Prof.dr. Florin Mihălţan, pneumolog: „Ţigara electronică are foarte multe capcane“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai mari adversaţi ai fumatului, prof.dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, şeful Cliniii de pneumologie III de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ din Bucureşti , a explicat care sunt pericolele care se ascund în ţigara electronică.

„De când a fost lansată, ideea principală a fost să se evite legea antifumat şi să se evite spaţiile în care există interdicţia de a scoate fum“, argumentează universitarul.

Potrivit acestuia, la Congresul Societăţii europene de pneumologie de anul acesta s-a arătat că ţigara electronică este nocivă şi că produce leziuni la nivelul epiteliului bronşic. „Din punct de vedere al raportului fumat activ/fumat pasiv, fumătorul pasiv face exact aceleaşi boli ca şi fumătorul pasiv. Desigur că riscurile sunt cuantificabile, în funcţie de numărul de ţigări care se fumează în incinta respectivă, câţi metri cubi are spaţiul, câţi fumători sunt în spaţiul respectiv , precum şi durata de expunere“, a adăugat prof. dr Florin Mihălţan.

„Ceea ce trebuie să ştiţi pentru că, probabil, industria tutunului are alte mesaje este că în niciun caz nu există o ventilaţie perfectă, protectivă, pentru fumătorul pasiv în aceste incinte. Nu s-a descoperit acest lucru şi nu există. De aceea această lege antifumat îşi face această datorie sfântă de a proteja fumătorii pasivi, acei oameni nevinovaţi care plătesc tributuri similare. Bolile şi riscul de boală pentru aceştia pendulează între 30-35% dacă vorbim de cancer pulmonar, de boli obstructive, de criză de astm sau de alte afecţiuni induse de bolile respiratorii“, a fost categoric medicul.

Cât priveşte vaporii emanaţi din ţigara electronică , a mai spus prof.dr. Florin Mihălţan, s-a făcut un studiu care arată că acest vaporizator are în compoziţie o substanţă care poate să provoace criză de astm la cei care sunt în spaţiul respectiv.

„Ţigara electronică are foarte multe capcane pentru tineri, mai ales. Aţi văzut că prevalenţa creşte la adolescenţi. Este un mod de a face tranziţia către ţigara clasică. Pentru fumătorul care încearcă ţigara electronică pentru a se lăsa este un mod de a menţine cu acest obicei şi, nu de puţine ori, de a reveni la ţigara tradiţională, în timp din pricina insatisfacţiei oferite de ţigara electronică“.

Deci, din orice zonă se priveşte, această ţigară electronică are darul de a continua obiceiul de a fuma şi de a menţine dependenţa, a conchis universitarul.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite