Soluţii eficiente împotriva monturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mers tot mai greoi, dureri dificil de suportat şi un aspect inestetic al picioarelor... Iată câteva dintre problemele la care se poate ajunge în timp dacă nu iei măsuri pentru a combate monturile.

Femeile au cel mai adesea probleme cu monturile, din cauza încălţămintei pe care o poartă. Dar acest lucru se întâmplă şi deoarece, în cazul femeilor, ligamentele picioarelor sunt mai elastice, ceea ce duce la deplasarea oaselor. În plus, predispoziţia ­către monturi este şi mai crescută ­dacă ai piciorul plat sau prea scobit, dacă ai degetul mare foarte lung sau dacă lipseşte un deget, dacă suferi de inflamaţii ale articulaţiilor, dacă eşti însărcinată, dacă eşti în perioada pubertăţii sau, din contră, la menopauză. Pe de altă parte, bărbaţii nu sunt nici ei în totalitate scutiţi de astfel de probleme, deşi ei au ligamentele mai puternice.

Alege pantofi comozi

Încălţămintea incomodă, prea strâmtă sau cu tocuri înalte favorizează deplasarea oaselor degetelor şi agravează problemele dacă ele deja există. De aceea este bine să eviţi purtarea unor astfel de pantofi, precum şi a celor cu barete subţiri sau a celor care nu permit mobilitatea piciorului. Aşadar, ai grijă să alegi o încălţăminte comodă, adaptată mărimii şi formei piciorului tău. O soluţie ar putea fi să-ţi faci pantofi la comandă. În unele cazuri, medicul poate recomanda şi purtarea unor suporturi pentru arcada plantară, aşezate sub articulaţia degetului mare de la picior. Aceste suporturi, numite şi talonete, nu tratează monturile, dar reduc presiunea ­care se produce asupra degetului mare şi, pe termen scurt, reduc durerea.

Evită statul prelungit în picioare

Persoanele care au meserii ce presupun statul prelungit în picioare sunt mai predispuse către apariţia monturilor comparativ cu cele care au o muncă de birou, spun specialiştii. De asemenea, exerciţiile fizice făcute greşit pot agrava la rândul lor problema. Astfel, trebuie evitate mişcările care exercită o presiune prea mare asupra piciorului, cum ar fi jogging-ul, fotbalul, voleiul sau alte sporturi care presupun alergare. Cel mai indicat este să alegi activităţi fizice de tipul înotului şi plimbărilor cu bicicleta.

Operaţia are câteva contraindicaţii

Singura metodă cu adevărat eficientă de a scăpa de dureri şi de a reda aspectul normal al piciorului este intervenţia chirurgicală. Condiţia este să nu suferi de dia­bet, de arterită sau de obezitate. Fumatul este o altă contraindicaţie pentru operaţie, fiind recomandate cel puţin trei luni de abstinenţă înainte de a face procedura. Astfel, cu ajutorul intervenţiei chirurgicale, degetul mare va reveni într-o poziţie normală.

Operaţia durează între 40 şi 90 de minute, în funcţie de gravitatea problemei. Apoi, mai este necesar să mai stai una-două zile în spital, pentru a evita apariţia unor eventuale complicaţii. ­Este bine să ştii că poţi merge chiar din prima zi, însă fără sprijin pe piciorul operat. Totuşi, este indicat să nu forţezi foarte mult piciorul timp de şase-opt săptămâni şi să îţi reiei progresiv activităţile fizice normale. De asemenea, pe toată perioada de recuperare, trebuie să porţi încălţăminte terapeu­tică şi să faci periodic radiografii pentru a verifica felul în care se sudează osul repoziţionat.

Când nu mai poţi amâna consultul medical

- Durerea de la nivelul degetului mare al ­piciorului s-a accentuat, iar pielea a devenit roşie şi inflamată.
- Te încalţi şi mergi cu dificultate.
- Au început să se deformeze şi degetele alăturate sau au apărut şi bătături în ­zona degetelor.
- Ai început să ai dureri în talpa piciorului, precum şi bătături în această zonă.

Specialistul nostru
Dr. Marius Uscatu
medic chirurg ortoped specialist în chirurgia gleznei şi piciorului

Singura soluţie de a corecta monturile este cea chirurgicală. Această intervenţie nu este niciodată imperativă, nici urgentă şi, mai ales, nu este o operaţie estetică. Astfel, operaţia se face doar în cazul durerilor sau tulburărilor funcţionale şi nu la cerere, în scop estetic. Trebuie precizat că încălţămintea strâmtă agravează evoluţia monturilor, prin producerea iritaţiilor sau a inflamaţiilor locale. De asemenea, ­aşa-zisele „orteze pentru hallux valgus", în loc să „corecteze" montul, pot accelera evoluţia monturilor, ducând la degradare articulară. În plus, aplicarea locală de fel de fel de substanţe precum iod, tătăneasă, rostopască, peşte crud sau cartofi, în afara faptului că este inutilă, poate provoaca fenomene locale grave.

Predispoziţie: 95% din persoanele care se confruntă cu monturi sunt femei.

Pentru a reduce durerea provocată de monturi, poţi lua medicamente antiinflamatoare sau unguente locale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite