Articol publicitar

Studiu alarmant: 20% din români suferă de tulburări psihice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţi oameni din România au tulburări psihice? Cifrele actuale arată că 20% din români suferă de tulburări psihice. Cele mai multe cazuri apar la adulţi, la persoanele cu vârsta peste 18 ani. Din cauza tulburărilor psihice mulţi ajung să aibă probleme de sănătate mintală, să aibă probleme în societate şi în viaţa profesională, să aibă dificultăţi de comunicare cu persoanele din jur sau din familie şi chiar să-şi piardă locul de muncă.

Din păcate, numărul bolnavilor psihici este în creştere. Este foarte simplu să recunoşti un astfel de bolnav, pentru că nu mai vrea să socializeze, stă numai în pat, se simte foarte trist, este mereu fără chef de viaţă şi poate avea şi alte simptome care sunt caracteristice fiecărei boli în parte. Cele mai frecvente tulburări psihice sunt:

  • Anxietatea
  • Depresia
  • Insomnia
  • Tulburările compulsive
  • Tulburări somatoforme
  • Tulburări de stres posttraumatic
  • Tulburările care apar din cauza excesului de alcool
  • Tulburările care apar din cauza consumului de droguri
  • Tulburarea bipolară
  • Tulburările psihotice
  • Tulburările de alimentaţie.

Anxietatea apare din cauza stresului

image

Foarte mulţi români ajung să aibă stări de anxietate, dereglări ale sistemului nervos, tulburări ale sistemului endocrin din cauza consumului de alcool, tutun sau droguri, al nopţilor pierdute şi al alimentaţiei nesănătoase de tip fast-food.

Din cauza stresului românii ajung să sufere de anxietate, aceasta fiind o reacţie normală a organismului uman în situaţii stresante. Statisticile arată că milioane de oameni suferă de anxietate cronică. Din cauza numărului mare de cazuri, anxietatea a ajuns să fie considerată boala secolului în care trăim. În SUA sunt mai mult de 40 de milioane de oameni cu anxietate cronică.

Depresia netratată poate duce la suicid

image

Mai mult de 2 milioane de români suferă de depresie. Potrivit rapoartelor realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, numărul oamenilor care au stări depresive este în creştere. Persoanele care nu au suferit niciodată de depresie probabil nu-şi dau seama cât de gravă este această boală. Depresia a devenit o boală frecventă în lume. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii numărul de oameni din întreaga lume afectaţi de depresie a ajuns la 350 de milioane.

Depresia este chiar o boală, iar simptomele ei sunt destul de clare pentru a fi recunoscute de oricine. Oamenii depresivi sunt conştienţi de boala lor, dar reuşesc cu dificultate să treacă peste ea. Uneori ajung să sufere de depresie foarte mulţi ani, iar acest lucru poate să afecteze şi viaţa persoanelor din jur (care sunt sănătoase). Din păcate, oamenii ignoră această suferinţă şi nu recurg la tratament medical. Depresia poate duce la dezechilibre psihice extreme din cauza faptului că în creier apare un deficit de substanţe chimice, din care fac parte epinefrina, dopamina, norepinefrina şi serotonina.

Insomnia este considerată o tulburare psihică

image

Statisticile arată că 1 din 3 români poate suferi de insomnie sau de o altă tulburare psihică. Tulburările psihice sunt de multe ori asociate cu insomnia sau tulburările de somn. Cel mai frecvent apare depresia care poate da insomnie, este cel mai des asociată cu tulburările de somn. Pe de altă parte, apneea de somn sau lipsa de somn poate cauza stări depresive şi tulburări de gândire. Există însă şi alte boli mintale, tulburări psihice care produc insomnie şi tulburări ale funcţiilor nervoase. Dintre ele fac parte: dependenţa de alcool, tulburările de personalitate, anxietatea, tulburările de alimentaţie şi demenţa.

Abuzul de substanţe psihoactive

image

Aici numărul de români care ajung la dependenţă este în creştere. Ne referim la diferite substanţe psihoactive: alcool, nicotină, cocaină şi alte droguri. Potrivit datelor statistice 1 din 4 români este dependent de alcool, face abuz de această băutură, ceea ce este foarte rău pentru că alcoolul în exces afectează negativ creierul.

Tot mai mulţi români suferă de o tulburare bipolară

image

Statisticile arată că 1 din 20 de persoane din România suferă de o tulburare bipolară în cursul vieţii, de o stare accentuată de depresie şi manie. Specialiştii au ajuns la concluzia că aproape 800 000 de români au acest comportament bipolar. Sunt afectaţi şi femeile şi bărbaţii în aceeaşi măsură, ei pot avea stări depresive şi de anxietate, dar şi alte boli mintale, din care fac parte: tulburările de dependenţă, de hiperactivitate cu deficit de atenţie, tulburările de personalitate.

Sunt oameni la care comportamentul bipolar a devenit foarte evident din cauza stărilor depresive pe care le au şi a stărilor neobişnuite euforice sau de iritabilitate. Uneori simptomele sunt atât de severe încât pot să apară consecinţe sociale, cum ar fi excluderea din colectivitate sau pierderea locului de muncă.

Aceşti oameni au nevoie neapărat de terapie, de medicamente speciale, pentru că în caz contrar riscă să-şi piardă echilibrul psihic, crizele şi stările proaste le pot distruge treptat creierul. Sunt cazuri grave în care bolnavul poate avea crize de grandomanie sau chiar dimpotrivă poate ajunge să-şi dorească să-şi ia viaţa.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite