Vaccinul. Libertatea mea vs. libertatea ta?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cam la aşa ceva se reduce orice discuţie despre subiectele care polarizează societatea. Orice e permis până în momentul în care încalci libertatea celuilalt. Aşa cred că se pune problema când vine vorba mai ales de vaccinuri, pentru că asistăm la un adevărat trend anti-vaccinare condus de amazoane maternale. Până mai deunăzi, pe primul loc în alegerea extremă era vegetarianismul, dezbătut la fel de intens şi de interesant ca vaccinarea.

Te întâlneai întâmplător cu vreo cunoştinţă veche şi la întrebarea: ”Ce mai faci?” te trezeai cu un răspuns frust ”Cum ce fac? Sunt vegetarian”. Şi atunci până unde ne întindem? Intrăm peste friptura celuilalt?

A fi vegetarian sau anti-vaccinare e atât de mişto şi de hippie încât nu cred că sunt foarte mulţi convinşi de-adevăratelea, ci foarte mulţi care au o nostalgie inexplicabilă pentru vremuri necunoscute de tip anii ’70 când, alegând să să te revolţi împotriva sistemului, îţi legai o bentiţă de cap ca Rambo şi o luai pe dealuri cu nişte alţi revoltaţi, băgai LSD şi ascultai muzică bună. Teoria mea personală e că, nemai existând muzică bună, nici Beetle-uri ca pe vremuri, nu mai zic de iarbă sau LSD, cine se închipuie rebel în societatea actuală decide să se revolte împotriva sistemului şi să-şi ia porţia lui de libertate cât se poate de greşit: nevaccinându-şi copiii.

Pentru mine personal e dificil să înţeleg acest curent, cu atât mai mult că în el găseşti oameni de la care ai pretenţii. E interesant să o faci pe rebelul la 20 de ani, când nu ai griji şi nici bani, dar după o vârstă, când ai pe mâini viaţa unui copil, nu mi se mai pare un exemplu de responsabilitate. Până la apariţia vaccinurilor se murea pe capete. După, nu s-a mai murit. Logic şi simplu am zice, nu? (ce bine ar fi fost dacă am fi mers toţi la şcoala de Logică). Încă se moare din cauza virusurilor pentru care nu s-a reuşit crearea unui vaccin, cum ar fi HIV, până acum, cercetătorii au reuşit doar sa limiteze multiplicarea virusului. Hepatita de tip C, D sau E face ravagii dacă eşti mai puţin norocos. Norocul nostru că există un vaccin pentru hepatita de tip B. Pe piaţă găsim aceleaşi vaccinuri de zeci de ani, vaccinuri cu rată redusă de manifestare a reacţiilor adverse şi, dacă poţi citi acest text, cred că părinţii tăi au avut grijă de tine şi ţi l-au făcut.

Eu cred că libertatea e cel mai important lucru pe care îl poţi avea cu adevărat. Libertatea de exprimare şi cea de a decide să îţi urmezi calea, oricare ar fi ea. Dar libertatea ta se opreşte atunci când pui în pericol libertatea noastră a tuturor celorlalţi care, vrem, nu vrem, formăm o societate. Este adevărat, e dreptul tău să te informezi despre vaccinuri înainte de a decide. Sursa informaţiilor este, însă, extrem de importantă, ceea ce înseamnă că ar trebui să avem acces la opinii ştiintifice şi obiective, iar asta este destul de greu acum când fiecare are libertatea de a spune orice vrea, fără să fie responsabil pentru propriile-i afirmaţii. 

În plus, pentru cei care consideră că este dificil a cântări libertatea unui individ sau a altuia, am o veste proastă sau bună, depinde de cât eşti de înzestrat cu bun simţ şi logică: mai multe libertăţi individuale formează un interes public, iar libertatea individuala este limitată, între altele, de interesul public (cum este şi evitarea epidemiilor). Din păcate (sau din fericire), asta înseamnă să trăieşti într-o societate democratică, nicio libertate nu este absolută sau strict individuală...

(citiţi continuarea articolului pe Sereniti.ro)

Un articol semnat de Corina Bacanu


Corina Băcanu este de 15 ani copywriter. Câteodată Director de Creaţie. Awarded and Rewarded.Passionate about Communication. Idea Writer. Curious. Blonde by Choice. Instagram Aficionada. Living on a Tweet. Pro Creative. Jump and the net will appear.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite