Zece alimente care ajută la detoxifierea organismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în nutriţie recomandă detoxifierea ca pe o necesitate atunci când apar stări de oboseală nejustificate, balonări şi tulburări digestive, iar asta în ciuda unui stil de viaţă echilibrat. Cu toate acestea, există încă o oarecare dezinformare cu privire la modul în care se face o detoxifiere eficientă, în condiţii de siguranţă.

Cum se face corect detoxifierea

Specialiştii de la Huffington Post recomandă 10 alimente care ajută la eliminarea toxinelor periculoase din corpul nostru.

Sfecla roşie. Conţine diferite substanţe nutritive benefice pentru organism, printre care vitamina C, vitamina B1, B2, B3, B6, beta caroten şi reprezintă o sursă preţioasă de fier, magneziu, zinc şi calciu - adică necesarul unei detoxifieri optime. Sfecla roşie este indicată şi în tratarea afecţiunilor ficatului şi a vezicii biliare, organe de maximă importanţă în eliminarea toxinelor. De asemenea, cantitatea mare de fibre din sfecla roşie îmbunătăţeşte digestia.  

Algele de mare. Au ocupat mereu un loc important în dietă, conţinând vitamine şi minerale care tonifică organismul. Aceste plante găzduiesc antioxidanţi puternici, care ajută la alcalinizarea sângelui şi îmbunătăţirea tractului digestiv. Algele marine absorb toxinele din tractul digestiv la fel cum un dedurizator reduce duritatea apei şi depunerile de calcar. Algele de mare oferă cea mai largă gamă de minerale dintre toate produsele alimentare, conţinând practic toate mineralele găsite în ocean - aceleaşi care se găsesc şi în sângele uman.

Păpădia. Este o sursă bogată în minerale şi oferă o varietate de fitonutrienţi, dar puţini ştiu că este planta cu cele mai puternice proprietăţi detoxifiante de la noi. Păpădia conţine antioxidanţi puternici, care sprijină curăţarea tractului digestiv şi detoxifică ficatul şi rinichii. Încercaţi să adăugaţi frunze de păpădie în salată.

Sfecla roşie
Alge
Păpădia

Păpădia, o plantă cât o farmacie

Broccoli. Este o sursă excelentă de vitamina A şi C, fier şi calciu, bogată în fibre şi săracă în calorii şi are proprietăţi antioxidante care previn apariţia unor forme de cancer. O alta proprietate interesantă este eliminarea unor fitochimicale (sulforaphane) în momentul tăierii, fierberii, mestecării sau digerării, cu rol în detoxifiere şi inhibarea înmulţirii celulelor tumorale. Germenii de broccoli sunt mult mai benefici decât planta în sine, conţinând de 20 de ori mai mult sulforaphane.

Broccoli

Seminţele de in. În timpul unei diete de detoxifiere, este important să ne asigurăm că toxinele sunt eliminate în mod corespunzător. Seminţele de in asigură o sursă de fibre care ajută la eliminarea toxinelor din tractul intestinal. De altfel, ele conţin aproape de două ori mai mulţi acizi graşi esenţiali Omega 3 decât peştele, datorită cărora menţin sănătatea inimii, au efect antioxidant şi antitumoral, contribuind la prevenirea cancerului de sân, de colon şi de prostată. Încercaţi să consumaţi două linguri de seminţe de in în apă cu lămâie, în fiecare dimineaţă.

Seminţe de in

La ce ajută cura cu seminţe de in

Lămâile.Stimulează eliberarea de enzime şi ajută la transformarea toxinelor astfel încât să poată fi uşor de eliminat din organism. Lămâia e o sursă foarte bună de vitamina C, substanţă ce contribuie la detoxifierea organismului şi arderea grăsimilor. Consumând apă cu lămâie în fiecare dimineaţă, ajutăm la echilibrarea acidităţii alimentelor mâncate.

Usturoiul. Chiar dacă nu miroase prea plăcut, usturoiul nu ar trebui să lipsească din nicio cură de detoxifiere:  este un puternic antiviral, antiseptic şi antibiotic. Usturoiul are un efect pozitiv asupra procesului digestiv şi ajută la curăţarea ficatului.

Anghinare. Nu este numai un aliment gustos, ci şi unul foarte sănătos. Datorită conţinutului de cinarină, anghinarea stimulează producţia de bilă, previne indigestiile şi asigură o digestie sănătoasă. Este şi un diuretic excelent ce favorizeaza eliminareatoxinelor din organism, protejând ficatul.

Turmericul. Este considerat un aliment eficient în eliminarea toxinelor, el putând fi consumat în salate. Curcumina, ingredientul activ din turmeric ce îi conferă culoarea galbenă, ajută la tratarea tulburărilor hepatice şi digestive şi poate contribui la vindecarea cancerului de sân şi prostată.

Merele. Conţin o sumedenie de substanţe nutritive benefice precum fibre, vitamine, minerale şi fitochimicale, toate contribuind la procesul de detoxifiere. Conţinutul ridicat de fibre recomanda merele pentru reglarea tranzitului intestinal şi stimularea detoxifierii organismului, iar acidul malic, cel care îi dă fructului gustul acrişor, stimulează digestia.

Lămâie
Usturoi
Anghinare
Turmeric
Mere
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite