Stresul duce la personalitate „borderline“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dependenţa de partener se manifestă prin episoade violente şi şantaj emoţional
Dependenţa de partener se manifestă prin episoade violente şi şantaj emoţional

Este o tulburare de ordin psihic manifestată prin relaţii de tip „dragoste-ură“ cu ceilalţi şi printr-o stimă de sine redusă.  Trăsături ale personalităţii „borderline“ există şi la adultul normal, iar stresul prelungit şi consumul de substanţe ilicite pot accentua aceste tendinţe latente.

În general, tulburările de personalitate se pot diagnostica la adultul tânăr, deci după vârsta de 18 ani. Până atunci se consideră că procesul de formare a identităţii nu este definitiv. Totuşi, multe dintre tulburările de personalitate se manifestă încă din copilărie.

„Dogma spune că boala borderline se diagnostichează la adultul tânăr. Realitatea este că poţi să-i identifici trăsăturile încă de pe la 14 ani, uneori chiar şi mai devreme", explică medicul psihiatru Gabriel Diaconu de la Centrul Medical „Sapiens" din Capitală.

Tulburarea de personalitate borderline determină relaţii tumultuoase cu ceilalţi, cauzate de violenţa cu care aceşti indivizi îşi exprimă stările, fie ele de iubire, fie de deznădejde.

„Sentimentul de gol interior este prezent permanent la aceste persoane, ele au o conştiinţă de sine redusă şi sunt ambivalente faţă de cei dragi, caracteristică fiind relaţia de tipul «Te urăsc, nu mă părăsi!», lansată de Jon Gunderson, unul dintre cercetătorii bolii borderline", explică psihiatrul Gabriel Diaconu.

Potrivit specialistului, specifice personalităţii borderline sunt nesiguranţa şi frica de a pierde ataşamentul celuilalt. Din acest motiv, indivizii borderline sunt dominaţi de frustrare şi de furie chiar şi la gândul că o ruptură s-ar putea produce între ei şi obiectul afecţiunii.

Idealizează persoanele din jur

Instabilitatea emoţională specifică persoanelor cu personalitate de tip borderline îi face să idealizeze la un moment dat anumite persoane, pentru ca apoi, din cauza unor greşeli mărunte sau unor neînţelegeri minore, să îşi schimbe dramatic atitudinea şi să treacă de la idealizare la dezgust.

Potrivit specialiştilor, acest lucru se întâmplă deoarece persoanele borderline nu tolerează defectele celorlalţi, iar pentru ei, cineva poate fi ori bun, ori rău.

Fiindcă aceeaşi persoană poate părea într-o zi bună şi în alta rea, apar şi reacţiile contradictorii de tipul „dragoste-ură".

Şantajează emoţional

Dependenţa emoţională faţă de ceilalţi îi face pe indivizii cu personalitate borderline să reacţioneze violent atunci când, de exemplu, partenerul lor doreşte încheierea relaţiei.

„Cei cu tulburare de personalitate borderline ameninţă, şantajează cu suicidul sau cu autovătămarea, ajung să-şi producă răni sau suferinţă fizică în încercarea de a-şi exprima un sentiment, fie el de iubire, fie de deznădejde, si mai mult, duc vieţi care se află pe o spirală a fragilităţii şi a testării realităţii", precizează psihiatrul Gabriel Diaconu.

Se echilibrează după 35 de ani

Majoritatea cazurilor de tulburare borderline au o evoluţie bună şi se echilibrează în intervalul 35-40 de ani. Psihoterapia şi tratamentul medicamentos pot fi folosite împreună pentru a trata această tulburare de personalitate. „Antidepresivele serotonergice şi anumite anticonvulsive (valproatul, carbamazepina) sunt utile pentru controlul impulsivităţii şi furiei devastatoare, iar unele ajută la domolirea compulsiei de autovătămare în condiţii de stres“, explică psihiatrul Gabriel Diaconu. Totuşi, cea mai eficientă metodă de a trata personalitatea borderline, rămâne psihoterapia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite