Virusurile, noua terapie anticancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acelaşi virus care a dus la eradicarea variolei în anii 70 este folosit acum în lupta cu cancerul. Este doar unul dintre virusurile modificate de specialişti cu scopul de a distruge tumorile maligne.

De la descoperirea lor la sfârşitul secolului al 19-lea, virusurile au atras atenţia printr-o curiozitate: persoanele bolnave de cancer înregistrau reduceri ale volumului tumoral după ce contractau o infecţie virală. Problema era că virusul în cauză nu afecta doar celulele canceroase, ci şi pe cele sănătoase, acelaşi efect înregistrându-se şi în cazul chimioterapiei şi radioterapiei.

În ultimii 20 de ani, cu ajutorul manipulării genice (pentru că virusurile conţin fie ADN, fie ARN), oamenii de ştiinţă au găsit diverse modalităţi prin care aceste microorganisme să devină nocive doar pentru tumori.

Cum acţionează distrugătoarele de tumori

Virusurile oncolitice sunt acele virusuri modificate genetic care au capacitatea de a intra doar în celulele tumorale, fără a afecta ţesuturile sănătoase. Odată ajunse în celulă, ele pun la bătaie multiple mecanisme patogene, unele din arsenalul propriu, altele create de geneticieni.

Astfel, virusul eliberează toxine şi se multiplică, distruge celula din interior şi apoi invadează celulele canceroase din imediata vecinătate. În plus, stimulează celula anormală să expună pe suprafaţa ei nişte receptori ­care vor fi atacaţi de sistemul imunitar.

Alte virusuri cresc răspunsul imun prin eliberarea de citokine şi de interleukine în timpul replicării. Toate acestea duc la micşorarea tumorii, iar avantajul major al acestei terapii ­este că produce efecte secundare minore asupra organismului, simptomele fiind similare unei răceli.

Rezultate încurajatoare în studiile clinice

Primul tratament cu virusuri oncolitice a fost omologat în 2005, în China. După mai multe studii preclinice, efectuate pe şoareci, specialiştii se declară mulţumiţi şi de rezultatele obţinute în cadrul studiilor umane, chiar dacă eşantioanele sunt mici, iar terapia virală este întotdeauna combinată cu ­alte tratamente: chirurgie, chimioterapie sau radioterapie.

Astfel, Vaccinia, virusul imunizării antivariolice, a fost folosit în tratarea cancerului hepatic, anunţă cercetătorii de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam, Olanda. Un studiu realizat la Spitalul „Royal Marsden" din Marea Britanie a arătat că virusul Herpes simplex modificat scade rata de recidivă a cancerelor de cap şi de gât.

Acelaşi virus a fost folosit cu succes în tratarea metastazelor de melanom şi a recidivelor de cancer vezical, precum şi a unor tipuri de cancer de pancreas descoperite în stadii timpurii, în cadrul Universităţii „Nagoya" din ­Japonia. Iar adenovirusul, sursa banalului guturai, a ajutat la tratarea cancerelor de sân, de ovare, de prostată şi de piele.

Tratamentul se personalizează

Tratamentul anticanceros este în continuă dezvoltare de aproximativ 150 de ani. Cea mai potrivită terapie se alege în funcţie de tipul de cancer, de localizarea şi de dimensiunea tumorii, precum şi de stadiul ei de evoluţie. De cele mai multe ori, schema terapeutică include mai multe tipuri de tratament, aplicate succesiv sau concomitent.

Astfel, tumoarea se poate trata invaziv, cu ajutorul chirurgiei, sau noninvaziv, prin folosirea chimioterapiei, radioterapiei, iar mai nou, prin ultrasunete, seminţe radioactive, prin hipertermie sau prin criogenizare. Nanotehnologia şi virusurile oncolitice sunt cele mai revoluţionare tratamente anticancer din ultimii ani.

Specialistul nostru
Dr. Andrei Anghel

şeful Catedrei
de Biochimie a Universităţii
de Medicină şi Farmacie
„Victor Babeş" din Timişoara

Terapia cu virusuri oncolitice este în studiu de aproximativ 20 de ani, iar în ultimii cinci s-a folosit şi în cadrul studiilor clinice, cu rezultate variabile. Problema tehnică a acestei terapii ţine de faptul că tumorile solide au un sistem de vascularizaţie diferit de cel al ţesuturilor normale. Din acest motiv, virusurile care ajung în tumoare distrug doar câteva straturi de celule, dar nu au cum să se răspândească în restul formaţiunii, astfel că obţin doar o stagnare a tumorii.

 Tehnică

Virusurile sunt modificate genetic pentru a ataca doar tumoarea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite