Cum să scapi de problemele supărătoare ale corpului: remedii pentru cârcei, strănut sau balonare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţinerea respiraţiei pentru câteva secunde te poate scăpa de sughiţ. FOTO Shutterstock
Ţinerea respiraţiei pentru câteva secunde te poate scăpa de sughiţ. FOTO Shutterstock

Sughiţul, băşicile, cârceii sau firele de păr crescute pe sub piele nu ne pun viaţa în pericol, dar pot fi deranjante, dureroase, jenante sau pur şi simplu enervante.Mulţi dintre noi nu dăm atenţie acestor mici probleme şi aşteptăm să treacă de la sine, dar eexistă paşi simpli pentru a le face să dispară mai repede sau pentru a le preveni.


Huffington Post a strâns 15 dintre cele mai enervante probleme comune ale corpului şi a oferit informaţii despre ce putem face, cum le putem trata şi când este recomandat să apelezi la un specialist.

Apă în urechi

Apa pătrunde în canalul urechii de obicei în timp ce înotăm, şi ne înfundă urechile. De cele mai multe ori este suficient să înclini capul pentru a găsi un unghi care permite scurgerea apei, spune Rachel Freeman, profesor asistent de pediatrie la Universitatea de Medicină din Indiana. Şi menţinerea unui uscător de păr la câţiva centimetri de ureche poate fi o soluţie, dar trebuie să fii atent la intensitatea căldurii. În cazul în care uscătorul este prea cald sau prea tare, te poţi răni sau auzul ar putea fi afectat.

Sughiţul

Sughiţul apare atunci când diafragma începe să se contractante involuntar. Corzile vocale se lovesc după fiecare spasm şi astfel apare sunetul familiar al sughiţului. Metode cunoscute precum băutul unui pahar cu apă sau ţinerea respiraţiei pentru câteva secunde pot ajuta. „Multe dintre aceste remedii chiar funcţionează, prin faptul că întrerup ciclul de respiraţie, iar astfel diafragma se poate relaxa şi se pot opri spasemele“, spune Freeman. Dacă trucurile acestea nu sunt de folos, sughiţul va trece de la sine în câteva minute. Adresează-te medicului în cazul în care nu te-ai oprit din sughiţat timp de trei ore sau dacă simţi că nu mai poţi înghiţi ori respiraţia ţi-a fost îngreunată.

Gură uscată

O încetinire a producerii de salivă poate avea multe cauze. Este posibil să nu fii suficient de hidratat. Dar gura uscată poate fi, de asemenea, un efect secundar al administrării unor medicamente diferite, de la antidepresive la antihistaminice. Bea mai multă apă, mestecă o gumă fără zahăr sau suge bomboane fără zahăr. Reducerea consumului de cofeină şi fumatul sunt, de asemenea, soluţii. Puteţi încerca, de asemenea, clătiri hidratante, spray-uri, şi geluri. „Dacă niciunul dintre aceste remedii nu funcţionează, mergi la medic. Poţi avea o infecţie respiratorie, sinuzită cronică sau diabet zaharat“ spune Raj Roshini, editor al revistei „Health.“

Băşici

Fricţiunea dintre piele şi un pantof strâmt duce la acumularea unui lichid între straturile pielii, formând băşica. Arsurile şi leziunile pielii pot provoca, de asemenea, băşici.  „Cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru băşici este să le laşi în pace” , ne sfătuieşte Freeman. „Băşicile se pot infecta cu uşurinţă, şi de aceea nu trebuie să le spargi, decât dacă sunt foarte mari.” Dacă trebuie să spargi o băşică, asigură-te că ai mâinile curate, foloseşte un ac steril pentru a scurge lichidul din interior şi nu lua pielea în exces. Ar trebui să apelezi la un medic în cazul în care zona din jurul băşicii se înroşeşte sau începe să cu rgă un lichid  care poate indica o infecţie.

Strănutul repetat

Crizele frecvente de strănut pot însemna că eşti alergic la ceva, deşi pot semnala, de asemenea, începutul unei infecţii virale. „Dacă strănuţi în mod regulat, trebuie să analizezi cu atenţie când se întâmplă şi la ce ai putea fi alergic. Praful, polenul şi părul de animale sunt cauzele cele mai comune”, spune Freeman.

Gât înţepenit

Dacă stai cu capul într-o poziţie dificilă pentru mai mult timp, muşchii gâtului se vor tensiona, ceea ce duce la durere şi rigiditate.  Trebuie să fii atent la postura pe care o ai.  Dacă lucrezi într-un birou, asigură-te că scaunul de birou, tastatura calculatorului şi monitorul sunt poziţionate în aşa fel încât să lucrezi confortabil. Aceleaşi reguli se aplică şi la domiciliu. „Cel mai bun mod de a utiliza un laptop este pe un birou, nu în poala ta, cu ecranul la nivelul ochilor şi cu tastatura la îndemână”, spune doctorul Raj. „Şi asta e valabil şi pentru iPad-uri şi alte dispozitive”, a mai adăugat aceasta. În cazul în care gâtul înţepenit nu răspunde în termen de o săptămână la masaj sau la tamponarea cu un prosop cald, este bine să consulţi un medic.

Buze crăpate

Buzele se crapă, în general, din cauza aerului uscat, a vremii reci sau de la prea mult soare. Pielea de pe buze este mult mai subţire decât cea de pe faţă şi nu conţine glande de ulei, aşa că se deshidratează mai repede. Pentru a te proteja de crăpături şi de durere este indicat  să nu îţi umezeşti buzele cu limba, ci să foloseşti un balsam de buze delicat care să ajute la vindecare.  Dermatologii recomandă utilizarea unui balsam cu protecţie solară şi să te fereşti de produsele care conţin eucalipt sau camfor, care pot usca buzele. Dacă balsam de buze nu dă rezultate, ar trebui să consulţi un medic. „Fisurile din colţurile gurii pot fi un semn al deficitului de vitamine. Mergi la medic, iar el îţi va recomanda un complex de vitamine”, spune doctorul Raj. 

Cârcei

Aceste spasme musculare dureroase la nivelul piciorului sau al tălpii pot apărea la câteva ore după un antrenament intens sau la sfârşitul unei zile lungi petrecute pe tocuri.    Deshidratarea sau o cantitate redusă a unor anumite minerale precum potasiul pot fi, de asemenea, de vină   . Un cârcel nu este un motiv de îngrijorare, spune doctorul Raj.   „Încercaţi să mâncaţi mai multe alimente cu potasiu, cum ar fi avocado şi banane”  , ne sfătuieşte ea.  Asigură-te că eşti bine hidratat înainte de antrenamente.  Rareori, spasmele poate fi cauzate de leziuni nervoase generate de o hernie de disc, de exemplu. Dacă se întâmplă frecvent, este indicat să mergi   la medic şi să faci un test al deficienţei de nutrienţi ş i un examen neurologic complet.

Picioare amorţite

Piciorul, mâna sau o altă parte a corpului poate amorţi atunci când ceva apasă pe calea nervului ce se conectează la creier. Senzaţia de înţepături apare atunci când presiunea este eliminată şi o parte a corpului „se trezeşte” şi începe să comunice din nou cu creierul, spune doctorul Freeman. Mişcarea piciorului în cerc sau strângerea şi desfacerea pumnului ar trebui să te scape de amorţeală. „Schimbarea poziţiei, evitarea statului cu picioarele încrucişate şi pauzele pentru mişcare previn această problemă“, a spus doctorul Freeman. Dacă partea amorţită a corpului nu revine foarte repede la starea normală, poţi avea probleme cu nervii sau cu circulaţia, şi trebuie să consulţi un specialist.

Firele de păr pe sub piele


Atunci când firele de păr cresc pe sub piele, ele pot produce umflaturi dureroase şi inestetice.  O opţiune ar fi să nu te mai razi sau să consulţi medicul pentru a-ţi recomanda o cremă care să îndepărteze celulele moarte de pe suprafaţa pielii.  De asemenea, când eşti pregătit să te razi, frecă uşor pielea cu un prosop cald în mişcari circulare, metodă ce poate ajuta la prevenirea apariţiei firelor de păr crescute sub piele. Dacă observi vreunul, îl poţi scoate la suprafaţă cu ajutorul unui ac steril. 

Înţepăturile de ţânţari

Atunci când sug sânge, ţânţarii lasă în urmă salivă. Umflătură care apare apoi pe pielea ta şi senzaţia de mâncărime reprezintă efecte ale sistemului imunitar care reacţionează la proteinele din saliva ţânţarilor. Aplică o loţiune calmantă sau cremă cu hidrocortizon şi repetă până când mâncărimea dispare. Cel mai bun remediu, însă, este să eviţi să fii înţepat. Acoperă-te cât mai mult posibil, foloseşte cremă împotriva insectelor şi stai într-un loc închis în timpul orelor de vârf în care umblă ţânţarii, mai precis după-amiaza şi seara.

Gât iritat

Senzaţia de mâncărime din gât poate fi cauzată de  i  ri taţiile de la o răceală, gripă, alergii sezoniere, hipersecreţie, poluarea aerului sau chiar de la ţipat.    De cele mai multe ori,  îţi poţi vindeca gâtul cu ajutorul unor remedii „de casă“: să consumi multe lichide, să faci gargară cu apă caldă cu sar e. De asemenea, punerea uni umidificator în dormitor poate ajuta. Dacă senzaţia persistă este indicat să mergi la un control medical şi să urmezi t ratamentul  indicat de doctor.

Piele uscată

Vremea caldă, vremea rece, aerul uscat, expunerea la soare, săpunurile dure - toate aceste lucruri pot usca pielea. Această problemă poate apărea şi  atunci când glanda tiroidă nu funcţionează corespunzător, o afecţiune cunoscută sub numele de hipotiroidism.
Dacă pielea este uscată din cauza factorilor de mediu este indicat să foloseşti produse hidratante şi să faci duşuri călduţe. Consultă medicul pentru ajutor dacă pielea uscată persistă.

Balonarea

Acest sentiment de disconfort are loc atunci când gazul excesiv devine captiv în stomac şi intestine. Balonarea poate fi declanşată de o varietate de factori, de la prea multă mâncare la o masă, până la sindromul de intestin iritabil. „O plimbare de 10-15 minute pe jos poate face minuni. Lipsa de mişcare determină o activitate mai lentă a intestinelor, ceea ce poate duce la crampe şi constipaţie“, spune doctorul Raj.  Aceasta propune, de asemenea, aplicarea unei presiuni uşoare printr-o mişcare circulară în jurul buricului, timp de cinci minute.

Coşurile

Coşurile apar atunci când excesul de sebum blochează porii şi celulele moarte ale pielii şi adună murdărie şi bacterii în interior. Adolescenţii sunt mai predispuşi la acnee, din cauza modificărilor hormonale, dar coşurile pot apărea la orice vârstă. Dacă vei încerca să le storci, te vei alege cu semne. Pentru a le elimina în mod corespunzător, acoperă faţa cu un prosop umed şi cald timp de aproximativ trei minute. Apoi, înfaşoară-ţi degetele într-un şerveţel şi strânge uşor coşul din ambele părţi. Dacă e un punct negru şi nu iese cu uşurinţă, opreşte-te şi încearcă din nou mai târziu.  Dermatologii pot trata cazurile mai grave de acnee cu medicamente, antibiotice orale, şi chiar cu terapie cu laser.
 

Știri Interne



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite