STUDII Aparatele europene de măsurare a glicemiei nu dau rezultate corecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un glucometru de încredere trebuie să aibă pe ambalaj inscripţia „DIN EN ISO 15197:2013“ FOTO: Arhivă
Un glucometru de încredere trebuie să aibă pe ambalaj inscripţia „DIN EN ISO 15197:2013“ FOTO: Arhivă

Marca „CE“ înscrisă pe ambalajele de măsurare a glicemiei la domiciliu nu garantează corectitudinea rezultatelor obţinute, arată două studii independente prezentate la Congresul Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.


Două studii independente, prezentate la cel de-al 39-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, au evidenţiat faptul că nu toate glucometrele pe care apare marca „CE“ îndelinesc criteriile de calitate, existând astfel riscul unor rezultate ale valorilor glicemiei ce pot fi eronate.

De altfel, studiile au arătat că peste 40% din aparatele de automăsurare a glicemiei analizate nu îndeplinesc criteriile ISO obligatorii, prezentând deci riscul unor rezultate eronate.

Prin marcajul „CE“ – Conformité Européenne – se doreşte garantarea siguranţei dispozitivului comercializat, însă din niciun punct de vedere acesta nu reprezintă o confirmare independentă a calităţii sale.

Mai mult decât atât, s-a demonstrat de asemenea importanţa calităţii benzilor de testare utilizate de diversele glucometre, care diferă chiar în funcţie de loturi, pentru acelaşi aparat. Aparatele de automăsurare a glicemiei cu preţuri reduse au tendinţa de a prezenta ambele probleme evidenţiate de studii.

Ce trebuie să scrie pe cutie

Totuşi, specialiştii spun că nu ar trebui ca bolnavii de diabet să-şi piardă încrederea în toate dispozitivele de automăsurare a glicemiei, ci doar să se informeze cu privire la cele mai sigure aparate de acest tip.

Pe piaţa din Europa, deci şi din România, aparatele de măsurare a glicemiei trebuie să îndeplinească obligatoriu standardul DIN EN ISO 15197:2013 pentru a putea fi comercializate.

Automonitorizarea glicemiei cu ajutorul glucometrelor permite persoanelor cu diabet să ia decizii importante cu privire la modul în care îşi ţin sub control diabetul zaharat – de la dietă şi exerciţiu fizic până la determinarea dozei de insulină care urmează să fie administrată, acolo unde este cazul.

Specialiştii atrag atenţia că rezultatele inexacte ale glucometrului conduc la dozarea inexactă de insulină. Administrarea unei doze prea mari de insulină poate rezulta în scăderi periculoase ale nivelului de glucoză din sânge, ce pot genera un eveniment hipoglicemic care poate duce chiar la spitalizare. În mod similar, o doză insuficientă de insulină atrage după sine un eveniment hiperglicemic care poate pune viaţa pacientului în pericol si creste probabilitatea de a dezvolta complicatii pe termen lung.

Uniunea Europeană a aprobat în luna mai a acestui an noul standard de calitate DIN EN ISO 15197:2013, care defineşte cerinţele de performanţă pentru sistemele de automonitorizare ale glicemiei, oferind o atenţie specială preciziei pe care aceste aparate trebuie să o îndeplinească.

Citeşte şi:

INTERVIU Prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte, medic diabetolog: „În tinereţe, nu concepeam că nu voi fi poet“

Succesor al lui Nicolae Paulescu, cel care nu a primit Nobelul pentru descoperirea insulinei, şi al profesorului Ion Pavel, cel care a înfiinţat primele clinici de diabet din ţară, prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte povesteşte cum şi-a împlinit destinul de a deveni medic şi despre pasiunea pentru poezie.

Surprinzătoarele beneficii medicale ale plimbării după cină

Simpla plimbare în aer liber cel puţin 15 minute după masa de seară, într-un ritm susţinut, are un efect terapeutic dovedit: reduce nivelul glicemiei.

Cele mai bune remedii din plante care normalizează glicemia

Preparatele din frunze de afin, din teci de fasole sau din anghinare scad nivelul zahărului din sânge, fără riscul unor efecte adverse majore. Terapiile ar trebui urmate, însă, doar la recomandarea medicului fitoterapeut.

Cromul reglează nivelul glicemiei

Persoanele cu predispoziţie la diabet zaharat de tip II ar trebui să consume cu regularitate alimente bogate în acest mineral. Persoanele care au corpul în formă de măr, adică prezintă un strat de grăsime abdominală, şi au rezistenţă la insulină ar putea avea carenţă de crom.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite