Tratează otita cu remedii naturale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile de urechi, specifice otitei, pot fi atenuate cu ajutorul compreselor  cu suc de plante
Durerile de urechi, specifice otitei, pot fi atenuate cu ajutorul compreselor cu suc de plante

Temperaturile scăzute cresc riscul infecţiilor de la nivelul urechii. Există însă unele tratamente din plante care atenuează simptomele otitelor.

În general, durerile de urechi pot fi cauzate de otite, un proces inflamator care afectează urechea externă sau urechea medie. Otita de orice natură se manifestă sub formă de febră, scurgeri din ureche şi dureri, deseori severe.

Busuiocul, mai bun decât antibioticele

Cel mai bun remediu pentru a calma o durere de ureche este o sursă de căldură aşezată lângă aceasta. Poţi folosi un prosop înmuiat în apă caldă sau o sticlă cu apă caldă, înfăşurată în prosop.

Un alt remediu foarte cunoscut pentru efectele benefice pe care le are asupra inflamaţiei urechii este uleiul esenţial de busuioc. Când apare durerea însoţită de mâncărimi, ungeţi cu alifie de gălbenele urechea, apoi turnaţi cu pipeta două-trei picături de ulei esenţial de busuioc. Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Reykjavik, Islanda, au dovedit că acest leac este mult mai eficient în tratamentul otitelor acute la copii decât antibioticele.

Sucul de usturoi desfundă auzul

Dacă te doare urechea, dacă ai auzul înfundat sau dacă urechea ta supurează, sucul de usturoi îţi vine în ajutor, deoarece este un puternic antibiotic natural. Se strivesc 4-5 căţei de usturoi, iar sucul obţinut se picură în ureche cu pipeta (urechea trebuie unsă cu alifie de gălbenele). În scurt timp, durerile dispar.

Uleiul de măsline calmează mâncărimile

Dacă te confrunţi cu o stare de disconfort în urechi, iar mâncărimile persistă, poţi să încălzeşti o linguriţă de ulei de măsline, presat la rece. Cu ajutorul unei pipete, toarnă în urechea bolnavă câte trei picături de ulei (calde, nu fierbinţi) de două ori pe zi, până când mâncărimea dispare.

Compresele cu sare atenuează durerea

Pentru a atenua durerile specifice otitei, poţi folosi ca tratament compresele cu sare grunjoasă. Se încălzesc 10 linguri de sare, apoi se pun într-un săculeţ de pânză deasă care se ţine aproape de ureche. Vaporii degajaţi de sare calmează durerea şi grăbesc vindecarea.

Suc de podbal, dimineaţa şi seara

Sucul obţinut prin stoarcerea frunzelor de podbal grăbesc vindecarea infecţiilor de la nivelul urechii. Acestea trebuie spălate bine şi stoarse la robot. Se pun câte trei picături în urechea bolnavă, cu pipeta, dimineaţa şi seara.

Vitamina C scade febra

Pentru a preveni infecţiile urechii, trebuie să-ţi întăreşti sistemul imunitar. Consumă zilnic două-trei porţii de fructe bogate în vitamina C. Citricele şi ceapa, care sunt antibiotice naturale, cresc rezistenţa organismului la infecţii şi scad febra în cazul celor care au contactat deja o infecţie.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantinamedic de familie competenţă în apifitoterapie

Cel mai frecvent sunt folosite plantele cu proprietăţi vaso­dilatatoare şi antiinflamatoare, aplicate extern. Infuzia de muşeţel sau de urzică (o lingură la 250 ml de apă clocotită). Se foloseşte la spălături calde sau la băi de aburi la ureche timp de 10 minute seara. Este eficient şi uleiul de cimbrişor şi de muşeţel (câte trei picături la intervale de două zile), alternativ cu trei picături de suc de urechelniţă.

Se pot aplica şi comprese calde pe urechea bolnavă, îmbibate în 250 ml de vin alb fiert şi o lingură de iarbă proaspătă de rozmarin sau comprese calde cu zeamă de varză acră, ţinute o oră pe ureche.

Din sfera apiterapiei, se recomandă în tratamentul otitei: soluţie alcoolică de propolis 5%, din care se pun câte 10 picături în conductul auditiv, de trei ori pe zi; alifie cu propolis 20%, pusă pe puţină vată pentru a unge conductul de două ori pe zi; tinctură de propolis 10% utilizată intern, câte 30 de picături de trei ori pe zi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite