Tot mai multe cupluri sunt infertile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivel naţional, în ultimii ani a crescut cu aproximativ 2-3% proporţia cuplurilor care apelează la reproducerea asistată. Programul Naţional de Fertilizare, care trebuia să înceapă de luna aceasta şi care oferea şansa de a avea copii unui număr de 250 de cupluri, s-a amânat pentru anul viitor.

Rata de fertilitate a populaţiei din ţara noastră a scăzut în ultimii ani, astfel încât tot mai mulţi români apelează la procedurile de reproducere asistată, cum este fertilizarea in vitro. Potrivit statisticilor, unul din cinci cupluri suferă de infertilitate.

„Este timpul ca infertilitatea să fie recunoscută de către autorităţi ca o problemă medicală ce produce suferinţă şi care necesită compensare. Este corect ca şi pacienţii români să aibă acces gratuit la tratamente medicale dovedite utile", declara profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel anul trecut, când se puneau bazele Programului Naţional de Fertilizare.

Programul trebuia să fie pus la punct şi să înceapă din această lună, însă „nu s-a putut materializa şi a rămas la nivel de intenţie, urmând să fie concretizat anul viitor", a precizat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Stresul, cauză importantă

Una dintre cele mai importante cauze ale numărului tot mai mare de cupluri ce nu pot concepe copii este stilul de viaţă dezechilibrat şi, în principal, nivelul crescut de stres. În cazul femeilor, dieta bogată în alimente procesate, lipsa de odihnă şi suprasolicitarea duc la reducerea numărului de ovule şi la deteriorarea celor rămase şi, prin urmare, la instalarea precoce a menopauzei. În cazul bărbaţilor, toţi aceşti factori reduc atât nivelul de testosteron, cât şi calitatea spermei. Un alt factor important în apariţia infertilităţii îl reprezintă amânarea sarcinii.

„În ultimii ani există tendinţa de a concepe primul copil în jurul vârstei de 36-37 de ani. Aceasta devine o problemă mai ales în cazul femeilor care au o rezervă limitată de ovule, care se epuizează odată cu vârsta", explică medicul primar obstetrică-ginecologie Cezara Bucur, specialist în fertilizarea in vitro.

Afecţiunile genitale cresc riscul

Pe lângă infecţiile cu transmitere sexuală, cu precădere cele cu Chlamydia, un alt factor care pune în pericol fertilitatea feminină este endometrioza. Aceasta constă în dezvoltarea ţesutului endometrial, care căptuşeşte uterul, la nivelul altor organe, cum sunt ovarele sau trompele uterine. „La zece laparoscopii, depistăm aproximativ opt endometrioze", precizează dr. Cezara Bucur.

Avortul reduce şansele de concepere

Sarcinile oprite în evoluţie la cerere pot lăsa urme. „Mai exact, după un avort, femeile fac o inflamaţie pelviană inerentă şi unele dintre ele nu sunt tratate corect, ceea ce duce la înfundarea trompelor şi, prin urmare, la infertilitate", menţionează medicul primar ginecolog Benedict Ancăr de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Polizu" din Bucureşti. Şi femeile care au făcut cezariană atunci când au adus pe lume primul copil pot deveni infertile.

Campanie: „Infertilitatea este o boală"

Asociaţia „SOS Infertilitatea" a lansat anul trecut o campanie de informare şi de atenţionare a autorităţilor cu sloganul „Infertilitatea este o boală". Pentru a afla mai multe informaţii despre analizele care trebuie făcute de un cuplu infertil, despre clinicile unde se pot face proceduri de reproducere asistată şi preţurile acestora, accesaţi site-ul www.infertilitate.com.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite