Proiectul GovITHub, care putea schimba România, oprit din cauza Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

GovITHub a pornit ca un proiect prin care sisteme importante din România să fie digitalizate şi mai uşor accesibile cetăţenilor. Acţiunile Guvernului din ultimele 24 de ore i-au făcut însă pe bursieri să anunţe că renunţă la colaborare.

„În urma adoptării ordonanţei de urgenţă (OUG) prin care sunt modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală privind abuzul în serviciu şi a proiectului de lege privind graţierea, bursierii GovITHub se declară indignaţi şi refuză să îşi continue activitatea sub coordonarea actualului guvern şi a echipei sale de miniştri", se arată pe pagina de Facebook a GovITHub.

„Principiile care guvernează activitatea GovITHub au la bază transparenţa, implicarea civică şi un sistem deschis de colaborare cu societatea civilă, de tip open source, care a făcut posibil ca în doar 4 luni de activitate GovITHub să dezvolte proiecte cu impact naţional, care în alte condiţii ar fi costat statul român peste 1 milion EURO. 

În acest context, deciziile guvernului actual luate în noaptea de 31 ianuarie / 1 februarie 2017, precum şi modul în care acestea au fost adoptate, invalidează misiunea GovITHub şi contravin flagrant atât principiilor care au pus bazele acestui program, cât şi valorilor personale ale bursierilor", se mai arată în mesajul prin care echipa anunţă că nu mai colaborează cu Guvernul. 

Programul este operaţional din 3 octombrie 2016 şi a reunit voluntari şi bursieri, specialişti din domeniul IT, cu scopul comun de a îmbunătăţi infrastructura informatică a instituţiilor publice. Ideile de la care a pornit au fost ca proiectele să fie: Open Source (disponibile oricui), Mobile Ready (cea mai populară platformă fizică), Cloud Enabled (pentru acces de oriunde) şi Security & Privacy, din motive evidente. Detalii pe larg despre program poţi consulta în acest articol Adevărul.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite