Sângerări în timpul actului sexual? Iată posibilele cauze!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sângerările care survin în urma activităţii sexuale nu sunt obligatoriu sinonime cu ceva alarmant. În general, riscul de complicaţii este redus la minimum dacă se acţionează prompt.

Infecţiile pot genera răni pe col

O cauză frecventă a sângerărilor în timpul actului sexual sunt rănile pe col. În general, rana pe col apare în urma unei infecţii transmisibile pe cale sexuală, precum cele cu HPV, cu Chlamydia, cu Candida, Trichomonas sau cu gonococ. Însă există şi situaţii în care sângerarea este cauzată de folosirea greşită a tampoanelor vaginale sau a diafragmei. Potrivit medicilor, rănile pe col nu trebuie ignorate. Exceptând cazurile în care sunt generate de o inflamaţie trecătoare, în general, acestea pot fi semnul unei leziuni precanceroase. Pentru depistarea eventualelor răni pe col se realizează mai multe teste, dintre care cel mai relevant este colposcopia.

Ruperea unui polip uterin

Potrivit medicilor, polipii uterini se regăsesc frecvent printre cauzele sângerărilor apărute în timpul actului sexual ori după acesta. Polipii uterini reprezintă o creştere anormală a structurilor endometrului, mucoasa care căptuşeşte uterul, şi pot avea dimensiuni cuprinse între unu şi patru centimetri. Cauzele apariţiei acestor excrescenţe nu sunt total elucidate, dar s-a observat că se formează pe fondul tulburărilor hormonale. Singura modalitate de a descoperi aceste formaţiuni este ecografia pelviană. Tratamentul polipilor uterini constă în îndepărtarea lor prin extracţie perhisteroscopică (un aparat dotat cu o cameră video în vârf se introduce în cavitatea uterină pentru a vizualiza şi a îndepărta exact excrescenţa).

Pe fondul endometriozei

Sângerările care se manifestă în timpul activităţii sexuale pot fi un semn de endometrioză. Ea apare atunci când ţesutul endometrial (căptuşeşte cavitatea uterină) creşte în afara uterului, la nivelul ovarelor ori trompelor uterine. Din această cauză, riscul de infertilitate creşte. De altfel, datele statistice arată că în jur de 40 la sută din femeile diagnosticate cu endometrioză sunt infertile. Suspiciunea de endometrioză poate fi eliminată doar prin realizarea unei laparoscopii. În acelaşi timp, medicul poate recurge şi la îndepărtarea leziunilor. Ulterior, va recomanda terapie medicamentoasă.

Pilulele contraceptive dau inflamaţii

Aşa-numitele eroziuni cervicale, care se manifestă printr-o inflamaţie localizată la baza uterului, sunt adesea incriminate de apariţia sângerărilor în timpul actului sexual. Eroziunile cervicale pot avea doar două cauze. Pe de o parte, inflamaţia apare pe fondul administrării de pilule contraceptive, iar pe de altă parte este generată de sarcină. Problema este că, în timpul sarcinii, suprafaţa care acoperă cervixul este sensibilă şi se poate inflama uşor. În cele mai multe cazuri, aceste eroziuni sunt lipsite de simptome şi dispar de la sine. Însă, în situaţia în care apar sângerări ori secreţii vaginale, se recomandă cauterizarea eroziunii cervicale.

Vaginul devine vulnerabil după menopauză

Sângerările vaginale sunt frecvente şi la femeile aflate la menopauză. Explicaţia este că, odată cu intrarea la menopauză, nivelul estrogenului din corp scade. Prin urmare, pereţii vaginului se subţiază şi devin astfel mai vulnerabili. Implicit, apare vaginita atrofică, afecţiune care se poate trata fie prin aplicarea la nivelul vaginului a unor unguente pe bază de estrogen, fie prin terapiile de substituţie hormonală. Netratată, vaginita atrofică scade confortul în timpul actului sexual.

Specialistul nostru
Dr. Alexandra Crişan
medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Clinic „Filantropia"

Sângerările după contactul sexual pot fi cauzate de o varietate de boli, tulburări sau de condiţii care afectează vaginul, colul sau chiar uterul. Astfel, există câteva tipuri de cancer, precum cel de col uterin, de vagin sau de uter, pe fondul cărora se pot declanşa aceste sângerări. Ba, mai mult, în unele cazuri, chiar şi leziunile precanceroase (displaziile de col uterin) pot favoriza această problemă. În destul de multe situaţii, sângerările se pot declanşa pe fondul infecţiilor uterului, trompelor sau ovarelor.

O altă cauză sunt traumatismele vaginului sau colului, pe fondul uscăciunii vaginale sau după o agresiune sexuală, răni sau zgârieturi cauzate de „jucării" , unghii sau corpi străini. Printre posibilele cauze se mai găsesc polipii colului uterin, bolile cu transmitere sexuală (Chlamydia, gonoreea, trichomonas sau HPV) şi vaginita sau cervicita (o infecţie sau o inflamaţie a vaginului ori a colului). Aceste sângerări pot fi semnale pentru boli grave şi, de aceea, este bine să fie comunicate medicului în cel mai scurt timp.

Dereglare: Sângerările pot apărea pe fondul administrării contraceptivelor.

image
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite