicamentele care conţin ibuprofen reduc durerile musculare şi febra.

De reţinut că antibioticele nu combat gripa. Singura situaţie în care acestea pot ajuta este cea în care avem o suprainfecţie cu o bacterie care să inflameze sinusurile, să afecteze plămânii sau urechile. În această situaţie, antibioticele trebuie prescrise de medic în urma unei antibiograme.

Imunizare, înainte de începerea sezonului gripal

Vaccinarea este singura metodă eficientă de a ne feri de gripă, atrag atenţia medicii infecţionişti. Vaccinul ajută organismul să recunoască virusul gripal şi să lupte cu el. Din pricina faptului că virusul gripal se schimbă de la un an la altul este necesar să ne imunizăm cu doze de antigripal la începutul sezonului  pentru a fi protejaţi. Vaccinul nu ne poate îmbolnăvi de gripă, iar în cazul în care contactăm virusul , manifestările sunt mult mai uşoare decât dacă nu ne-am vaccina.

Putem evita îmbolnăvirea dacă nu ne atingem gura, nasul sau ochii înainte de a ne spăla pe mâini cu apă şi săpun pentru a nu lua germenii. Atunci când apa şi săpunul nu sunt la îndemână o variantă este utlizarea alcoolului sanitar.

Cum limităm răspândirea germenilor

Dacă ne-am îmbolnăvit, îi putem proteja pe ceilalţi stând la distanţă de ei. Gura şi nasul trebuie acoperite atunci când strănutăm sau tuşim. Atunci când nu avem un şerveţel de unică folosinţă la îndemână, îndoitura cotului este o soluţie mai bună decât palmele.

Este necesar să mergem de urgenţă la medic dacă avem respiraţie scurtă, simţim durere sau presiune la nivelul pieptului sau stomacului, suntem deshidrataţi, confuzi şi nu ne putem stăpâni greaţa.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite