Protezele dentare pot reda zâmbetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când, din diverse motive, pierdem  mai  mulţi dinţi, există o modalitate  care ne redă posibilitatea să zâmbim cu încredere: protezele dentare mobile. Află ce calităţi trebuie să aibă o  proteză şi care sunt beneficiile ei.

Proteza dentară a fost creată pentru a imita dantura naturală şi este fabricată din ceramică, un material care are aceeaşi duritate ca dinţii naturali.

Există două tipuri de proteze: parţială, care se foloseşte atunci când mai există cel puţin un dinte pe arcadă, de care se prinde cu ajutorul unor cleme inoxidabile, şi una "totală" care înlocuieşte întreaga dantură.

În ceea ce priveşte proteza parţială, aceasta este concepută astfel încât dinţii falşi să nu aibă o culoare foarte diferită faţă de cei naturali. De asemenea, o proteză parţială are şi rol practic, împiedicând dinţii naturali să migreze.

Trebuie să se potrivească  perfect

Pentru început, medicul stomatolog va lua mai multe amprente dentare, necesare pentru crearea machetei, după care va realiza proteza. Timp de opt săptămâni se vor face mai multe probe, iar înainte de a-i da o formă finală, medicul va mai face câteva retuşuri, pentru a corecta even­tualele imperfecţiuni.

Spe­­­cia­liş­­­tii spun că o proteză care nu este lucrată corect poate îngreuna vorbirea şi chiar poate afecta procesul de digestie. La unii pacienţi poate apărea şi stomatita, care se manifestă sub forma unor mici ulceraţii dureroase.

Atenţie cum o îngrijeşti!

La capitolul îngrijire, între proteză şi dantura naturală nu există aproape nicio diferenţă. Se pot folosi aceeaşi pastă de dinţi şi aceeaşi periuţă, însă perii trebuie să fie ceva mai moi, deoarece, în unele cazuri, gingia este mai sensibilă şi pot apărea sângerări. Dacă proteza nu este îngrijită corespunzător, există riscul să se depună placă bacteriană.

În cazul protezei parţiale, dacă tartrul nu se îndepărtează la timp, se poate extinde şi la dinţii naturali, favorizând apariţia gingivitei şi cariilor dentare. Marele avantaj pe care îl au protezele este faptul că se pot scoate şi curăţa individual.

Curăţarea protezei este bine să se facă după fiecare masă şi mai ales seara, înainte de culcare. Motivul ar fi că, după curăţare, proteza poate fi depozitată într-un pahar cu apă călduţă. Prin acest procedeu, tartrul se poate elimina mult mai uşor.

Nu aplica prea mult adeziv

Pentru ca proteza să se fixeze bine, se recomandă folosirea unor adezive speciale. În general, aceste geluri trebuie folosite în conformitate cu prospectul, deoarece unele dintre ele conţin zinc. Un nivel prea ridicat de zinc poate duce la anemie, la amorţeală, senzaţie de furnicături sau de slăbiciune a braţelor şi a picioarelor, dificultate la deplasare sau în păstrarea echilibrului.

Studiile au arătat că, atunci când aceste adezive se folosesc în cantităţi mari şi pe durate lungi, în organism, se acumulează cantităţi prea mari de zinc. Dacă ai impresia că proteza nu este fixată decât dacă foloseşti o cantitate mare de adeziv, înseamnă că este necesară o ajustare a acesteia de către medicul stomatolog.

Bine de ştiut

Orice proteză nouă ­poate crea disconfort în primele săptămâni.

Pot apărea uşoare iritaţii la ­nivelul limbii.

Atunci când cureţi proteza, trebuie să ai grijă să nu ­o spargi.

Dacă proteza se sparge, nu trebuie să încerci să o repari singur, ­deoarece există riscul să o ­distrugi definitiv.

Specialistul nostru
Dr. Raluca Manea

Medic stomatologie generală

Din cauza protezei, pot să apară complicaţii, mai ales dacă igiena nu este făcută corect înainte şi după aplicarea acesteia. În acest sens, trebuie acordată o atenţie deosebită îngrijirii. Mai exact, după fiecare masă, protezele dentare se spală cu periuţa de dinţi şi cu o pastă neabrazivă.

După spălare, proteza se pune în apă călduţă în care a fost dizolvată, opţional, o tabletă de curăţare cu proprietăţi dezinfectante şi dezodorizante. Ulterior, cavitatea bucală se clăteşte cu apă de gură dezinfectantă, iar gingiile trebuie curăţate şi masate. Totodată, protezele dentare necorespunzătoare pot cauza apariţia stomatitelor.

Eficienţă

Durata de viaţă a unei proteze dentare este de cel mult 10 ani.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite