Analiza cererii de specialişti IT în România: sectorul educaţional nu face faţă necesarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO
Andrew_Writer/Flickr
FOTO Andrew_Writer/Flickr

Odată cu deschiderea spre Europa şi piaţa globală, în România a apărut şi creşterea cererii pentru specialişti IT. Asta duce, în mod direct, atât la o provocare, cât şi la oportunităţi.

Recrutarea în industria IT&C începe de la un necesar: 12.000 de specialişti, dar sectorul educaţional produce anual aproximativ 10.300 de oameni posibil angajabili. EXE Software, companie specializată în dezvoltare software completă, prezintă acum o analiză acestui balans între cerere şi ofertă. În ceea ce priveşte platforma de recrutare, în 2016, compania a reuşit ca 33% din acestea să fie prin LinkedIn, în vreme ce 20% au provenit din recomandările angajaţilor.

Restul situaţiilor au implicat selectarea candidaţilor de pe site-uri de recrutare sau promovări interne şi evoluţia profesională în cadrul firmei. În general, sunt urmărite competenţele în colaborare, deschiderea, adaptabilitatea, capacitatea de a lucra la proiecte diverse, dar şi înclinaţia spre inovare.

Un alt avantaj al domeniului IT este că angajatii îşi pot alege mai multe forme de lucru, programul fiind flexibil. Astfel, fiecare echipă EXE Software, în funcţie de specificul activităţii sale, poate avea un orar diferit, inclusiv cu varianta în care membrii echipei petrec orele 15 - 18 la birou, în intervalul 18 - 19 ajung acasă, iar de la 19 - 23 lucrează de acasă, pe fusul orar din SUA sau Canada. Asta arată şi deschiderea către piaţa externă. Compania susţine, totodată, că angajaţii au ocazia de a evolua prin participarea la diverse cursuri de perfecţionare şi certificări. Iar cei noi parcurg o perioadă de acomodare de trei luni.

De altfel, România face parte din regiunea care are cel mai mare număr de profesionişti IT&C pe cap de locuitor. Ţara noastră are peste 110.000 de profesionişti în acest domeniu, fiind o sursă preferată de programatori pentru companii străine, care aleg mâna de lucru de aici din motive precum proximitatea, asemănarea culturală, cunoaşterea limbii engleze şi lipsa conflictelor majore în regiune.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite