Probleme mintale ca din poveste: sindromul Peter Pan şi complexul Cenuşăresei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbaţii care suferă de sindromul Peter Pan sunt imaturi emoţional şi refuză să-şi asume responsabilităţi FOTO birminghammail.co.uk
Bărbaţii care suferă de sindromul Peter Pan sunt imaturi emoţional şi refuză să-şi asume responsabilităţi FOTO birminghammail.co.uk

Refuzi să te maturizezi? Ai putea suferi de Sindromul Peter Pan. Eşti complet dependentă de partenerul tău, şi emoţional, dar şi financiar? Ai putea suferi de Complexul Cenuşăresei. Acestea sunt doar câteva dintr-un şir de tulburări mintale cu nume de poveste.

„Mental Floss“ a realizat o listă de cinci tulburări psihice denumite după anumite personaje de basm.

1. Sindromul Peter Pan

Peter Pan este un băiat care nu vrea să crească. Sindromul denumit după acest personaj nu este recunoscut oficial de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), însă studiile i-au demonstrat existenţa. Persoanele care suferă de sindromul Peter Pan sunt caracterizate de imaturitate emoţională şi de refuzul de a-şi asuma responsabilităţi. Sindromul Peter Pan este mai obişnuit în cazul bărbaţilor decât în cel al femeilor, care pot suferi de „Sindromul Wendy“ (partenera lui Peter Pan) comportându-se ca mame pentru partenerii sau prietenii lor.

2. Sindromul Frumoasei Adormite

image

„Frumoasa din Pădurea Adormită“ este povestea unei fete de 16 ani care se răneşte într-un fus şi cade într-un somn adânc. Frumoasa va fi trezită din somnul de 100 de ani doar de sărutul unui prinţ. Această tulburare poate fi explicată şi prin „Sindromul Klene-Levin“, o tulburare neurologică rară caracterizată prin perioade de somn excesiv şi comportament deviant. În timpul unui asemenea episod, pacientul devine foarte ameţit şi doarme mare parte din zi şi din noapte. Se va trezi doar ca să mănânce sau să se ducă la toaletă. Episoadele pot dura şi luni întregi, împiedicând persoana să lucreze sau să se ducă la cursuri.

3. Sindromul Rapunzel

Rapunzel FOTO disneyinfinity.wikia.com

Rapunzel, cea cunoscută la noi drept Ileana Consânzeana, are un păr incredibil de lung. Sindromul Rapunzel este, de fapt, o problemă intestinală a celor care obişnuiesc să-şi mănânce părul – tricofagia. Ei mănâncă atât de mult păr încât, de-a lungul anilor, se acumulează, formându-se bile uriaşe de păr în stomac sau în intestinul subţire, numite „tricobezoare“.

Ocazional, această masă de păr se înfăşoară în jurul organelor şi poate cauza perforaţii. Omenii nu pot digera părul uman, aşa că tricobezoarul trebuie îndepărtat chirurgical. Sindromul Rapunzel este foarte rar, fiind raportate doar 24 de cazuri.

4. Complexul lui Bambi

Bambi foto www.fanpop.com

Bambi, iedul drăguţ a cărui mamă căprioară este împuşcată şi ucisă, este şi numele unui alt complex nerecunoscut oficial de OMS. Oamenii afectaţi de complexul Bambi sunt foarte sentimentali şi empatici faţă de animalele sălbatice. De obicei au sentimente foarte puternice împotriva vânătorii, împotriva armelor de foc sau a altor tratamente inumane asupra animalelor, în special a celor drăguţe ca Bambi.

5. Complexul Cenuşăresei

Cenusareasa FOTO hdwallpapercollection.com

Cenuşăreasa, cea casnică care găteşte şi face curat pentru surorile ei vitrege în timp ce ele se duc la balul prinţului, este şi o persoană, de obicei femeie, care este dependentă de bărbaţi şi emoţional, dar şi financiar. Complexul Cenuşăresei este caracterizat inclusiv de dorinţa de a se îndrăgosti fulgerător şi de a fi salvată de un prinţ pe cal alb. 

Nici acest complex nu este recunoscut oficial, fiind pentru prima dată menţionat în 1981 de către Collette Downing, autoarea volumului: „Complexul Cenuşăresei: Teama ascunsă de independenţă a femeilor“ (The Cinderella Complex: Women's hidden fear of independence), în care se explică de ce unele femei simt nevoia să fie salvate şi ajung atât de dependente de bărbaţii din viaţa lor.


Citeşte şi:

Sindromul burnout: oameni pe care stresul emoţional îi arde pe interior

Medici, piloţi, casieri, jurnalişti, programatori, brokeri - cu toţii sunt predispuşi la sindromul secolului: epuizare emoţională. De fapt, tulburarea îi pândeşte pe toţi cei care muncesc mult, fără răsplată pe măsură.

Cazul curios al unor adulţi redeveniţi copii: doi fraţi trăiesc povestea lui Benjamin Button

O boală rară care aduce aminte de filmul „Strania poveste a lui Benjamin Button“ se poate manifesta şi la maturitate, nu doar la naştere. Doi fraţi au fost diagnosticaţi de-abia la 39, respectiv la 42 de ani.

VIDEO Dovada că oamenii cu sindrom Down sunt speciali: povestea tânărului cu puteri de supererou

Jonathan Stoklosa are 31 de ani şi are o forţă incredibilă, poate ridica orice: de la greutăţi de peste 180 de kilograme până la moralul celor din jur. Faptul că suferă de sindromul Down nu-l împiedică să facă tot posibilul pentru a-şi depăşi limitele de fiecare dată când participă la câte un concurs.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite