Studiile clinice, experimente pe români? Despre tratamentele inovatoare pentru cancer, hepatite şi alte boli grave, la Adevărul Live de la ora 14.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţionala a Medicamentului a autorizat, între 2014 şi 2016, aproape 500 de studii clinice, care au implicat aproximativ 30.000 de pacienţi români. E drept, de la un an la altul, numărul studiilor realizate în România a scăzut. E bine sau rău? Aflăm de la Liviu Popescu, director relaţii externe ARPIM, Radu Gănescu, pacient, şi de la conf. dr. Anca Streinu-Cercel, medic infecţionist, care realizează studii clinice în România.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE


În România, de la un an la altul se desfăşoară tot mai puţine studii clinice pentru testarea eficacităţii în condiţii de siguranţă a unor tratamente inovatoare. Dacă în 2011, au fost aprobate în ţara noastră 254 de studii clinice, în anul 2016, au existat doar 184 de aprobări. Cum se explică această scădere şi ce impact are ea asupra sistemului medical şi asupra pacienţilor cu boli grave din România discutăm la Adevărul Live de la ora 14.00.

E vorba de teama pacienţilor români şi a statului, în general, de a se implica în „experimente pe oameni“, aşa cum încă sunt numite de multe ori studiile clinice? Sau de faptul că marile companii farmaceutice nu mai investesc în cercetare şi, prin urmare, nu mai există prea multe terapii noi pe care să le testeze? Sau poat e de vină sistemul medical din România care întârzie foarte mult perioada de aprobare a studiilor clinice (25 de săptămâni pentru un dosar, prin comparaţie cu 11 săptămâni, cât este maximum în Cehia, Ucraina şi Lituania)?

Aflăm răspunsurile la toate aceste întrebări de la Liviu Popescu, director de relaţii externe al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, de la Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) şi de la conf. dr. Anca Streinu-Cercel, medic infecţionist la Institutul „Matei Balş“ şi investigator de studii clinice în România.

Intră în dialog cu noi şi adresează-le întrebări specialiştilor noştri. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite