Prof.dr. Corin Badiu: „Oboseala continuă şi stările recurente de melancolie nu sunt normale“. La mijloc poate fi o boală a tiroidei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii endocrinologi atenţionează că bolile de tiroidă sunt în continuare subdiagnosticate în România. Femeile sunt mai afectate decât bărbaţii.

Medicii endocrinologi atenţionează că bolile de tiroidă sunt în continuare subdiagnosticate în România. „Glanda tiroidă controlează toate procesele metabolismului, ceea ce înseamnă că de buna funcţionare a acesteia depinde starea generală a organimului“, a declarat prof.dr. Corin Badiu, medic primar endocrinolog, preşedintele Societăţii Române de Psihoneuroendocrinologie.

Potrivit acestuia, este esenţial ca pacienţii să meargă la medicul specialist încă de la primele semne că energia lor, starea lor de bine sau puterea de concentrare încep să scadă. „Românii trebuie să accepte că e normal să se simtă bine. Oboseala cronică, lipsa de energie sau stările recurente de melancolie nu sunt normale“, a adăugat acesta.

Cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva afecţiunilor tiroidiene, marcată în fiecare an, pe 25 mai, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, în parteneriat cu Administraţia prezidenţială, Societatea Naţională de Medicină a Familiei şi Societatea Română de Endocrinologie au lansat o campanie naţională de diagnosticare a afecţiunilor tiroidiene – „Tiroida la control“.

Lista medicilor endocrinologi din toată ţara

Rozalina Lăpădatu, preşedinta APAA, a invitat românii – mai ales pe cei care au cazuri de boli tiroidiene în familie – să-şi facă analize medicale şi controale mai întâi la medicii de familie şi apoi la endocrinologi şi să repete aceste analize după câţiva ani. Mai ales că cea mai mare parte a analizelor medicale sunt decontate de Casă.

Lăpădatu a mai pus că, pe site-ul Asociaţiei există o listă a medicilor endocrinologi care activează în întreaga ţară şi pacienţii se pot orienta şi pe baza acesteia şi pot merge pentru investigaţii şi tratamente.

Bolile de tiroidă afectează mai des femeile comparativ cu bărbaţii, 86% din pacienţii cu hipotiroidie fiind femei. De altfel, hipotiroidia este cea mai subdiagnosticată boală cu care se confruntă femeile din România.

Cele mai frecvente simptome ale acestei boli sunt oboseala cronică, părul şi unghiile uscate şi fragile, ochii umflaţi, răguşeala, bătăile anormale ale inimii, menstruaţia neregulată, infertilitatea, dezechilibrele digestive, precum şi episoadele recurente de tristeţe şi melancolie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite