Nepotul lui Ştefan Andrei a lichidat firma Securităţii din Elveţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schema TrawePotrivit raportului întocmit în 1990 de către detectivii canadieni care au investigat dosarul "Averea Diavolului", primii acţionari şi administratori ai Trawe SA au fost Alain

Schema Trawe
Potrivit raportului întocmit în 1990 de către detectivii canadieni care au investigat dosarul "Averea Diavolului", primii acţionari şi administratori ai Trawe SA au fost Alain Winkelman (preşedinte), Helmuth Bohunowsky (delegat al sucursalei din Austria), Ibrahim Salek şi Theodore Brendle. Partea română era reprezentată de Dan Andrei (nepotul fostului ministru de externe ştefan Andrei), Cornel Petroşanu, Jenel Matei, Nicolae Manole, Dumitru Filipescu şi Florin Emanoil. Firma a fost înfiinţată în Elveţia pentru că legislaţia din ţara Cantoanelor permitea, la vremea respectivă, păstrarea cu sfinţenie a secretului bancar şi favoriza conspirarea deplină a circuitului banilor (cash flow). În 1990, autorităţile române au cerut Oficiului Federal de Justiţie din Berna să blocheze conturile unora din administratorii TRAWE SA, suspectaţi că au "ciupit" din banii lui Ceauşescu. Unul dintre cei vizaţi era Jenel Matei. Fost lucrător comercial la Geneva, Matei nu era un oarecare în sistemul oligarhic ceauşist, ci chiar nepotul lui Marin Ceauşescu, fratele dictactorului. Ulterior, Matei s-a mutat de la Geneva la Viena. Printre altele, în raportul detectivilor canadieni apărea recomandarea ca documentele societăţii Trawe SA să fie sechestrate în vederea unei expertize financiar-judiciare. Interesant este că sediul Trawe era pe strada 31 decembrie 1947 - prima zi după ce regele Mihai a semnat actul de abdicare. Ce mai reclamau detectivii care au anchetat afacerea "Averea Diavolului": o parte din capitalul Trawe era deţinut de Terra (tot firma sub acoperire a Securităţii).
Firma Trawe SA din Geneva, descrisă ca fiind societate comercială sub acoperire a fostei Securităţi, a funcţionat şi în epoca Iliescu
Foarte interesant este că firma Trawe SA a funcţionat şi pe vremea lui Ion Iliescu. Potrivit documentelor extrase de Adevărul de la registrul comerţului din Geneva, societatea şi-a schimbat statutul şi sediul în 1993. Capitalul social al Trawe SA era în valoare de 500.000 de franci elveţieni, sub forma a 500 acţiuni la purtător, în valoare de câte 1.000 de franci fiecare. Consiliul de administraţie cuprindea nume din Epoca Ceauşescu: Alain Winkelmann, Christian Jacqemond, ambii din Geneva, Friedrich Kutstcha (din Salzburg, Austria), Gheorghe Florin Caspruf, Cornel Petroşanu şi Dan Andrei, în calitate de director.
Conform documentelor de la Registrul Comerţului din Geneva, societatea şi-a încheiat activitatea în data de 11.12.2003, în urma deciziei consiliului de administraţie. Lichidarea firmei a fost oficiată abia în 2005, după ce decizia a fost publicată în "Monitorul Oficial" din Elveţia, în numărul 13.301 din data de 10.11.2004. Data coincide cu data transferului politic de putere în România - cum PSD şi tandemul Iliescu-Năstase au plecat de la guvernare, firma şi-a încetat activitatea şi a fost radiată.

Simulare prin interpunere
Trawe SA era "societate anonimă". Ce înseamnă asta şi ce implicaţii sociale poate avea o societate anonimă? Cea mai folosită metodă prin care acţionarii unei societăţi comerciale îşi ascund identitatea - de cele mai multe ori din motive de onorabilitate privind provenienţa fondurilor - este descrisă de un concept juridic internaţional care se numeşte "simulare prin interpunere". Adică, managerul la vedere este un avocat care are doar funcţie de reprezentare, şi nu executivă. De fapt, capitalul firmei este sub forma unor acţiuni la purtător, nenominale. Cel care deţine pachetul de acţiuni este şeful. Cel mai celebru uzant al acestei metode este controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Metoda de a deţine controlul firmei folosind acţiuni la purtător este imorală atunci în situaţia unor companii private de interes public: deţinătorul poate "şantaja" instituţii ale statului, partide politice sau parteneri de afaceri prin cedarea acţiunilor în favoarea reprezentanţilor unui grup de interese concurent - dacă este vorba de un post de televiziune, de exemplu, poate deveni sistemul de management al acţiunilor, poate deveni un element de presiune. Societăţile anonime sunt legale în unele cantoane din Elveţia (Ticino, de exemplu), în Insulele Antile Olandeze, în Cipru şi în alte state mai mari sau foarte mici din lume.

Raportul Procuratură-SIE trasează conexiunile dintre Crescent, ICE Dunărea, Trawe SA şi Mafia Italiană
Raportul confidenţial prezentat exclusiv în Adevărul, întocmit în anul 2000 de procurori din Parchetul General şi de către ofiţeri din Serviciul de Informaţii Externe trasează legăturile dintre ICE Dunărea, Crescent şi Trawe: "A fost stabilită, de asemenea, existenţa unor conturi tranzitorii în străinătate (Elveţia, SUA, Germania), active la începutul anilor '80. În aceste conturi se încasau comisioane confidenţiale, obţinute în urma unor operaţiuni AVS (Aport Valutar Special). Patru dintre ele, deschise la UBS Basel şi Geneva (Uniunea Băncilor Elveţiene), aparţineau firmei DANAMIA N.V., controlată de către Direcţia Securităţii Statului şi înregistrată sub numele unui cetăţean olandez în Insulele Antile Olandeze. În cele patru conturi s-au încasat sume variind între 20.000 USD şi 520.000 USD (contul 207.681.D, UBS Geneva) - comisionul fiind transferat de către mafia italiană, prin intermediul firmei Balmex AG, Basel, în cadrul operaţiunii Mediaş", se precizează în raport. Pe de altă parte, numele firmei DANAMIA se regăseşte şi în raportul detectivilor canadieni despre Trawe. În reclamaţia nr. 2 - punctul 1.1, aceştia precizează: "Societatea DANAMIA deţinuse în cadrul UBS contul 567.273.60.M., înainte de 1 iulie 1987". În continuare, raportul menţionează că un cetăţean român, Nicolae, avea tot la UBS un cont pe numele său, şi că cele două conturi au fost folosite pentru tranzitarea unor sume considerabile.

Conexiunile de afaceri din ziua de azi
Omul care s-a aflat în Trawe SA de la înfiinţare şi până la desfiinţare (aproape 20 de ani), Dan Andrei, este prezent acum în mai multe societăţi comerciale, române sau mixte: SC AZ Agenţie de Publicitate SA, Graphic AD SRL şi AZ Media Servicii SRL. Firmele respective au cifre de afaceri importante: SC AZ Agenţie de Publicitate SA, de exemplu, a avut în 2005 2.667.679 RON cifra de afaceri, conform datelor de la Registrul Comerţului. În această companie, nepotul fostului ministru de externe din perioada lui Ceauşescu mai este asociat cu parteneri maghiari şi britanici. Celălalt nume din Trawe SA, Florin Gheorghe Caspruf, apare într-o decizie a Consiliului Concurenţei, din 2005, când a vândut firma Forte Company SA companiei Siemens. De asemenea, Cornel Petroşanu a înfiinţat în 1998 firma Petchem SARL, cu sediul în 31 decembrie 47, primul birou al Trawe.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite