Laserele iau locul frezei dentare. Cum pot fi trataţi dinţii fără durere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intervenţiile stomatologice cu laser sunt mai puţin sau deloc dureroase
Intervenţiile stomatologice cu laser sunt mai puţin sau deloc dureroase

Laserele au astăzi indicaţii în foarte multe specialităţi medicale, dar mai ales în stomatologie. În prezent, aproape toate afceţiunile stomatologice pot fi rezolvate cu ajutorul laserului, de la obturaţii dentare, boli parondontale, până la implanturi şi proceduri estetice de albire.

Angoasă şi durere. Oricine a trecut printr-un cabinet stomatologic nu a uitat cu siguranţă  zgomotului scos de freza dentară.  Ei bine, se poate şi altfel. Cu durer puţină sau inexistentă, cu intervenţii mai scurte decât acelea cu care ne-am obişnuit şi, fireşte, fără zgomotul frezei.

Asta dacă alegem un cabinet stomatologic unde au loc intervenţii cu laser. Avantajele unor astfel de lucrări comparative cu cele clasice sunt amintite de dr. Mircea Stăpânoiu, medic stomatolog în cadrul clinicilor Biodent, din Bucureşti, care a folosit în premieră un laser destinat procedurilor dermatologice.

Fizioterapie pentru gingii

În funcţie de lungimea de undă emisă, există trei tipuri de lasere stomatologice. Laserul cu cea mai mică intensitate (500-700 milliwaţi), datorită efectului de biostimulare a ţesuturilor, este folosit ca fizioterapie în stomatologie, pentru ameliorarea bolilor gingivale, cunoscute drept parodontopatii. „Iradierea unei anumite zone îmbunătăţeşte circulaţia, atât superficială, cât şi în profunzime, a ţesuturilor moi, ceea ce este foarte important în tratamentul bolilor gingivale”, explică dr. Mircea Stăpânoiu.

Dinţi cu patru nuanţe mai deschişi

Următorul laser, ca intensitate a lungimii de undă (între 0,5-7 waţi), laserul de tip diodă, are indicaţii chirurgicale foarte precise, tot pe ţesut moale (gingii). „Apelăm la acest laser dacă este nevoie de o corectare a ţesuturilor, de o excizie a tumorilor mici sau mari. La o putere mai mică, în jur de 1 watt, poate fi folosit cu succes în tratamentul pungilor gingivale, întrucât are efect antibacterian foarte pronunţat şi, cu o intervenţie minim-invazivă şi foarte puţin dureroasă, aproape deloc dureroasă pentru pacient, se poate rezolva o problemă foarte importantă, care altfel ar necesita o intervenţie de tip clasic, foarte extinsă, cu sângerare mare şi cu efecte postoperatorii neplăcute. Laserul de tip diodă are o setare de ameliorare a durerii de tip nevralgic”, adaugă specialistul.

La o putere mai mare, de până la 6 waţi, laserul diodă poate fi folosit şi în cazul procedurilor de albire a dinţilor. Radiaţia laser activează un catalizator din gelul de peroxid, folosit la albire, obţinându-se rezultate foarte bune - o deschidere a culorii cu 3-4 nuanţe, comparativ cu nuanţa iniţială, într-un timp foarte scurt, de maximum 30-40 de minute. „Contrar a ceea ce se spune, albirea nu este o procedură invazivă. De fapt, albirea presupune o metodă de oxidare a materiei organice din smalţul dintelui. Smalţul este alcătuit din prisme de hidroxiapatită dure, iar între acestea, există materie organică, care se colorează în timp şi pe care noi o albim într-un mod controlat, cu o anume concentraţie de oxidant. Singurul efect secundar care ar putea apărea este o sensibilitate imediată post-albire, care se tratează foarte repede, în maximum 12 ore de la albire, cu ajutorul unui gel”, explică medicul stomatolog.

Laserul care a înlocuit complet freza dentară

Pe lângă cele două lasere destinate intervenţiilor pe ţesuturi moi, există şi un laser destinat intervenţiilor pe ţesut dur – dinţi. Smalţul dentar este extrem de dur, putând fi prelucrat doar cu instrumente diamantate, însă tehnologia a rezolvat această problemă. „Este vorba de un laser cu o formulă mai complexă a emiţătorului, care produce o explozie a moleculei de apă. Raza laserului produce energie cinetică, prin explozia molecule de apă. Această energie cinetică dislocă prismele de smalţ, deci pur şi simplu sapă în smalţ. Acest laser are o valoare a puterii destul de mare, ceea ce face ca lucrul cu el să fie ceva mai dificil şi să necesite o măiestrie mai mare din partea medicului. Principalul avantaj este că poţi obţine cu ajutorul lui tot ce poţi obţine cu freza dentară, făr anestezie. Şi nivelul sunetului produs este mult mai mic decât în cazul frezei, zgomotul fiind asemănător celui produs de un cuptor de popcorn”, adaugă medicul stomatolog.

În cazul cariilor de colet, adică cele localizate aproape de gingie, când intervenţia este destul de agresivă şi invazivă, laserul poate reduce considerabil gradul de durere. Alte avantaje ale laserului pentru ţesut dur există şi în cazul altor intervenţii, precum construcţiile de faţete dentare. Dacă freza şlefuieşte o cantitate mai mare de dinte, ceea ce nu este indicat în foarte multe cazuri, cu ajutorul laserului se pot face doar câteva insuliţe foarte mici şi apropiate una de cealaltă, creându-se totodată o suprafaţă ma rugoasă, care determină o adeziune mai bună a lucrării dentare.

Mai precis decât freza, în implantologie

În mod surprinzător, laserul are indicaţie şi în implantologie şi vine la pachet cu avantaje clare, comparativ cu intervenţia clasică. „În implantologie, laserul diodă, pentru ţesut moale, se poate combina cu succes cu laserul Waterlase, pentru ţesut dur. Se poate fora în os, iar aici precizia operatorului trebuie să fie foarte mare, însă avantajul cel mai mare că în cazul unui os moale, în care freza dentară s-ar plimba şi ar produce stricăciuni mai mari, cu ajutorul laserului poţi construi un puţ pentru implant extrem de îngust, cu un diametru foarte mic, în care poţi înşuruba implantul, care la rândul lui va comprima pereţii şi va lărgi canalul, fără să consume din os”. Timpul de intervenţie cu laserul este mai scurt comparativ cu o intervenţie clasică, întrucât această tehnologie realizează în acelaşi timp şi hemostaza, deci opreşte sângerarea, oferind un câmp operator mult mai curat, cu avantaje clare pentru pacient.

Laserul este folosit şi în cazul tratamentelor pe canal. Cu ajutorul unor vârfuri lungi şi subţiri, care sunt introduse pe canal, se produce o dezinfectare a zonei, aducând concentraţia de bacterii la un nivel la care nu se pot dezvolta ulterior şi provoca infecţii.

Una dintre puţinele intervenţii în care laserul nu este cel mai indicat este detartrajul. „Am încercat şi am insistat, dar am constatat că, în primul rând, consumă mult mai mult timp. În al doilea rând, ca să fixezi raza laser exact pe punctul dorit, este foarte dificil, pentru că ai permanent un nor de apă în jur”, mai spune medicul.

Laserele pentru gingii, un „must” în practica medicală

Cât de populare sunt aceste lasere stomatologice în rândul pacienţilor? Medicul Mircea Stăpânoiu spune că dacă laserele pentru intervenţii pe dinţi sunt opţionale pentru pacienţi, laserele pentru ţesut moale (gingii) au devenit o practică obişnuită în clinicile Biodent, aducând avantaje clare în practica medicală. Primul laser folosit de medicul Mircea Stăpânoiu a fost însă laserul CO2, destinat tratării unor afecţiuni dermatologice. „Am folosit acest laser, acum 20 de ani, după ce am constatat că se preta perfect şi pentru intervenţii pe ţesuturi moi. Cel mai nou laser pe care îl avem este Waterlase, destinat intervenţiilor pe dinţi”, conchide dr. Mircea Stăpânoiu. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite