Medicină alternativă contra durerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două treimi din europeni cred că medicaţia nu este suficientă pentru a scăpa de durerile cronice, arată studiile. Şi au dreptate dacă ne gândim la faptul că terapiile clasice atenuează doar simptomul, pe când cele alternative acţionează şi asupra cauzei.

Nevralgia de trigemen (nerv care străbate aproape toată faţa) se situează pe primul loc în topul durerilor. Ea este urmată de durerile cauzate de afecţiunile coloanei vertebrale, de migrene şi de durerile reumatice. Specialiştii spun că, în ultimii ani, a crescut tot mai mult şi frecvenţa durerilor musculare. Iar acestea sunt cauzate mai ales de poziţiile defectuoase menţinute mult timp la birou sau în maşină. Astfel de probleme sunt cu atât mai accentuate cu cât activitatea fizică de întreţinere este mai redusă.

Scoliozele, cifozele, criza de lumbago, torticolisul, dorsalgiile, durerile de ceafă şi de cap reprezintă doar câteva dintre suferinţele musculare însoţite de durere. Terapiile alternative şi-au dovedit eficienţa în astfel de probleme şi, în plus, efectele nocive asupra organismului sunt aproape inexistente. Totuşi, condiţiiile sunt ca diagnosticul afecţiunii să fie stabilit cu certitudine, să se descopere cauza problemei şi să se urmeze întocmai recomandările specialistului.

Persistent: O durere cronică netratată te poate sâcâi în medie şapte ani.

Chiropractica relaxează muşchii şi tendoanele

Indiferent că suferi de dureri de spate, de cap, de stomac sau în zona sternului în urma unei angine pectorale, poţi atenua simptomele cu ajutorul chiropracticii. Metoda este practicată de medicii ortopezi şi de maseuri, folosind tehnici kinetoterapeutice de tipul manipulărilor la nivelul coloanei vertebrale sau acţiunii asupra altor articulaţii.

Astfel, vertebrele deplasate sunt readuse în poziţie corectă, circulaţia sanguină în ţesutul vertebral este îmbunătăţită şi musculatura se relaxează. Se începe printr-un masaj de încălzire şi de destindere a muşchilor, tendoanelor şi a şirei spinării. După aceea, se fac o serie de mişcări pentru a readuce în poziţie corectă vertebrele deplasate care apasă pe nervi şi care duc la apariţia durerilor. La final se face un masaj al cefei, al umerilor, al spatelui, al feselor şi al picioarelor, cu un ulei care stimulează circulaţia sanguină.

Însă atenţie, metoda trebuie practicată doar de un specialist autorizat, deoarece o manipulare greşită a coloanei vertebrale poate avea urmări grave! Totuşi, acum există şi aparate speciale pentru îndreptarea coloanei vertebrale, care prezintă mai puţine riscuri.

image

Evită masajul dacă ai temperatură, leziuni pe piele, fracturi sau umflături, precum şi dacă eşti însărcinată

Rezultatele se simt după o singură şedinţă

Specialiştii spun că există cazuri în care durerea de spate sau de umăr se atenuează după o şedinţă, deşi, de obicei, se recomandă între 5 şi 10 şedinţe de masaj. Totuşi, chiroterapia nu este indicată dacă suferi de osteoporoză, de modificări degenerative ale scheletului, de leziuni ale coloanei vertebrale, de tumori sau de infecţii osoase.

Succesul terapiilor alternative este asigurat de asocierea corectă cu medicaţia prescrisă de medic.

Reflexoterapie pentru migrene şi dureri menstruale

Poţi scăpa de durerile de cap, dar şi de cele menstruale sau musculare apelând la reflexoterapie. În plus, metoda s-a dovedit eficientă şi în cazul persoanelor cu dureri abdominale. În afară de faptul că este sigură şi eficientă, reflexoterapia are avantajul că poate fi aplicată în acelaşi timp cu medicina convenţională. Procedura se bazează pe conceptul conform căruia toate părţile corpului sunt conectate pe traiectorii energetice, ce au terminaţiile în zona picioarelor, a mâinilor şi a capului.

Astfel, folosindu-şi degetele, reflexoterapeutul aplică o presiune controlată asupra zonelor reflexe ce corespund organelor sau funcţiilor afectate ale organismului. Şedinţa durează circa o oră, frecvenţa acestora stabilindu-se individual. Deşi are puţine contraindicaţii, procedura trebuie aplicată cu precauţie în cazul copiilor, femeilor însărcinate sau al persoanelor care urmează tratamente hormonale.

Masajul înlătură tensiunile

Chiar şi masajul făcut acasă te scapă de tensiunile musculare, de diferite tipuri de dureri, inclusiv de cele menstruale, abdominale, de durerile de cap, de spate şi de cele cauzate de încordarea gâtului şi a umerilor. Masajul poate fi aplicat cu mişcări energice sau uşoare, pe anumite porţiuni sau pe tot corpul. Principalele tehnici de masaj terapeutic sunt loviturile ritmice, mişcările circulare, fricţionatul, mişcările de mângâiere sau ciupiturile cu vârfurile degetelor.

Dacă faci un masaj acasă, trebuie să stai confortabil pe o suprafaţă plană şi tare, şi să fie cald în încăpere. Masajul trebuie să fie încet, relaxant şi ritmic. Pentru a profita din plin de efectele masajului, poţi folosi uleiuri aromate alese în funcţie de durerea cu care te confrunţi. Astfel, dacă ai dureri menstruale, este indicat uleiul esenţial de muşeţel. Acesta este recomandat şi pentru durerile de cap, ca şi uleiurile esenţiale de mentă, de rozmarin ori de salvie. Pentru nevralgii şi tensiuni musculare, foloseşte un ulei de eucalipt sau de levănţică.

Autovindecare cu Reiki

Masajul Reiki se bazează pe canalizarea energiei benefice prin mâini şi direcţionarea ei către zonele afectate din organism. Astfel, cei care practică această metodă spun despre ea că stimulează capacitatea naturală de vindecare a organismului, fiind recomandată pentru toate tipurile de dureri, inclusiv pentru cele cauzate de artrită.

Există 12 poziţii de bază în Reiki, ce pot fi aplicate cu uşurinţă pentru a scăpa de dureri. Astfel, de exemplu, pentru durerile dentare se pun ambele palme în zona dureroasă, una peste cealaltă şi se menţin timp de 10-15 minute, respirând profund şi concentrându-te pe zona respectivă. Terapia se repetă zilnic, până când durerea cedează.

Specialistul nostru
Dr. Ciprian Popescu
medic specialist medicină de familie competenţă acupunctură şi masaj

image

Reiki a fost definit ca o tehnică de vindecare spirituală şi energetică. Această metodă favorizează curgerea liberă a energiei, restaurează şi echilibrează funcţionarea oricărui sistem viu. Astfel, Reiki acţionează asupra cauzei unei afecţiuni şi elimină dezechilibrele, fiind o metodă naturală ce se poate combina cu alte proceduri şi ale cărei efecte se menţin pentru tot restul vieţii.

Procedura este indicată în cazul oricărui tip de dureri fizice sau de tulburări mentale. În plan emoţional, se realizează o echilibrare, prin aducerea la suprafaţă şi prin înlăturarea emoţiilor suprimate, vindecând suferinţele provocate de traume emoţionale. În plan mental, Reiki ajută la eliminarea stresului, acesta fiind unul dintre factorii cei mai nocivi ai vieţii cotidiene şi cauza a numeroase afecţiuni. Relaxarea şi starea de bine resimţite în urma şedinţelor de Reiki conduc şi la îmbunătăţirea relaţiilor sociale.

Presopunctura şi acupunctura, tehnici diferite, efect similar

Atât presopunctura, cât şi acupunctura sunt terapii care au la bază stimularea unor puncte energetice precise de pe suprafaţa corpului, pentru a înlătura simptomele neplăcute şi pentru a restabili echilibrul fizic şi psihic. Diferenţa este că, în cazul acupuncturii, se folosesc ace, iar în presopunctură, vârful degetelor. Ambele tehnici sunt recomandate pentru orice afecţiune dureroasă.

Autoterapie prin presare

Presopunctura este uşor de realizat şi, de aceea, este considerată o procedură ideală de autoterapie. Astfel, atunci când te sâcâie o durere, tot ce trebuie să faci este să apeşi unul dintre cele 6 puncte-cheie pentru dureri şi să înlături blocajul energiei din organism.

Aşezi degetul mare pe punctele indicate şi apeşi locul respectiv timp de 20 de secunde. Faci o pauză şi apoi repeţi mişcarea. Încearcă sa respiri adânc şi calm atunci când faci acest lucru. În cazul în care nu simţi o durere în punctul apăsat înseamnă că a apărut un blocaj al energiei şi trebuie să insişti până ce te doare. Repetă procedura cel puţin o dată pe săptămână.

Înţeparea punctelor-cheie eliberează endorfine

Peste 70 la sută din pacienţi răspund pozitiv la tratamentul cu ace, iar potrivit statisticilor, peste 400 de afecţiuni pot fi tratate prin această metodă. Astfel, procedura este recomandată în orice tip de durere, dar mai ales în caz de migrene, sinuzită, sindromul intestinului iritabil, de dureri musculare, de spate sau menstruale. Aceasta deoarece prin acupunctură se eliberează endorfine, hormoni recunoscuţi pentru capacitatea de a calma durerile. Punctele de acupunctură sunt situate pe diferite meridiane energetice de pe corp.

Terapeutul localizează „punctul de declanşare" căruia îi corespunde o durere, apoi, stimulează aceste puncte cu ajutorul unor ace foarte subţiri. Acestea sunt introduse rapid în piele, astfel încât înţepătura este puţin perceptibilă. După ce acul este împins mai adânc în ţesut, apare o senzaţie de amorţeală, zona devenind mai puţin sensibilă la durere.

Fără dureri, printr-un «cocteil» de substanţe

image

Punctele de acupunctură sunt situate pe meridianele energetice din corp

Deşi este o metodă alternativă nouă, mezoterapia şi-a dovedit eficienţa în calmarea durerilor, inclusiv a celor provocate de gonartroză, coxartroză, contracturi musculare, sciatică, lumbago sau migrene. Tehnica presupune injectarea în doze mici a unor „cocteiluri" de substanţe în stratul superficial al pielii. Astfel, terapeutul va folosi amestecuri de două până la cinci tipuri de substanţe homeopatice, clasice şi vitamine, astfel încât pH-ul să fie asemănător mediului intern şi substanţele să acţioneze eficient asupra ţesutului bolnav.

Tehnica de injectare poate fi manuală sau cu pistoletul de mezoterapie şi, în general, nu este dureroasă. Poţi re­curge la mezoterapie indiferent de vârstă, riscurile procedurii fiind minime. Totuşi, procedura nu este indicată dacă eşti însărcinată, dacă suferi de infecţii cutanate, de alergii sau de tulburări de coagulare a sângelui.

Eficienţă: Potrivit OMS, peste 400 de afecţiuni pot fi tratate prin acupunctură.

Electroterapia blochează durerea

Dacă suferi de o boală reumatică, de lombosciatică, de nevralgie intercostală ori de trigemen, dar şi de alte tipuri de dureri, poţi atenua semnificativ disconfortul cu ajutorul electroanalgeziei. Tehnica, numită şi electroterapie analgetică, constă în aplicarea curenţilor electrici de joasă frecvenţă asupra zonei dureroase, blocând transmiterea durerii către creier.

În acest fel, receptorii dureroşi sunt stimulaţi de curentul electric, nu mai recepţionează şi nici nu mai transmit durerea pentru un timp. Potrivit specialiştilor, această metodă are efecte adverse reduse şi, dacă este aplicată corect, poate avea o rată de succes de până la 99 la sută.

Terapia cu oxigen, antimigrenă

Doar 15 minute de tratament cu oxigen folosit în scop terapeutic sunt suficiente pentru a calma durerile puternice şi persistente de cap, arată un nou studiu realizat la Spitalul Naţional de Neurochirurgie din Anglia. Tratamentul constă în inhalarea a şase sau şapte litri de oxigen pe minut, timp de 10-20 de minute, chiar în momentul de debut al episodului de migrenă. În urma testelor, s-a demonstrat că terapia are o rată de succes de aproape 80 la sută şi nu prezintă reacţii adverse.

Ştiai că...

... suferinţa emoţională creşte intensitatea durerii şi scade toleranţa la astfel de probleme?
... una din cinci persoane care suferă de dureri cronice îşi pierde locul de muncă?
... la 20 la sută din persoanele cu durere cronică, neplăcerile se pot menţine timp de 20 de ani?
... stresul este una dintre principalele cauze ale durerilor de spate?

Înainte de a începe orice tip de terapie, fă-ţi un control de rutină pentru a depista cauza durerilor.

Specialistul nostru
Dr. Maria Kant
chiropractician

image

Chiroterapia ajută la eliminarea durerii prin reaşezarea vertebrelor în poziţie normală, prin refacerea discului intervertebral şi prin îmbunătăţirea circulaţiei sanguine. Metoda este de mare ajutor în orice afecţiune a coloanei vertebrale, precum durerile date de spondiloza cervicală, toracală şi lombară sau de spondilopatia juvenilă, precum şi în cazul malformaţiilor congenitale ale coloanei vertebrale.

De asemenea, chiropractica atenuează orice tip de dureri ale membrelor superioare şi inferioare, durerile de cap, stările de anxietate, depresive şi insomniile. Trebuie precizat faptul că problemele coloanei vertebrale pot afecta şi organele interne, iar repoziţionarea vertebrelor tratează foarte multe afecţiuni. Metoda este indicată chiar şi copiilor de peste trei ani şi vârstnicilor până la 60-65 de ani. Sunt recomandate în general câte 10 şedinţe, urmate de o terapie de întreţinere de câte o şedinţă pe lună.

image

Top 5 remedii din plante cu efect analgezic

1 Varza

Dacă te confrunţi cu dureri musculare şi articulare, aplică de câte trei ori pe zi cataplasme cu varză. Se presează foaia de varză cu făcăleţul, după care se aplică în trei-patru straturi pe locurile dureroase. Se fixează cu un bandaj şi se ţine trei-patru ore sau pe tot parcursul nopţii. Varza este eficientă şi atunci când ai dureri abdominale.

Poţi calma aceste neplăceri dacă aplici frunze de varză pe abdomen, astfel încât să cuprindă şi regiunea hepatică. Repetă procedura o dată sau de două ori în timpul zilei, iar seara aplică trei-patru straturi de foi de varză şi ţine-le toată noaptea. Compresele cu frunze de varză sunt indicate şi în caz de dureri în gât.

2 Menta

image

Dacă ai dureri de stomac, bea ceai de mentă

Un studiu britanic arată că menta este la fel de eficientă în combaterea durerilor ca şi medicamentele analgezice. Astfel, bea ceai de mentă neîndulcit dacă ai dureri de stomac. Infuzia se prepară din două-trei linguriţe de plantă la 200 ml de apă clocotită, se lasă timp de 10 minute şi se bea cu înghiţituri mici. În plus, s-a dovedit că remediile cu mentă alină durerile de cap şi pe cele musculare.

Pentru acestea din urmă, se poate face o cataplasmă din pulbere de mentă. Se amestecă pulberea într-un vas cu apă călduţă până ce se formează o pastă care se pune într-un tifon şi se aplică pe locul dureros.

3 Lavanda

Această plantă ajută la calmarea oricăror tipuri de dureri, inclusiv a celor articulare şi musculare. Pentru acestea poţi folosi cataplasme călduţe cu infuzie concentrată din lavandă. În cazul durerilor în gât este indicată gargara cu ulei de lavandă. Diluează cinci picături de ulei în 100 ml de apă şi fă gargară cu această soluţie timp de două-trei zile.

Dacă ai dureri de cap, masează-ţi tâmplele, zona din spatele urechilor şi ceafa cu ulei de lavandă. Repetă procedura de două ori la un interval de 15 minute. Masajul cu acest ulei este indicat şi pentru durerile lombare, fricţionându-se zonele afectate. De asemenea, poţi face băi cu ulei de lavandă. Astfel, adaugă cinci-şase picături de ulei în cada cu apă caldă şi stai între 15 şi 30 de minute.

4 Eucaliptul

Atunci când ai dureri în gât, fă o gargară cu o soluţie preparată din apă caldă şi din două picături de ulei de eucalipt, iar disconfortul va dispărea. Dacă ai dureri musculare sau reumatice sunt indicate băile în care se adaugă câteva picături din acest ulei. Pentru un efect mai puternic, în afară de eucalipt, poţi adăuga în apa de baie şi sare de Bazna, câteva picături de ulei esenţial de lavandă şi de mentă.

5 Scoarţa de salcie

Extractul din scoarţă de salcie este un analgezic puternic, cu efecte similare aspirinei, excelent în caz de dureri de spate, de articulaţii, de cap sau de dinţi. În plus, acest remediu calmează durerile cauzate de artrită şi reduce inflamaţiile. Extractul se poate lua sub formă de capsule, fiind indicată administrarea unei pastile de una-trei ori pe zi.

Recomandare: Dacă suferi de migrene evită dulciurile concentrate, lactatele şi grăsimile

Alinare prin culoare

Terapia prin culoare ajută la reechilibrarea emoţională şi fizică, fiecare culoare având anumite proprietăţi benefice. Acelaşi principiu îl are la bază şi terapia cu lumină colorată, care şi-a dovedit eficienţa în cazul durerilor articulare. Ca atare, au fost create aparate cu lumină cu infraroşu, de tipul Bioptron, care declanşează un răspuns biologic în organism, numit fotobiostimulare.

Acest proces contribuie la atenuarea durerii, accelerând vindecarea. În plus, lumina colorată are efecte antiinflamatoare, ajută la eliberarea endorfinelor şi acţionează asupra nervilor, împiedicând transmiterea impulsurilor dureroase către creier.

Atenţie la alimentaţie!

Anumite alimente contribuie la apariţia durerilor, pe când altele au proprietatea de a le calma. Astfel, mai ales atunci când vorbim de dureri de cap, poate fi incriminat şi consumul de îngheţată, de băuturi carbogazoase, de vin roşu, lactate, citrice, grăsimi animale sau de sare în exces. Dacă observi că durerea apare după ce ai mâncat astfel de alimente, elimină-le treptat din dietă. Consumă în schimb alimente considerate „antimigrenă", precum mentă, ghimbir, ulei de peşte, spanac, broccoli şi usturoi.

În plus, cercetătorii americani au descoperit că şi ciocolata şi apa pot acţiona pe post de calmante naturale, îndepărtând durerea. Pe de altă parte, dacă ai dureri de stomac, evită alimentele care cresc aciditatea gastrică, precum supa de carne, condimentele, citricele, roşiile, ceapa, băuturile carbogazoase, dulciurile concentrate, alcoolul, cafeaua sau ceaiul negru. În orice caz, dacă te confrunţi în mod frecvent cu dureri cronice, ai grijă să nu sari peste mese, deoarece senzaţia de foame şi mesele neregulate pot duce la agravarea acestora.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

image

Plantele cu efect de reducere a durerii pot fi administrate intern, sub formă de ceaiuri (infuzie sau decoct), de tinctură sau de capsule, ori extern, sub formă de comprese sau prin masaj cu ulei esenţial. Printre leacurile care acţionează similar aspirinei, se numără şi salcia. Aceasta poate fi luată sub formă de comprimate sau de ceai, preparat dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă, din care se beau una-două căni pe zi.

Pentru uz extern, se prepară un decoct concentrat din două-trei linguri de plantă la o cană cu apă. Se aplică comprese pe locul dureros. Pentru un efect antiinflamator puternic, salcia se poate administra în asociere cu creţuşcă. Alte remedii cu efect calmant şi analgezic, mai ales în caz de dureri de cap, sunt infuzia de ciuboţica-cucului şi cea din roiniţă, mentă şi din salvie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite