Un nou tratament imuno-oncologic împotriva cancerului pulmonar reduce riscul de deces al pacienţilor la jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu clinic publicat în „The New England Journal of Medicine“ arată că tratamentul cu pembrolizumab, în combinaţie cu pemetrexed şi chimioterapie pe bază de platină, în prima linie de tratament împotriva unui tip de cancer pulmonar dublează speranţa de viaţă a pacienţilor, comparativ cu cei care fac doar chimioterapie.

Rezultatele acestei cercetări au fost prezentate pe 16 aprilie, în cadrul întâlnirii anuale American Association for Cancer Research 2018 şi publicate în „The New England Journal of Medicine“.    

Cercetarea clinică a arătat că această combinaţie terapeutică – pembrolizumab –pemetrexed - chimioterapie pe bază de platină a îmbunătăţit considerabil rata de supravieţuire a pacienţilor, reducând riscul de deces la jumătate, în comparaţie cu rezultatele obţinute în cazul pacienţilor care au urmat doar chimioterapie.

Acest beneficiu a fost observat indiferent de expresia PD-L 1, în trei categorii: pacienţi fără expresie PD-L1 , pacienţi cu expresia PD-L 1 între 1% şi 49%  şi pacienţi cu PD-L 1 peste 50%.

De asemenea, această combinaţie terapeutică a obţinut rezultate semnificative şi în ceea ce priveşte rata  de supravieţuire a pacienţilor – cu o reducere a riscului de progresie a bolii sau de deces pentru aproape jumătate din pacienţii cuprinşi în acest studiu, comparativ cu pacienţii care au urmat doar chimioterapie.

Potrivit companiei Merck (MSD), studiul KEYNOTE-189 a evaluat rezultatele imunoterapiei KEYTRUDA  în combinaţie cu pemetrexed şi cisplatin sau  carboplatin în prima linie de tratament pentru cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC), non-scuamos.

Pacienţii din România încă aşteaptă decontarea

În iunie 2017, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România a aprobat pembrolizumabul pentru includerea condiţionată în compensare, ca monoterapie în linia I şi a II-a la pacienţii cu diagnosticul cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC), metastatic, PD-L1 pozitiv, fără mutaţii tumorale EGFR sau ALK pozitive.

În decembrie 2017, s-a semnat contract cost-volum pentru pembrolizumab pentru prima linie de tratament a cancerului pulmonar. Cinci luni mai târziu, spitalele nu pot comanda medicamentul încă, întrucât lista medicamentelor compensate nu a fost publicată şi nu există un protocol terapeutic, în baza căruia medicii să îl poată prescrie gratuit pacienţilor.

11.000 de români cu cancerul pulmonar

În fiecare an, în ţara noastră, aproximativ 11.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar. Această afecţiune reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaţilor diagnosticaţi cu cancer şi se situează pe locul 4 în rândul femeilor, după cancerul de sân, cancerul de col uterin şi cancerul colorectal. În România, 75% din totalul cazurilor diagnosticate cu această boală sunt identificate în stadiu inoperabil, această situaţie limitând drastic şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Carcinomul pulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC, non-small cell lung carcinoma) reprezintă aproximativ 85%-90% din toate cazurile de cancer pulmonar.

Cum acţionează imunoterapia

Spre desoebire de chimioterapie, care atacă celulele canceroase, cât şi celulele normale ale organismului, de aici rezultând reacţii adverse, şi de tratamentele oncologice ţintite (care acţionează selectând numai celulele canceroase), medicamentele imuno-oncologice acţionează numai la nivelul sistemului imun, pe care îl reactivează în lupta împotriva cancerului.

Sute de celule canceroase se produc în fiecare zi în corpul uman, dar nu toţi oamenii ajung să dezvolte o formă de cancer, pentru că sistemul imun reuşeşte să le elimine, recunoscându-le ca fiind „străine”. Aparaiţia cancerului survine ca urmare a unei „paralizii” a sistemului imun, care nu mai reuşeşte să lupte eficient împotriva celulelor maligne. Astfel, dezvoltarea de medicamente care „să trezească” sistemul imun este o veche preocupare a lumii medicale, de o sută de ani; Primul medicament imuno-oncologic a fost aprobat în anul 2010.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite