Frica de dentist are leac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frica de dentist poate să apară la orice vârstă.
Frica de dentist poate să apară la orice vârstă.

Numai gândul că trebuie să mergi la dentist îţi stârneşte repulsia? Mirosul tipic de cabinet stomatologic îţi reaminteşte experienţele dureroase din trecut? Este posibil să te numeri printre cei 25% de persoane care suferă de ceea ce se numeşte dentofobie sau teamă de dentist.

Atacurile de panică, sufocarea, frisoanele, stările de leşin se declanşează adesea la persoanele care au fobie de medicul dentist doar la auzul zgomotelor frezei dentare sau la sesizarea mirosului substanţelor folosite pentru tratamentele stomatologice. Acestea sunt asociate cu o experienţă neplăcută din trecut.

Iniţial dentofobia se poate manifesta doar ca anxietate dentară şi este depăşită, dar pe măsură ce experienţele negative se adună, se ajunge la o agravare a fobiei, manifestată prin evitatea tratamentelor stomatologice de orice fel, în ciuda durerilor apărute. Partea bună este că, în ultimii ani, medicii dentişti au început să folosească tot mai mult anestezia sau laserele, ceea ce a făcut tratamentele mai puţin dureroase şi au diminuat senzaţia de vulnerabilitate a celor aflaţi pe scaunul stomatologic.

Cine este mai expus la dentofobie

Frica de dentist poate să apară la orice vârstă. Dacă nu este tratată, este posibil să evolueze către teama de injecţii, cunoscută ca tripanofobie, sau către fobia de medici în general, denumită iatrofobie. O categorie vulnerabilă la acest tip de fobie este reprezentată de persoanele care au avut în copilărie experienţe neplăcute sau chiar traumatizante la dentist. De asemenea, sunt predispuşi la dentofobie cei care au avut probleme în urma unei anestezii stomatologice, cum ar fi senzaţia de sufocare. 

Un medic bun alungă frica

Nu găseşti un stomatolog bun neapărat în momentele de criză, când ai dureri mari. Cel mai bine ar fi să ceri din vreme recomandări de la cunoscuţi atunci când ei se confruntă cu probleme stomatologice.

Află pe clicksanatate.ro cum să scapi de anxietatea dentară!

Iată ce plante sunt toxice pentru copii!

Peliniţa, aliat din natură pentru bilă

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite