Top 5 alimente pentru sănătatea cerebrală
0Oboseala, pierderile de memorie şi tulburările de concentrare sunt câteva dintre indiciile carenţei de nutrimenţi esenţiali pentru creier. Este bine să ştii pe ce alimente să mizezi pentru a-ţi proteja sănătatea cerebrală.
1. Cerealele integrale
Creierul are nevoie de energie pentru a funcţiona. Pentru concentrare şi atenţie, creierului nu trebuie să îi lipsească sursele de energie constantă. Creierul consumă mai multă glucoză decât orice alt organ. În cazul creierului îi lipseşte „combustibilul”, suntem „avertizaţi” de simptome precum oboseala, lipsa de concentrare şi nervozitatea.
Alimentele cu indice glicemic scăzut precum cerealele integrale şi nucile permit o eliberare lentă a glucozei în sânge. Este bine să se includă cerealele integrale la micul dejun, astfel încât creierul să aibă „carburant” pe parcursul zilei.
2. Peştele gras
Membranele celulelor cerebrale au în componenţă grăsimi de tipul acizilor graşi Omega-3. „Pentru structura creierului sunt esenţiale grăsimile (lipidele), structura a aproximativ 2 treimi din creier fiind constituită din grăsime.
Un rol central structural şi funcţional îl au, în acest sens, grăsimile Omega-3, în mod special DHA (acidul docosahexaenoic), şi EPA, a căror sursă principală este peştele (mai ales somonul, heringul şi macroul), cărora li se adaugă acidul alfa-linolenic (ALA), de provenienţă vegetală (în mod special seminţele de in)”, afirmă medicul nutriţionist Adrian Copcea.
3. Ouăle
Gălbenuşul este sursă de fosfatidilcolină, o substanţă grasă necesară pentru sinteza de acetilcolină, neurotransmiţător important implicat în memorie şi învăţare. „Este de preferat să se consume ouă la micul dejun, nu seara, întrucât se asimilează mai bine”, afirmă Bernard Doutres, specialist în nutriţie.
4. Ciocolata neagră
Un alt aliment pe placul creierulului este ciocolată, consumul acesteia fiind asociat cu beneficii precum îmbunătăţirea funcţiilor cognitive. Calităţile tonice şi psihostimulante ale ciocolatei sunt conferite de unele molecule asemănătoare cu cofeina (teobromină, teofilină). De asemenea, ciocolata stimulează producerea de serotonină, hormonul senzaţiei de bine, iar conţinutul ridicat de magneziu (330 la 100 g) din acest dulce are efect antistres.
Flavonoidele din cacao au acţiune antioxidantă, contracarând efectele radicalilor liberi la nivel cerebral. Totuşi, ţine cont că ciocolata este şi o sursă importantă de calorii (530 la 100 g), de aceea, nu consuma mai mult de 20 g pe zi.
Află pe clicksanatate.ro ce alte alimente îţi oferă aşa-numiţii „antioxidanţi ai creierului”!