Tratamentul osteoporozei reduce din eficienţa tratamentelor dentare. Ce boli pot fi depistate devreme printr-un simplu control al gurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Osteoporoza este o boală des întâlnită, cauzată de rarefierea oaselor şi apariţia unor găuri înăuntrul acestora. Boala afectează şi calitatea oaselor maxilare producând leziuni cu pierderea substanţei osoase. Mucoasele din cavitatea bucală sunt foarte sensibile la starea de sănătate a organismului astfel că o serie de boli grave pot fi depistate de timpuriu la un control stomatologic atent.

Din cauza medicaţiei cu bifosfonaţi au interdicţie pentru intervenţiile stomatologice pe os de tipul extracţiilor dentare sau al detartrajelor mai puternice. Dr. Mihaela - Adina Ciurea, medic stomatolog, şeful Clinicii M&M Dental Clinic, explică la ce riscuri se expun pacienţii cu osteoporoză şi ce este important să ştie aceştia atunci când merg la o clinic de stomatologie.

„În primul rând, trebuie să înţelegem ce este osteoporoza, această boală deosebit de actuală, din ce în ce mai des pomenită în jurul nostru. Osteoporoza este o boala care duce la demineralizarea, rarefierea oaselor corpului şi apariţia unor cavităţi, a unor găuri înăuntrul acestora“, afirmă dr. Mihaela - Adina Ciurea.

Cauzele acestei afecţiuni sunt, în primul rând, un deficit hormonal ce apare în menopauză, afectând astfel preponderent femeile, dar poate apărea şi ca urmare a altui deficit hormonal, de exemplu de testosteron, afectând bărbaţii, sau din cauza poluării. „În zilele noastre această afecţiune nu mai este caracteristică femeilor de vârsta a doua, ci se întâlneşte la toate categoriile de vârstă şi la ambele sexe“, atrage atenţia medicul stomatolog.

Tratamentul osteoporozei le revine eminamente medicilor endocrinologi, şi constă în asocierea calciului cu vitamina D3 şi a bifosfonaţilor. „Din punct de vedere stomatologic, osteoporoza afectează calitatea oaselor maxilare, mai ales mandibula, producând leziuni cu pierderea substanţei osoase. Tratamentul acestei afecţiuni deşi aduce multe beneficii pacienţilor are şi multe contraindicaţii pe care pacienţii ar fi bine să le cunoască“.

„Când se pune un astfel de diagnostic, pacientul este îndrumat către medicul stomatolog pentru a îşi rezolva toate problemele, înainte de a începe tratamentul cu bifosfonaţi. Este de dorit ca o dată început acest tratament, pacientul să fie într-o stare de sănătate oro-dentară bună. Pacienţii ar fi de dorit să nu ajungă să necesite intervenţii pe os, de exemplu: extracţii dentare, chiuretaje în câmp deschis etc, deoarece acestea provoacă zone de necroză“, avertizează dr. Mihaela - Adina Ciurea.

Colaborare între endocrinolog şi stomatolog

Cum ar trebui să procedeze un pacient cu osteoporoză care face tratament? „Un astfel de pacient trebuie să informeze medicul stomatolog de tratamentul pe care îl urmează, de durata acestuia, de tipul de substanţe administrate şi să îl pună în legătură cu medicul său endocrinolog. Durata unui astfel de tratament  - perioada de când se iau bifosfonaţii - este foarte importantă, deoarece substanţele se asimilează în timp, până se ajunge la doza maximă, de obicei după 5 ani de tratament susţinut“.

Dacă pacientul urmează să înceapă un astfel de tratament, medicul stomatolog trebuie să facă un examen oral complet, să explice şi să informeze asupra riscurilor şi efectelor secundare, să facă toate extracţiile necesare şi toate lucrările protetice de care are nevoie pacientul.

„În cazul în care pacientul a început deja un tratament cu bifosfonaţi, acesta trebuie să informeze medicul stomatolog cu privire la data la care a început tratamentul, tipul de medicaţie, şi să îl pună în legatură pe acesta cu medicul său endocrinolog. Aceştia  - stomatologul şi endocrinologul - vor colabora pentru a stabili în primul rând nivelul de absorbţie a bifosfonaţilor. În funcţie de acest nivel. se vor rezolva urgenţele stomatologice şi se vor face celelalte intervenţii“.

Dacă tratamentul este avansat, de multe ori aceste urgenţe se rezolvă cu riscuri mari de apariţii a unor efecte secundare, ceea ce nu este de dorit nici pentru medic şi nici pentru pacient.

Ce servicii stomatologice se potrivesc

Un astfel de pacient trebuie să evite orice fel de intervenţii sângeroase pe os. Adică să prevină extracţiile dentare, acestea fiind de preferat să fie realizate înainte de a începe administrarea medicaţiei. Nu sunt indicate nici detartrajele ample subgingivale, cu atingerea osului, şi în nici un caz detartrajele în câmp deschis, adică detartraje chirurgicale. Vindecarea în cazul celor afectaţi de osteoporoză se realizează mult mai greu decât la persoanele sănătoase. Pe langă disconfortul creat de întârzierea vindecării, riscul infecţiilor este mai mare“.

De aceea aceşti pacienţi trebuie să se ducă periodic la cabinetul stomatologic, să facă regulat igienizări dentare şi să fie supravegheaţi îndeaproape, mai spune medicul stomatolog.

„Anumite proceduri sunt interzise, de exemplu implanturile dentare. Alte proceduri necesită un alt protocol decât cel normal. Protezele trebuie adaptatate periodic, pentru că avem de a face cu o remodelare osoasă permanentă, în alt ritm decât la pacientul obişnuit“.

Reguli de igienă dentară care ar trebui respectate

„Necroza înseamnă, pe înţelesul tuturor, moartea unui ţesut, a unei bucaţi de os în acest caz, prin lipsa alimentării cu sânge a acelei porţiuni osoase. Această încetare a alimentării cu sânge se datorează bifosfonaţilor, care schimbă morfologia ţesuturilor, adică schimbă compoziţia oaselor.  Alimentarea cu sange este esenţială pentru existenţa  ţesuturilor vii. Lipsa ei duce, aşa cum am menţionat, la necroză, adică la apariţia unor lacune în interiorul osului, în special cel mandibular. Aceste zone afectate nu stagnează, ci dimpotrivă cresc ca dimensiune în timp, iar acest proces, din păcate, nu este reversibil“.

Regulile de igienă dentară pentru aceşti pacienţi nu sunt deosebite, doar că trebuie respectate cu sfinţenie şi trebuie însoţite de vizite periodice la cabinetul stomatologic, adaugă specialistul.

„Din păcate, pacienţii nu cunosc regulile de bază ale igienei dentare şi nici importanţa unei igiene dentare riguroase. De asemenea, nici medicii stomatologi nu informează aceşti pacienţi despre riscurile şi efectele secundare ale afecţiunii lor“.

„În clinica noastră dentară încerc să am discuţii periodice cu pacienţii, să le semnalez posibilele complicaţii ce pot apare. Nu doresc să le creez un sentiment de panică, ci doar să le atrag atenţia. Programul zilnic de igienă dentară le este de asemenea explicat în detaliu, iar controalele periodice le programăm la 4 maximum 6 luni. Prevenţia este cea mai bună soluţie“.

Problemele cele mai mari, mai spune medicul stomatolog, sunt cauzate de lipsa de informare a pacienţilor, nu de puţine ori aceştia declarând la completarea fişei dentare că iau suplimente minerale, nicidecum tratamente cu bifosfonaţi. „Aceste detalii pot salva viaţa!“

Paleta de „boli“ care afectează sănătatea dentară este imensă

,Iar fiecare pacient trebuie tratat cu atenţie, cu soluţii personalizate. Mucoasele din cavitatea bucală, de exemplu gingia, sunt foarte sensibile la orice schimbare în starea de sănătate a pacientului, uneori putându-se diagnostica o boala încă din stadiul incipient, cum este leucemia“. 

„Pacienţii cu probleme  de reflux gastric sunt caracterizaţi de o carioactivitate crescută - multe carii - datorată schimbării ph-ului din gură. Pacienţii care vor urma un tratament oncologic sau pentru osteoporoză vor trebui  aduşi  la o stare de sanatate orală optimă înainte de a demara tratamentul oncologic. Gravidele sunt o categorie aparte, cu restricţii în primul şi ultimul trimestru de sarcină. Persoanele afectate de diabet necesită o conduită aparte şi se vindecă mai greu“.

„Recomand tuturor pacienţilor să îşi caute un medic stomatolog care să le inspire încredere, cu care să colaboreze uşor şi să meargă periodic la controalele medicale necesare. De asemenea, o bună informare de ambele părţi ne scuteşte de multe probleme“, conchide stomatologul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite