Insuficienţa renală, cauzată de diabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii pacienţi descoperă afecţiunea abia atunci când capacitatea de funcţionare a rinichilor scade la 25%.
Unii pacienţi descoperă afecţiunea abia atunci când capacitatea de funcţionare a rinichilor scade la 25%.

Rinichii joacă un rol esenţial în organism: curăţă sângele de toxine şi le evacuează din corp, prin urină. Când acest filtru nu mai funcţionează, substanţele toxice nu mai pot fi eliminate şi apare insuficienţa renală.

Insuficienţa renală este de două feluri: acută (reprezentată printr-o scădere bruscă a funcţiei renale) şi cronică. Insuficienţa cronică este o maladie gravă şi constă în deteriorarea treptată şi ireversibilă a capacităţii rinichilor de a secreta anumiţi hormoni şi de a filtra sângele. Produşii rezultaţi în urma metabolismului şi apa în exces se acumulează în organism, intoxicându-l. Boala poate fi o consecinţă a diabetului, a hipertensiunii arteriale sau a altor boli. Poate să apară brusc, în urma unor tratamente medicamentoase sau după o intervenţie chirurgicală dificilă. 

Infecţiile severe dau insuficienţă acută

Dacă insuficienţa cronică evoluează progresiv, cea acută are loc brusc. Se produce ca urmare a unei scăderi reversibile a fluxului sangvin, la nivelul rinichilor. Cauzele sunt deshidratarea, infecţiile severe, contactul organismului cu anumite substanţe toxice pentru rinichi. 

Simptomele nu-s evidente

Progresia insuficienţei renale cronice este lentă, iar simptomele pot să nu fie prezente în primii ani, deoarece rinichii se adaptează şi îşi compensează reciproc funcţiile. Unii pacienţi află că au probleme doar atunci când rinichii îşi desfăşoară activitatea la mai puţin de 25% din capacitatea lor normală. Uneori, simptomele nespecifice, precum oboseala, pot fi singurele manifestări ale acestei afecţiuni. Odată ce boala s-a instalat, pot apărea simptome ca umflarea picioarelor, durere în timpul urinării, urinare frecventă, pierderea poftei de mâncare, pierderi în greutate, tulburări de somn, urină urât mirositoare sau cu modificări de culoare.

Află tot ceea ce trebuie să ştii despre această afecţiune pe clickpentrufemei.ro. 

Gustări ideale pentru diabetici

Cum recunoşti artrita reumatoidă precoce

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite