Proiecte care vor ajuta români prin tehnologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România beneficiază de internet de mare viteză, atât prin cablu, cât şi prin reţele telecom. Pe această infrastructură, pe tehnologie, vor fi dezvoltate anul acesta şapte proiecte finanţate de Fundaţia Vodafone România.

În ultimul deceniu s-a discutat foarte mult despre adopţia rapidă a noilor tehnologii în România şi totul a început cu infrastructura foarte bună de internet ale cărei baze au fost puse în anii ‘90. Totodată, interesul pentru smartphone-uri este la unul dintre cele mai ridicate niveluri şi sunt utilizate mai mult decât au fost computerele vreodată. În acest context, concepte ca telemedicina şi suportul de la distanţă pot fi implementate prin proiecte concrete.

Pentru astfel de proiecte, Fundaţia Vodafone România va finanţa şapte proiecte cu 600.000 de euro. Acestea au fost desemnate câştigătoare în programul „Connecting for Good”, pornit în 2012 şi care a reuşit în cinci ani să asigure finanţări de 3,5 milioane de euro pentru numeroase soluţii dedicate cetăţenilor României. Mai important, programul acesta a ajutat peste 30.000 de prin 48 de proiecte.

„Mai mult de jumătate din bugetul anual al Fundaţiei Vodafone România este direcţionat către proiecte din domeniul sănătăţii, care reprezintă una dintre cele patru arii strategice de investiţie pentru fundaţie, alături de educaţie, servicii sociale şi voluntariat. Prin «Connecting for Good», Fundaţia Vodafone România reuşeşte să folosească tehnologia pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor”, a declarat Ravinder Takkar, preşedinte şi CEO Vodafone România, compania care a înfiinţat Fundaţia Vodafone România. Anul acesta, soluţiile care vor beneficia de suportul Fundaţiei sunt gândite pentru cei care suferă de autism, diabet sau nu au acces la servicii medicale de bază. Ba chiar există un proiect de suport şi consiliere pentru vârstnici - „Telefonul Vârstnicului”, derulat de Fundaţia Principesa Margareta a României.

În ceea ce priveşte pacienţii bolnavi de diabet, Asociaţia Sprijin pentru Diabet a dezvoltat proiectul „Primul Centru de Telemedicină în Diabetul Pediatric în România”. Sunt peste 3.000 de copii cu diabet insulino-dependent în România, iar incidenţa bolii este în creştere pentru cei între unu şi cinci ani. Însă insulina este un medicament bazat pe prescripţie şi e, totodată, tratamentul vital pentru pacienţi. Soluţia vine sub forma unui ecosistem de gadgeturi: senzori de glicemie, aplicaţie pentru smartphone, dar şi pompă de insulină. Astfel sunt monitorizaţi parametri, părinţii aplică dieta şi dozajul de insulină, iar medicul poate urmări live urgenţele. Totul este interconectat şi înlesnit de conexiunea la internet.

Lista proiectelor continuă cu „Connecting for children with autism”, derulat de Asociaţia Help Autism, „Auzul, un dar. Nu-l ignora!”, susţinut de Asociaţia Smiling Faces România, „Click «Save for life!»“, al Fundaţiei de Sprijin Comunitar, „Împreună pentru sănătate!”, iniţiat de Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis, şi „HOSPICE – Conexiune pentru îngrijire şi compasiune”, pornit de Fundaţia HOSPICE Casa Speranţei.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite