Mic ghid de homeopatie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prevenirea şi tratarea diverselor afecţiuni se poate realiza şi cu ajutorul homeopatiei. Avantajul acestei terapii este că se poate folosi atât în paralel cu medicina clasică, deoarece nu interacționează cu medicamentele de sinteză, cât și ca metodă de tratament de sine stătătoare.

Homeopatia şi-a câştigat statutul de metodă terapeutică ştiinţifică în urmă cu cinci ani. Cu toate acestea, încă mai există voci care afirmă că homeo­patia este o pseudoștiință care se bazează pe efectul placebo. Aceste acuzații însă nu se susțin, deoarece remediile homeopatice, în ciuda substanţelor de bază în cantităţi foarte mici, au efect terapeutic.  Homeopatia se bazează pe legea similitudinii. Mai exact, orice substanţă care, în doză mare, produce simptome negative unui organism sănătos poate fi folosită pentru tratarea unui bolnav care prezintă aceleași simptome, dar într-o formă foarte diluată. În termeni populari, terapia acţionează pe principiul „cui pe cui se scoate". De exemplu, în doze homeopatice, cafeaua este utilizată pentru a induce somnul, deși este un excitant  al sistemului nervos.

image

Succesul tratamentului depinde de discuţia sinceră dintre medic şi pacient

Comunicarea medic-pacient, esenţială

Prescrierea unui tratament homeopatic se face numai după o consultaţie individuală. Aceasta deoarece homeopatia tratează bolnavul, și nu boala, întrucât consideră simptomele bolilor ca fiind expresia unui dezechilibru al organismului. Astfel, pe lângă simptomele fizice, medicul homeopat va trece în revistă şi starea emoţională a persoanei în cauză. Prin urmare, comunicarea dintre medicul homeopat şi bolnav joacă un rol esenţial în alegerea substanţelor terapeutice.Trecerea sub tăcere a unor conflicte emoţionale poate fi motivul ineficienţei terapiei prescrise. Tot la succesul tratamentului contribuie şi respectarea cu stricteţe a recomandărilor medicului. Orice abatere de la indicaţiile acestuia poate compromite rezultatul final al tratamentului. De exemplu, pe parcursul tratamentului ar trebui evitate cofeina şi menta, deoarece diminuează efectul medicamentelor homeopatice. Un alt aspect important în reuşita terapiei este alegerea medicului homeopat. Persoanele interesate trebuie să apeleze doar la medicii homeopaţi recunoscuţi de Ministerul Sănătăţii.

Terapie blândă, fără efecte secundare

Homeopatia este o terapie blândă care se adresează tuturor categoriilor de vârstă (de la sugarii de câteva zile până la vârstnici), deoarece este lipsită de reacţii adverse. Explicaţia: substanţele, riguros selecţionate şi controlate din punct de vedere farmaceutic, sunt diluate până la doze infinitezimale. Diluţiile se obţin din aşa-numita tinctură-mamă care, la rândul ei, se prepară din plante proaspăt culese şi macerate, din diverse tipuri de insecte (de exemplu, albine), din venin de insecte, din metale, din minerale etc. Fiind în doze atât de mici, diluţiile care stau la baza remediilor ridică frecvent semne de întrebare bolnavului. Specialiştii în homeopatie ne asigură că acestea „au putere", deoarece sunt substanţe active din punct de vedere terapeutic. Fiecare etapă de diluare este însoţită de agitarea energică a preparatului. Astfel, se obţine o substanţă activă din punct de vedere medical.

De ajutor în durerile de cap

Există o serie de medicamente homeopatice care se pot administra fără prescripţie medicală. În prealabil însă, se recomandă citirea cu atenţie a prospectului. De exemplu, în cazul durerilor de cap uşoare, se poate administra preparatul homeopatic Belladonna. Se iau câte cinci granule de cinci-şase ori pe zi, până ce se observă o atenuare a simptomelor. De preferat, acestea trebuie administrate cu aproximativ 30 de minute înainte de masă sau la o oră după masă ori după gustare. Dacă durerea persistă şi după terminarea flaconului, se recomandă consultul medicului homeopat. În tratamentul durerilor de cap de intensitate slabă sau moderată, se recomandă preparatele Bryonia şi Nux.



Ştiai că...

... homeopatia a devenit cunoscută în România începând cu secolul al XVIII-lea, când fondatorul homeopatiei, doctorul Samuel Hahnemann, a venit în România în calitate de medic personal al contelui Jozef von Brukental?
... este o metodă recunoscută şi acreditată atât în ţară, cât şi pe plan internaţional?
... tratamentele homeopatice sunt mai ieftine decât cele de sinteză?
... homeopatia este recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca al doilea sistem terapeutic din lume după alopatie (medicină convenţională)?

Recomandare:  Remediile trebuie păstrate în locuri răcoroase şi ferite de lumină.

Tratamentul homeopatic este individualizat şi, de aceea, preparatele trebuie administrate doar la recomandarea medicului.

Specialistul nostru
Dr. Gheorghe Jurj Preşedinte al Asociaţiei Române de Homeopatie Clinică

Principiul fundamental în homeopatie este cel al prescripţiei individualizate, însă nu pe boli, ci ţinând seama de boli. Mai exact, în condiţiile în care doi pacienţi au acelaşi diagnostic, simptomele particulare îl vor ajuta pe homeopat să aleagă remediul potrivit. Una dintre condiţiile unui bun rezultat terapeutic este consecvenţa în tratament. În anumite condiţii patologice însă (de exemplu, în alergii), homeopatia nu este doar o terapie supresivă, ci una în care se încearcă reconstruirea întregului sistem imunitar. Atunci când rezultatele sunt mai puţin satisfăcătoare, există trei cauze: 1. bolile nu sunt curabile, de exemplu, unele forme de cancer; 2. bolile sunt curabile, dar nu homeopatic; 3. prescripţia homeopatică necesită o bună cunoaştere a fundamentelor şi specificităţilor disciplinei.

image

Copiii, candidaţii ideali la tratamentul homeopatic

image

Medicamentele homeopatice trebuie administrate doar cu linguriţe de plastic sau de lemn

Potrivit medicilor homeopaţi, copiii răspund cel mai bine la tratament, deoarece nu suferă de boli cronice. Prin urmare, rezultatele apar într-un timp mai scurt decât la adulţi. Lista problemelor de sănătate care pot fi atenuate sau tratate cu ajutorul homeopatiei este lungă. Bolnavii cu alergii, otită, amigdalită şi sinuzită se pot trata cu ajutorul remediilor homeopatice. Tot cu ajutorul tratamentului homeopatic îşi pot găsi leac cei care au iritaţii ale pielii, probleme diges­tive, colici abdominale şi tulburări endo­crine. De asemenea, indicaţiile de folosire a acestei metode terapeutice sunt valabile şi în autism şi în ADHD (tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie) care pot fi ţinute astfel sub control mai uşor. În ceea ce priveşte autismul, studiile au arătat că prin asocierea tratamentului homeopatic cu terapii­le comportamentale (de exemplu, terapia ABBA) se poate înregistra într-un timp mai scurt o atenuare a simptomelor bolii (lipsă de reacție la cei din jur, izolare).

Aliatul sistemului imunitar

Anual, un copil face între opt şi 12 viroze respiratorii. Prin stimularea sistemului imunitar cu ajutorul remediilor homeo­patice, numărul acestor viroze se poate reduce la jumătate. Întărirea imunității se recomandă profilactic în anotimpul cald, deoarece virusurile nu rezistă în atmosferă mult timp, fiind distruse de razele solare. Tot preventiv, se poate administra şi oscilococcinum, un vaccin homeopatic care scade riscul de infecţii respiratorii. În comparaţie cu vaccinul clasic, acesta se administrează oral şi acţionează pe o perioadă mai scurtă de timp.

Îmbunătăţeşte viaţa bolnavilor de cancer

Homeopatia poate îmbunătăţi (face mai suportabile efectele negative ale chimioterapiei) şi prelungi viaţa bolnavilor de cancer. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în „Jurnalul Internaţional de Oncologie" în luna februarie 2010. Cele patru remedii folosite pe un eşantion de 20 de bolnavi suferinzi de diverse tipuri de cancer sunt Thuya, Carcinosinum, Conium şi Phytolacca. Acestea însă trebuie asociate cu tratamentele clasice, deoarece, în prezent, nu există o terapie homeopatică unică pentru tratarea acestei maladii. Preparatele trebuie administrate doar în urma unei consultaţii.

Consultaţia, un proces sensibil

Deşi în cazul copiilor rezultatele tratamentului homeopatic se pot observa în scurt timp, consultaţia este mai dificil de realizat decât în cazul adulţilor. Aceasta deoarece copilul nu poate explica întotdeauna simptomele pe care le are. De aceea, părinţii joacă un rol deosebit de important, iar copilul ar trebui însoţit la medic de părintele cu care petrece cel mai mult timp. De asemenea, la reuşita tratamentului contribuie şi vigilenţa homeopatului în observarea semnelor pe care le transmite copilul în timpul consultaţiei. Comportamentul copilului este, în general, decisiv în alegerea remediului homeopatic potrivit pentru tipul de tulburare de care suferă acesta.

Ce indicaţii au minipilulele

- răceli, amigdalite, sinuzite, otite;
- erupţii ale pielii, urticarie, eczeme, psoriazis;
- tulburări menstruale sau postmenopauză (inclusiv mastoza fibrochistică), probleme legate de sarcină, tulburări de dinamică sexuală;
- tulburări digestive, pancreatită, constipaţie, diaree, fisuri anale, hemoroizi, greaţă şi vărsături, litiază biliară, migrene, probleme hepatice;
- infecţii urinare acute şi cronice, probleme renale;
- artrită, artroză, sciatică;
- boli pulmonare cronice, bronşite, astm bronşic şi boli cardiace;
- afecţiuni tiroidiene, tulburări de creştere;
- şocuri emoţionale, depresii, anxietate, fobii;
- bolile copilăriei (varicelă).

De ce atât de multe obiecţii

Controversele privind homeopatia se referă la faptul că substanţa de bază este extrem de diluată pentru a mai avea efect, iar ştiinţa nu posedă încă tehnologia care să demonstreze modul de funcţionare. Aceste controverse însă sunt infirmate de cele circa 600 de studii care se supun celor mai înalte standarde ştiinţifice ce demonstrează eficacitatea homeopatiei. Exemple de studii: „Managementul efectelor adverse după chimioterapia din cancer" (Kassab şi colaboratorii, anul 2009),„Infecţiile căilor respiratorii superioare şi alergiile" ( Bornhoft şi colaboratorii, anul 2006), „Rinitele alergice sezoniere" (Taylor şi colaboratorii, anul 2000, „Bolile reumatice" (Jonas, Linde şi Ramirez, anul 2000), „Diareea la copii" (Jacobs, anul 2003).

Eficienţă: Primele rezultate ale tratamentului homeopatic se pot observa în câteva ore.

Specialistul nostru
Dr. Adrian Dumitrescu medic specialist pediatrie Vicepreşedinte Societatea Română de Homeopatie

Un studiu efectuat la Harvard în anul 2010 a arătat că nouă milioane de copii au apelat la tratamentul prin medicină complementară. De asemenea, un alt studiu, realizat în spitalele şi clinicile de copii din Minnesota, arată că 75% din părinţi consideră că ar trebui să existe şi medici care practică medicina complementară. Atât cercetările, cât şi practica la cabinetele medicale arată eficienţa homeopatiei la copii şi la adulţi, incluzând o gamă largă de boli acute, cronice şi epidemice, cum ar fi: eczema, dermatita atopică, urticariile, psoriazisul, rinita alergică, astmul bronşic, infecţiile căilor respiratorii superioare recidivante (faringite, amigdalite, otite), laringitele, sinuzitele, bronşitele şi bronşiolitele. În cazul în care nu se poate obţine vindecarea, de cele mai multe ori se produce o atenuare durabilă a simptomelor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite